Termékek Menü

Rosék és Sillerek - Igyátok, amíg el nem fogynak! 1.etap

Mr. White
2014. 08. 24. 18:30:17

A nyár elején csináltunk egy gyors-kóstolót azokból a rozékból, amikben megtaláltuk azt, ami a nyárra kellhet – itt a link. Aztán, ahogy elkezdtük növelni a pincék számát, a borászokkal való találkozásokat, a kóstolásokat, úgy nőtt a száma a figyelemre méltó rozéknak és sillereknek is. Húztuk, halasztottuk őket, mert voltak kötelességeink más területen, és igyekeztünk a komolyabb borokra is koncentrálni. Testesebb és lazább fehérek, könnyedebb és tanninosabb vörösek, mert végtére is nem lehet csak fröccsbort árulni, nemde? Aztán, ahogy nőtt a nyomás és nőtt az elvárás, feladtuk. Nincs tovább. Aminek meg kell íródnia, azt megírjuk…, csak előtte fogyasztunk. 

Kezdjünk is egy gyors pincén belüli munkával. Először egy szexi vöröset kóstoltuk, amit azonnal meg is kellett venni, mert Mr. Red azt mondta, ott a tutiság (a link, hogy biztosan egyre gondoljunk). Legyen, gondoltam nagy bajunk nem lehet belőle. Aztán megnéztük mit tudnak ennek a pincének a borai, és azóta kattogunk, hogy le kellene menni a helyszínre. Megnézni őket is, meg a többi Vintegro Pinceszövetség tagot. Ha érdekel a Huber Pince  az egyike az említetteknek , akkor klikk ide, ha a borok, akkor olvasd tovább.

Huber Pince – Spieler (Siller) 2013 /Hajós

Sillerhez képest sokkal lazább, egységesebb és nem olyan drasztikus, mint amivel sokszor találkozni lehet. Kóstoltunk Hajósról sillert és azt egészen más világnak ismertük meg, kicsit talán fel is ültünk neki. Ez is tökéletes bizonyítéka annak, hogy egy vidék, egy hitvallás is óriási különbségekkel tudja megörvendeztetni a fogyasztókat. Nem hiába mondjuk: Légy nyitott!

Ez a bor elférne egy kicsit sötétebb rozénak is, egy olyannak, amiben több az ’anyag’. Zweigelt az alap, így mondjuk a játékosság és a vöröshöz közelebbi ’hangulat’ jobban érthető. Azt mondják a készítők, hogy a legjobb rozé az zweigeltből készül – mi pedig hiszünk nekik.

Szép savak és gerinc, mindenfajta ködösítés nélkül mutatja szépen a szőlőhöz kapcsolható elsődleges jegyeket és magát a fajtát. A pincétől először kóstolt kékfrankos alapján valami hasonlót vártam a siller és rozé párostól is. Kicsit németes a stílus, de ez a Hajósi pincefaluban alkotó fiatalok örökségét lassacskán megismerve érthető is. Könnyed, laza és elegáns, mint egy sportzakós, visszafogott mosolyú amorózó az esti mulatságban…, hipp-hopp üres a palack.

 Huber Pince – Eleven (Rosé) 2013 /Hajós

Fakó hagymahéj, csekély olajosság és gyorsan múló korona. Elkezdenénk félni, azonban az illatok visszahúznak, és igenis a kóstolás felé terelnek. Sem színben, sem illatban nem áll be a tipikus és manapság oly kedvelt rozék sorába, hanem inkább a saját útját járja. Nem merev és nyúlós süti érzetünk van, hanem inkább amolyan fejszével faragott királyfi kép villan fel. Az íz és a korty hozza az illat által vizionált képet. Van benne játék, és van benne nyersesség is, de ennek az elegye ezúttal jól esik, és a fajták harcából (kékfrankos-zweigelt) egy sokkal simulékonyabb ital kerül elő, mint amit várnánk.

Nem viszi túlzásba a magamutogatást, hanem határozott gerinccel kihúzza magát. Talán kicsit magasabb is a savérzet, mint ami nagyon jól esne, de bőven a küszöbön belül. Helyesebben attól függ, hogy mit szeret az ember a rozéban, és milyen módon fogyasztja. A karakteresebb savak mindig segítik a fröccs irányt, mivel marad belőle a szóda mellé is. Itt is inkább valami ilyesmi a helyzet, de tisztán is leginkább a terület és a talaj dolgozik. Mindenképpen kóstolandó és ideális a nyári melegben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés