Termékek Menü

Stílusfüggetlen örömforrás - Benedek Epreskert Chardonnay 2012

Mr. Red
2014. 06. 22. 20:43:10

Benedek Pince - Chardonnay (Epreskert) 2012 /Mátra

A Chardonnay valahogy nem talált meg eddig, nem tudtam megfejteni a fajtát. Könnyed, üde? Nagy testű, komoly? Nőies, erotikus? Kemény, szikár, férfias? Kicsit mindegyik lehet és épp ezért egyik sem. Sokkal könnyebben el tudok látni egy Irsait/Cserszegit, Hárslevelűt, Furmitot, Sárgamuskotályt vagy Rajnai Rizlinget egyedi azonosítókkal. Ha pedig nagyvárosi bor, és világfajta, akkor már inkább a Sauvignon Blanc – azt se nehéz kiismerni, megszeretni. Valahogy úgy érzem (tessék, ide lőjetek!), hogy a Chardonnay a széles közízlésre lett hangolva. Márpedig, ha mindenkinek tetszeni akarsz/tudsz, keveseknek fogsz úgy igazán.

Ehhez képest meglepetés (saját magam számára is), hogy beleestem ebbe a borba. Már amikor először kóstoltam, éreztem, hogy nekem ebből kell néhány kartonnal a tavasztól őszig tartó idényre. Talán azért, mert univerzális – na tessék, most kerültem önellentmondásba. Megpróbálom feloldani: itt most nem arra gondolok, hogy kissé jellegtelen, ezért nem tántorít el senkit valamely karakteres jellemzőjével, hanem arra, hogy kitűnően egyensúlyozik a könnyed és a komoly itóka határán. Ha nem odafigyelve iszom, mondjuk beszélgetés közben, akkor szimplán csak jól esik, mert üde, gyümölcsös. De ha kicsit odakoncentrálva megforgatom a kortyot a számban, akkor a szép sós, ásványos mátrai ízeket is érzem - minden korty egy kicsit mást mutat. És ez így kerek.

Külföldben nálamnál járatosabbak állítják, hogy Benedek úr ezzel az évjárattal nagyon ráérzett az elegáns, burgundiai stílusra, míg korábban inkább a tengerentúl odacsapós, mindent bele vonalán mozgott. Biztos így van, ha mondják. Mindenesetre ez a bor nettó örömforrás, akár francia, akár kaliforniai módi ez. Már legutóbb is mondtam, hogy érdemes a dűlős verzióra rámenni, főleg, ha ennyiért megkapod, mint itt nálunk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés