Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Rozé mese

Mr. White
2015. 07. 26. 17:47:45

Rosé mese

Jött a nyár, úgyhogy rágyúrtunk a rozéra (is). Mégsem voltunk elég gyorsak, az idei Benedek kékfrankos már most elfogyott (nekünk van még egy kevés), mivel a pince jó ismerői felvásárolták – ezt egyébként magas beltartalom mellett, évek óta nagyon jó minőségben készíti Péter.

Szerencsére van alternatíva. Nálunk is van egy-két jó falat, de ezen túl is ismerkedünk. A Dörgicsei borház egy nem különösebben ismert borászat még, így szerencsére kapható ez a boruk is. Időben kicsit megcsúsztunk azzal, hogy hozunk is, de figyelünk. :)

Dörgicsei Borház – Cabernet Sauvignon Rozé 2014 /Balaton

Nem először mondjuk, hogy a 2014-es év erős lesz rozéban. Sok vörösbornak indult alapanyag végezte végül így. Ez persze nem baj, ha nem vagyunk kizárólagosan vörösbor fogyasztók, és szeretjük a manapság ritkán előforduló, minőségi rozé kínálatot. Ilyen mezőnyben, komolyan hiszem, hogy csak a jók állhatnak helyt, aki pedig veszít, az sok palackot fog nézegetni. Itt az ár nem játszik. Sok olyat tudunk, ami még most fog csak érkezni, és nem lesz benne hiba. Így az első körben kikerült tételeknek, amik eddig nem fogytak el, nem lesz sok esélye. Na, majd a fröccs segít, mint mindig!

A pincészet Sauvignon Blanc bora került korábban a poharamba, egy, a fajtára ráhegyezett sorba tökéletesen illett. Valami miatt egyébként is azt gondoltam, hogy ezzel a palackkal még várnom kell. Jól is tettem. Nem volt egy ragyogó hétvége. Igazából semmilyen sem volt, ha leszámítom a kisgyermekes apuka sirámait a gyerekkel otthon, akinek hasmenése van. Nem sírok, de a bor iszonyatosan feldobta a napomat vasárnap, amikor egy kis egyedülléthez jutottam.

Túlhűtve kicsit karcosabb arcát mutatta, a fajta tannin- és test-tartalmát nem meghazudtoló stílussal indított. Aztán egy kis fröccsben finoman hozta a citrusos, amolyan balatoni stílt is, és kínált kellemes kortyokat egy nyugodtabb órácskára. Amire elérte a megfelelő hőfokot, én is relaxáltabb lettem – majd fél palack -, ekkor megmutatta, hogy mit is tud valójában. Megmaradt a keserű, ez adta a frissítő löketet, megmaradt a vörösboros beütés, megmaradt a balatoni felhang. Benne van az illatban a fülledt, eső utáni Balaton és a cabernet sauvignon jellege. A korty sikeresen átmenti ezt a karaktert, és azt az enyhe kis kesernyét, csípősséget, ami a nagy nyári melegben mindennél jobban esik, miközben várjuk a szellőt, ami az arcunkat simogatja.

Éppen a ’Veri az ördög a feleségét’ néztem kóstolás közben, lehet, az hozta ezeket a gondolatokat belőlem. Mindenesetre a balatoni borokból éppen ez hiányzott nekem az elmúlt időben…

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés