Termékek Menü

Pinot és Merlot alapiskola a Mátrából és a Balatonról

Mr. Red
2014. 11. 02. 13:00:00

A régi tételek kifogynak, az újak pedig érkeznek. Folyamatosan kóstolunk most is, hiába állt fel többé-kevésbé a kínálat. Meg kell mondjam, nem minden tétel előrelépés az előző évjárathoz képest, nem is lennének természetes, manipuláció-mentes borok, amiket forgalmazunk, ha az adott év jellemzői nem tükröződnének bennük. Legutóbb azonban szerencsénk volt a vörösökkel, mindkét új tétel nagyon tetszett nekünk.

Benedek Pince – Pinot Noir 2013 /Mátra 

Boci tejkaramell. Esküszöm, ezt éreztem először illatban. Késõbb sem szellőzött ki ez a jelleg, sőt ízben is felütötte a fejét. Nem mintha bántam volna, roppant kellemes és – őszintén szólva – szokatlan jelleg. De legalább van egy kis izgalom. A 2011-es elődjéből nálam elég sok fogyott, annak ellenére, hogy nem volt egy tipikus (tipikusan burgundiai – mert az újvilágban és Ausztrália/Új-Zéland lejtőin azért nem szokatlan a testesebb vonal) Pinot Noir. A mostani egész más stílus, Péter vékonyabbra húzta, ahogy újabban mindent, ezzel is közelíti azt a könnyedebb, elegáns francia stílust, amiről korábban írtam, és tudjátok mit? Rohadt jól áll neki!

A meleg, buja illattal szöges ellentétben álló korty – hideg, száraz érzet a szokásos mátrai éllel. Nagyon érdekes egyveleg: a karamellás-szamócás illat és a rideg, szikár, de így is izgalmas, trendi ízvilág. Amit a '12-es Árvay Sauvignon Blanc-nál mondtam  ha nem emlékeznél rá , ide is citálható: mutatja, mit tud Magyarország művelni egy világfajtával. Mondjon bárki bármit, nem kevés izgalmat sikerült belecsempészni egy sztenderd, bejáratott fajtába, ami alapból nem az erősségünk, és ez mindenképpen dicséretet érdemel.

Mivel a Pinot kábé annyira magyar, mint a puma, itt most adja magát a pannon puma párhuzam – csakhogy ez tényleg dübörög!

Kislaki Bormanufaktúra – Jánoshegy Merlot 2012 /Balaton

Az előző évjáratot szerettük, ezt most imádjuk – nem vicc, itt a cikk róla. De nem lövöm le a poént... Szóval nagyon szép szín, mély, bordóba hajló meggylé, már csak a szívószál hiányzik belőle egy szörphöz. Illatban a tipikus Kislaki stich: szőlő - ha hiszitek, ha nem! Egy kis cherry-likőrrel nyakon öntve, azaz a természetesség és hordós érlelés kettőssége, játéka már itt kezdődik. Utána olvasom csak a címkét: „öreg és fiatal merlot tőkék terméséből, nyílt kádon, spontán erjesztett”.

Becsüljük meg a nyílt kádon erjesztést, egyre gyakoribb a tartályos kezelés a vörösöknél is, szimplán higiéniai okokból (erjedés után kapnak csak hordót) – nincs baj ezzel se, de ahogy a kemencében sült malac is jobban esik a gáztűzhely sütőjében készítettnél, valahogy ez is finomabb. Persze lehet, hogy csak beképzelem magamnak (amúgy meg nem).

Az első kortynál aztán üt egy hatalmasat: bitang jó cucc, nagyon gyümölcs (cherry még mindig), közben pedig egy kifejezetten tartalmas, kiegyensúlyozott ital. Nagyon jó inni, pedig friss még, egy-két évnyi érlelési potenciál van benne valószínûleg. Ismét bizonyítást nyerni látszik, hogy csak a kézműves borászok tudják ilyen primőren megõrizni az elsődleges jegyeket (a gyümölcsöt magát) a borban, ugyanakkor komoly extraktot adni az alacsonyabb árkategóriákban is. Többek között ezért szeretjük ezt a pincét (is).

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés