Termékek Menü

Rózsák háborúja

Mr. Red
2015. 08. 03. 10:56:25

Rózsák háborúja

Nyáron előkerülnek a rozék, a közönség-igénynek eleget téve következzék hát beszámoló három ilyenről. 2014-ből sok jó tételt vártunk, mert a sok vörösbornak terhelt ültetvényről is – kényszerűségből - ez lett. Ez a várakozás azért nem teljesen igazolódott be, az átlagszínvonal nem jobb, mint tavaly, szerintem. Azért igyekszünk most is kiválogatni nektek a legjobbakat.

 

Oszvald Pincék – Cabernet Franc Rosé 2014

Tégla szín (tetszik), visszafogott illat. Nem az a pohárból kiugrós stíl, ami önmagában nem baj, a kézműves jellegre utal. Finom, húsos test, gyümölcsös felhangok, nem hivalkodó, de elégséges és a háttérből tartást adó savgerinc. Csak a korty közepétől jön némi erő, ettől eltekintve leginkább a fajta játékos, gyümölcsös jellege dominál – alapvetően egy lágy, jól iható tétel. Gratulálok, nálam felsorakozott a Némethjanó mellé, mint kötelező nyári kellék. Akinek pedig inge, felteheti ezt is a „csajozós bor” polcra a virtuális kelléktárába.

Orsolya Pince – Rosé 2014

Ezt inkább hagymahéj színnek mondanám, az illata jóval figyelemfelkeltőbb, tipikusabb, még egy kis szénsav jelenlétét is érzem illatoláskor. Szárazabbra és könnyedre van hangolva, szikárabb, erőteljes savakkal, nem túl erőteljes testtel. Amolyan hűsítő-frissítő vonal, nyári plázás szingli-partikra, az ecetes alapú salátákhoz komponálva. Mivel én nem élek ezzel az étellel, nekem fröccsben esett igazán jól (piszkosul behűtve) a tikkasztó hőségben. A fajtákat nem tudjuk, de egy korábbi kóstolóról Mr. White-nak úgy rémlik, tisztán syrah. A lecsengésben meg is jelenik nyomokban a földes-érces jelleg, ettől viszont csak még élvezhetőbb. Feszes, kellemes tétel, az évjárat jellemzőivel (erőteljes savak).

Huber Pince – Kékfrankos Rozé 2014

A magyar rozé erősen technológiai műfajjá vált (fajélesztő, hűtve erjesztés, gyorsan piacra vele, így nincs ideje magától letisztulni, úgyhogy szűrjük, derítjük, stabilizáljuk, szénsavat adunk hozzá, stb.), ezért a szokásosnál is mélyebb gödörből ugranak ezen versenyszámban a kézműves borászatok. A természetességet kedvelők, mint amilyen magam is lennék, félre tudom tenni az elvárásaimat az ipari, forszírozott feszességgel és tisztasággal, illetve a pohárból kiugró makulátlan aromákkal, stb. kapcsolatban, de gyanítom, ez nem mindenkitől elvárható. Csak szólok...

Közepes intenzitású illat, szamóca, szeder, ahogy az kell. Színben a legélénkebb a három közül, pirosas, ezzel is inkább tartozik a főáramhoz, mint a másik kettő. Mivel kékfrankosból készült, élénkek a savak, ahogy azt sejtettük is. Ennek ellenére sem olyan feszes, mint az Orsolya (vagy a legtöbb hipermarket-rozé), inkább a beltartalommal kényeztet (egy átlagos rozéhoz képest). Na erről beszélek...

Nincs vele baj, bár a citrusos utóíz ezt is elviszi a fröccs irányába. Úgy alakult, hogy legközelebb három nap múlva tudtam rákóstolni, és nem hogy összeesett volna, de még finomabbnak tűnt, mint frissen bontva, lekerekedett, lesimult. Esetleg ez az, amit egy hagyományos kispince tud hozzátenni a sztorihoz..., nem túl erős USP, azért azt belátom, mert ritkán tart egy palack rozé három napig..., de akkor is.

Nekem Oszvaldék tétele ízlett most legjobban, elsőnek kóstolva még nem is sejtettem, hogy olyan magasra rakják a lécet, amit a másik kettő már nem tud megugrani. De fröccsnek azok is rendben vannak, amúgy.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés