Termékek Menü

Sauvignon Blanc sor, mert így tanulunk – Hajóstól Pannonhalmáig

Mr. White
2015. 06. 29. 10:00:00

Sauvignon Blanc sor, mert így tanulunk – Hajóstól Pannonhalmáig

Ahogy szemezgettünk a kóstolandó borok között, azt vettük észre, hogy a fesztivál-szezonban egy egész komoly készlet jött össze. A tavasz és a nyár közeledtével a fehérborok kerültek túlsúlyba, ami tudatos döntés volt. Ezek között önkéntelenül is szép számú Sauvignon Blanc került a csomagba. Furcsa, hiszen egyikünk sem egy nagy rajongó, viszont ideális lehetőség festeni egy körképet magunknak, nektek. Hasonlóan jártunk tavaly a kékfrankosokkal, abban lényegesen nagyobb tudatossággal. Dupla epizód formájában most megosztjuk veletek!

Oszvald Pincék – Sauvignon Blanc 2013 /Hajós

Jelöletlen palack, igazi mintaanyag volt, amit kaptam Jánostól. Azért is, mert azt hiszem, a mennyiség is kevés volt, talán nem is tervezték, hogy palackozva kijön. Elfogy a pincéből és a nagy hajósi mulatságok alkalmával. Most, hogy kóstoltam, azt kell mondjam, meg is értem. Nem, nem azért mert rossz, de nem is azért, mert annyira jó. :)

A palackban kicsit zavaros volt, mintha krokodilok úszkáltak volna benne. Pohárba töltve viszont egy kellemes, könnyed sárga színű, kicsit lomha mozgású italnak mutatta magát. Volt itt korona, templomablak is, meg minden, ami a nagy könyvben meg van írva. Mondjuk nem adta könnyen magát: illatban nem jött a Sauvignon Blanc, ami majdhogynem jóleső volt, szerény, de jó. A kortyban ugyanakkor magasnak tűnt az alkohol, kiegészítve egy masszív extrakttal. Szinte harapni lehetett, ami valljuk be egy hazai sauvignon blanc esetében nem jellemző ismérv. Nem volt kerek, de nem volt rossz sem. Nincs egyensúly, nincs évtizedekig működő karakter, de van helyette egy tisztességesen elkészített bor, kevés fajtajelleggel. Valószínűleg ez az, ami miatt nem kerül palackba. Hiába jó, nem sauvignon blanc. Ellenben a pincétől elviszik, a fesztiválokon pedig el lehet kortyolgatni.

Apropó fesztiválok. Fröccs. Komolyan mondom, sokkal jobban esett. Ahogy az lenni szokott, a bubik jótékonyan elfedtek és kiegészítettek. Megfelelő eszköz a Fröccsözönre!

Kislaki Bormanufaktúra – Dávid Sauvignon Blanc 2012 /Balaton

Ezúttal nincs gondom az illattal, egyrészt elé mentem a gondnak, és vártam kicsit, másrészt, ez most hamar kitisztult. Kellő hőfokon szép illatokat mutat és kifejezetten kellemes. Semmi extra, semmi komoly, semmi agresszív, mégis szép, elegáns. Forgatom a pohárban és megvan a korona, de nincs templomablak, nincs intenzív lefolyás. Olyan benyomást kelt, hogy ki van találva a megfelelő beltartalom, a megfelelő hatás érdekében. A korty szépen ad testet, karaktert, savakat és játékot, de a kifejezett Sauvignon Blanc előítéleteimet nem hozza. Ez lehet jó és lehet rossz, ebben az esetben én jónak gondolom. Fontos az, hogy ne akarjuk megerőszakolni a bort, hogy azt hozza, amit a közízlés elvár. Inkább engedjünk útat a szőlőben rejlő izgalmaknak és a terroir szépségeinek. Véleményem szerint, ez a borásznak és a bornak is jobb, de leginkább a fogyasztónak. Ennek megtestesülését érzem ebben a palackban. Nem vastag a korty, nem tölti ki a szánkat, mint az előző esetben. Sokkal inkább ropogós, eleven, de nem túlpörgetett. Ugyanolyan érzet, mint az illat esetében.

Jó bor, kifejezetten itatja magát. Készülődés közben egyik korty követte a másikat. Hosszan bírta, úgy tűnik igazi gasztrobornak van hangolva – poharazva is felszolgálható, bátran ajánlható, hosszan eltartható (én magam szerintem egy bő hétnél is tovább húztam). Ha találkozol vele és belefér, vidd -2500 forint körül kell mozognia, nálunk annyi lenne!

Cseri Pince – Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2013 /Pannonhalma

Egy gyors kör erejéig írtunk már róla – itt olvashatjátok a debütálásukat –, de a hitvallásunkhoz hűen ebben az esetben is bontottunk egy palackot, mivel úgy a pontos.

Ez sem ugrik ki a pohárból elsőre, néhány perc kell neki és csak akkor hozza az elvárt illatokat. Mindeközben szép olajos koronákat húz, és mivel az alkohol is magas, nem egy tipikus, könnyedre hangolt Sauvignon Blancra asszociálok. Pontosabban, odaki (mondjuk a franciák) azért játszadoznak ezzel a fajtával is, nem feltétlenül szüretelik korán és - egy részét - akár hordóba is teszik néhány hónapra), de az uralkodó széljárás azért mégiscsak a ropogó savakról és a könnyedségről szól ezen szőlő esetén.

A korty – ahogy vártuk - testes, szájat betöltő. Ugyanakkor nincs fáradság sav vonalon, sőt, éppenséggel élénk, citrusos érzetet nyújt. A címke ad magyarázatot eme látszólagos ellentmondásra: a meszes talaj és a fiatal tőkék szűztermése biztosítja a karcosságot, a vélhetően későbbi szüret ellenére is. Határozottan kellemes, a magasabb alkoholt integrálni képes test, szerintem ez így, ebben a formában a különlegességet keresőknek kincs. Ilyen ugyanis már sose lesz, idővel mélyül majd a terület termése, lágyabb lesz, ha ilyen szép érettségben szedik, vagy nem lesz ekkora teste, ha korábban. Egyszeri fogás, érdekesség, mindamellett jól csúszó, kerek tétel.

A Cseri pince bemutatkozása nálam nem sikerült rosszul, tiszta, élvezhető, jó árú tételeik vannak, melyek némi különlegességet, fineszt sem nélkülöznek a mindennapi kategóriában. Csak így tovább!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás Borértékelés