Termékek Menü

Szűrve, vagy szűretlenül? Bor és halászlé egy asztalon.

Mr. Red
2016. 10. 08. 10:59:27

Gelencsér Pincészet – Tramini 2015 (Káli-medence)

Sok a jó bor, de kevés az igazán jó. Amikor úgy minden klappol, amit még évek múltán is referenciaként emlegetsz, ami úgy igazán betalál. Rengeteget kóstolok, amióta ez a hobbi komolyabbra fordult, és tényleg ez a két megállapítás ülepedett le bennem: sok a jó bor, nagyot fejlődött az ország az elmúlt két évtizedben. Igaz, hogy vannak túlkapások, vadhajtások, hogy zavarba ejtő a sokszínűség, és hogy ismerni kell valamelyest a rengeteg kistermelőt, hogy többé-kevésbé biztosra lehessen menni, de azt nem tagadhatja senki, hogy izgalmas, pezsgő időszakot élünk-éltünk meg, az útkeresés szépségével és nehézségeivel együtt.

Épp ezért kevés az igazán jó bor. De azért vannak. A könnyedebb, virágos-gyümölcsös stílusban legutóbb például ilyen volt nekem Ludányi Balázs 2013–as hárslevelűje. Hasonló lelkesedés fogott el, amikor ezt a tételt először kóstoltam, és ez a lelkesedés azóta sem múlt el. Itt szerintem klappol minden: remek savak, egy csipet édesség és gyümölcsösség, ami limonádé-szerűvé teszi az összhatást, valamint a könnyed stílust a komoly felé lendítő húsosság és beltartalom – ennyi a nyerő receptúra. Az illata is remek, tipikus tramini, de a szokásosnál kicsit visszafogottabban, elkerülve a fajtára jellemző túlzó parfümösséget.

Az biztos, hogy a nyár bora nálam (legalábbis az egyik) ez. Már több palackkal kivégeztem, így megszilárdult az a véleményem, hogy ez a Balaton-felvidéki könnyed fehér tökéletes műalkotás a maga nemében.

Pósta Borház – Noir 2012 (Szekszárd)

Ebben az árkategóriában vörösben portugiesert kapsz maximum (már ha minőségi, palackos borról beszélünk). Nem mintha baj lenne az oportóval, ha jól készítik, lásd Maczkó Róbert 2015-ös tétele, de azért a fajtának megvannak a limitációi. Ehhez képest a szekszárdi Pósta testvérek igencsak elkényeztetnek minket egy korrekt belépő birtok-küvével, amelybe a kékfrankoson kívül merlot, pinot noir és kadarka is került. Sőt, a kékfrankos még újhordós érlelést is kapott, ha jól tudom.


Tisztázzuk, itt egy bio-szemléletű borászatról van szó, melynek a filozófiájába nem fér bele a fajélesztő használata sem (a kíméletes szőlészeten túl), a borok szűretlenek, neutrálisak, éppen ezért sokkal tartalmasabbak és zamatosabbak, mint amit a mainstreamtől megszoktál. Így, ha a tökéletesre csiszolt illat- és ízvilágra gerjedsz (amely fényesen csillogó felszín alatt szerintem a tartalom gyakran üres), akkor itt zavarhat, hogy a külcsínre kevesebb figyelmet fordítanak a készítők. És most nem a címkére gondolok, hanem arra, hogy akár illatban, akár állagban, ez kicsit más, mint egy nagy villányi borászat hasonló árú tétele. Merthogy nincs tükrösre szűrve (élesztőgomba-maradékoktól, baktériumoktól tökéletesen megszabadítva), a perfekt egyensúly sincsen beállítva mondjuk sav-, vagy tannin-pótlással stb. Itt az idő biztosította a tisztulási folyamatot, amit hordóban töltött a lé, és bár ez majdnem tökéletes megoldás, helytelen tárolás esetén azért könnyebben beköszön egy zavaró illat, vagy egy leheletnyi egyensúlytalanság, mint a kemikáliákkal stabilizált és beállított nagyipari tételeknél.

Ezt csak azért írom, hogy tisztázzuk a dolgokat! A jó sűrű halászlét a gyereknek le lehet szűrni, nehogy szálka maradjon benne, de az így kicsorgó paprikás lének sok köze nincs ahhoz az ételhez, ami a szűrőn fennmaradó „lényeget” is tartalmazza. Ez az én örökérvényű megfigyelésem és bölcsességem, amit imígyen közkinccsé tettem.

Na, szóval: tartalmas, gyümölcsös, kézműves jellegű borunk van, közepes testtel és meglepően sok, de jól besimult tanninnal. Mindez 1800-ért. Kérdés?

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés