Termékek Menü

Csajos tételek….? – Nézzük csak…

Ms. Rose
2016. 07. 31. 20:24:46

Csajos, nőies bor… Van ilyen? Létezik ez a kategória? Ha egy, a szó legpozitívabb értelmében teljesen átlagos, bort kedvelő nő fejével próbálom elemezni a kérdést, tulajdonképpen szinte azonnal rávágható, hogy ’hát persze, a rosé’! Ha jobban belegondolok, a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű. Egyre több nő ért a borokhoz, egyre többen vagyunk, akik tudjuk, hogy mit miért szeretnünk, és kiváló érzékkel választunk bort akár egy koccintáshoz, akár egy teljes ételsorhoz. Hála isten, manapság a régi időkben a nők által nagyon kedvelt édes vörösbor is lassan feledésbe merül, illetve már olyan széles és kifinomult a választék, hogy bárkit eltéríthetünk a rossz beidegződésektől.

Ha mégis Csajos tételt keresünk, akár nőként, akár férfiként (… :-)), akkor - különösen nyáron - egy könnyed Rosé-val és egy csodálatos Chardonnay-val biztosan nem nyúlunk mellé! Lássuk csak!

Maczkó Pincészet  –  Villányi Rosé Cuvée 2015 / Villányi borvidék

Ez a halvány lazac színű, igazi nyáridéző színvilágú rosé a WineShack kínálatban az első a Maczkó Pincészet ’Új bundás’ Classicus sorozatából. Személy szerint, én már attól jó hangulatba kerültem, hogy ránéztem a megújult logóra és címkére. Egyszerre szellemes, könnyed, letisztult és ízléses, csak gratulálni tudok hozzá.

Az üvegben rejlő rosé igazi rafinált villányi cuvée, kékfrankos, merlot és pinot noir szőlők jól megszerkesztett elegye. A szemnek kellemes megjelenés után az ígéretes, csupa gyümölcs illat lendített tovább a kóstolás felé. Ízében is egyértelműen azt hozza, amit már tulajdonképpen vártam is tőle: egy lendületes, üdítő, tökéletes savérzetű, májusi cseresznyés, málnás, ribizlis ízvilágot, olyan alkoholtartalommal, mely pont úgy lett beállítva, hogy egy kerti partin vagy egy laza nyár esti beszélgetésen kellemesen ellazulhasson az egész társaság tőle. Egy teljesen egyensúlyban lévő, a szájüreget betöltő, roséhoz képest hosszú lecsengésű szép tétel.

Nőként imádtam, de a férfi nem képviselői is bátran kortyolhatják! És együtt talán még kellemesebb…..

Heumann Pincészet – Chardonnay 2014 / Villányi borvidék

A krémes, selymes Chardonnay-k sők női szívet megdobogtatnak. Általában jól iható, könnyebben érthető-érezhető italok. Jó Chardonnay-t találni viszont nem is olyan egyszerű… Nekünk ismét sikerült! A Svájcból hazánkba költözött és borászkodásba kezdett Heumann házaspár kezei közül  került ki egy olyan Chardonnay, amely selymességével, gyümölcsösségével, lágyságával minden nőt, de talán az e fajtát kedvelő férfiakat is leveszi a lábáról. Chardonnay szőlőből nagyon sokféle, különböző stílusú bor készíthető, a Chardonnay a borok igazi kaméleonja. Heumann-ék a gyümölcsösebb utat választották, hordós érlelés és a fás ízjegyek világa nélkül. És, ha megkóstoljátok Ti is érezni fogjátok, nem tévedtek….

Komoly, szépen megkreált bor, a palackról is sugárzó eleganciával. Halványsárga színével már látványában is elegáns, az illata pedig még kevésbé tolakodó. Először csodálkoztam is, hogy mennyire enyhén jön minden, de aztán szép lassan kinyílt és megmutatta igazi énjét. Gyümölcsösség áradt belőle, de csak visszafogottan, egy kis alma, egy kis barack, úgy hogy egyre kíváncsibb lettem az ízére is. Korty. Hmmmm. Annak ellenére, hogy nem látott hordót, selymes, krémes. Aztán jött a már az illatában is érezhető alma és barack szép savakkal. Mintha gyümölcsbe haraptam volna, de mégis a Chardonnay-kra jellemző lágysággal, visszafogottsággal. Kerek, a szájat szépen kitöltő, egész hosszú lecsengésű bor, mely alkoholtartalmának köszönhetően szinte elringat. Olyan, akár egy nyár esti alkonyat, vagy egy indián nyári őszi nap vége.

Önmagában és ételek mellé is jó választás, langyos nyári esték nagyszerű kísérője. Engem meggyőzött….bármikor kinyitnék egy újabb palackkal!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés