Termékek Menü

Egy platóni idea megtestesülése – szekszárdi Merlot Mecseknádasdról

Mr. Red
2014. 09. 23. 17:38:11

A Hetényi pincészet a téma ismét, róluk legutóbb már írtam pár jó szót (kattins ide és olvashatod is, ha lemaradtál volna), és ezzel nem vagyunk egyedül. Maga a borászat és a feldolgozó Mecseknádasdon van, de az ültetvényeik a szekszárdi borvidékhez tartoznak. Ár-érték arányban verhetetlenek, ez a tétel is klasszis ebben az árban.

Hetényi Pincészet – Merlot 2012 /Szekszárd

Ha ennek a fajtának a helyét keressük a világban, akkor könnyen be tudjuk pozicionálni. Az ünnepi asztalokra kell egy érett, érlelhető, azonnal ütős bordói, amire a borban kevésbé jártasak – szakértelem és előzetes ismeretek hiányában – is azonnal csettintenek. Igen, ilyen a jó a vörös: testes, melegítő alkohollal, azonnal érzékelhető testtel és tanninokkal, mindamellett gyümölcsös, bársonyos is egyben, azaz – a megkérdőjelezhetetlen klasszisa mellett is – könnyen (meg)szerethető. A klasszikus, erotikus bor évezredes platóni ideája testesül meg benne, nincs szükség körítésre, a fajta mély ismeretére: csak úgy jó és kész. Mert a merlot ilyen.

Még fiatal a bor, de a meggyes-cseresznyés ízek, illatok mellé máris felsorakoztak a szilvás, csokis-kávés-vaníliás jegyek is. Utóbbiak a hordó jegyei, amit divatos látványosan utálni manapság, pedig visszafogottan, kis mennyiségben nyilvánvalóan növeli a bor komplexitását, így az értékét is. Itt nincs túlzásba víve, így, ahogy a Hetényi pincénél általában, a fajtajelleg szépen érvényesül ezen másodlagos (egyesek szerint harmadlagos) jegyek alatt/mellett.

Szép bor, kerek bor, nincs benne semmi nagyzolás, pedig lenne mire. Ár-érték arányban ugyanis perfekt – szerintem ennyiért érdemes venni belőle két kartonnal és félévente bontani egyet, figyelve az érését, változását. Amikor eléri a csúcsot, akkor pedig meginni a maradék néhány palackot. Mondom mindezt úgy, hogy nem is vagyok oda a merlot-ért...

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés