Termékek Menü

Pezsgő hangulatban

Mr. White
2014. 12. 09. 12:49:05

Mi buborékos italnak hívjuk, az egyszerűség kedvéért. Ez takarja a pezsgő, habzó bor, gyöngyöző bor felhozatalt. Google kereső analitika szerint ezek közül a legkeresettebb a pezsgő után a „szénsavas bor”… No comment. :)

Mivel erősen közeleg a húsvét, a farsang, a szilveszter, így gondoltuk, ránézünk megint erre a kategóriára, noha az egyik legjobb vételt már megtaláltuk a Fehér Cuvée képében, amit AJÁNLUNK, így nagy betűkkel, az ünnepekre. Amikor az ember ünnepel, akkor kell valami olyan az asztalra, ami megadja az esemény fényét, nem lehet mindig kimagasló minőségű! BB-t inni. :)

Szentesi Pince – Cool 2013 /Etyek

A tavalyi évjárat egy jóféle meglepetés volt és bevallom őszintén szerettem is – Cool 2012, ha érdekel. Mikor elfogyott, kicsit tűkön ültem, hogy kóstolhassam az újat és hát íme. Minden ugyanaz…, piros címke, színes névkiírás, csavarzár, egyszerű forma és megjelenés. Ehhez jön a Merlot, ami az alapját adja ennek a könnyed és laza gyöngyöző rosé anyagnak. Szinte ugyanazt tudnám írni róla, mint a tavalyiról, az első illatok és kortyok alapján. Persze az ára továbbra is annyira jó, hogy szinte alap alapbor lehet egy mulatságra. Ehhez azonban most annyi társul – lehet, hogy azért mert még friss –, mintha lenne egy kis édeskés felütése a kortynak. A srácok, akikkel kóstoltuk, mind ezt érezték elsőre – s bár elfogyott,egy nem ehhez szokott férfiembert meglephet. Nem, nem édes csak a korty nem olyan puskapor száraz, mint amit Mr. Red szokott szeretni. Lehet, hogy a dús szénsav miatt.

Utókóstolás alkalmával – 1 hét múlva még mindig iható volt és maradt benne bubi! – azt mondhatom, hogy ez az enyhe édesség elvándorolt, és kevesebb bubival kifejezetten jól kortyolható anyag lett. Hölgyvendégemnek is jól esett, a szokásos pezsgőspohárnyi adag kellemesen feltüzelte és hangulatba hozta, el is kezdett vásárolni a shopban. :) Szóval jó lett a folytatás is az előző évjárat után és továbbra is a lányok kedvence lehet, remek áron.

Szentesi Pince – Rajnai Rizling Pezsgő 2009 /Etyek

Tudom, hogy ismétlem önmagam, de a történetírás kedvéért ide is bekerül, hogy itt is jó sok a bubi, nem spórolták ki ebből sem. A nem rendszeres, átlagos pezsgőfogyasztó tapasztalhat ilyen meglepetést, mert az igazi anyagok zömében mind magas számú, apró és minőségi buborékkal látják el a pezsgőspohár tartalmát. Türelmesen forgatjuk, szagolgatjuk, beszélgetünk és közben rájövünk, hogy bitang anyaggal van dolgunk. Nagyon szépen mutatja a rizlinget, de kicsit jobban kihangsúlyozva annak a kecsesebb, lágyabb oldalát – ha van neki olyan. Az is lehet, hogy csak a buborékok és az érlelés hatott rá ilyen jól, de egyszerűen remek. Hiába na, ez az érlelés művészete és a borász munkájának dicsérete. Ahogy telik az idő egyre jobb lesz, és egyre jobban is esik…, vigyázz!, mert előbb-utóbb elfogy. Ha szeretnéd érezni a valóságot, akkor forgasd ki a bubikat a szádban, addig pedig élvezkedj a simulékonyságon és a játékon. Ez olyan ’mindenkinek bejövős’ megoldás, mint azt a Fehér Cuvée esetében is elmondtuk, mi legalábbis nagyon szerettük ezt is. Kár lenne kihagyni!

Több nappal később is megmaradt a bubi alap, de hamarabb lehetett „bubitlanítani” és akkor megmarad a rajnai a pohárban, ami még így pezsgőmaradékként is jól iható, jó anyag – szóval ha buli után találsz belőle egy nyitott, de nem üres palackot, ne habozz meghúzni… - nem a szokásos negatív élmény fog érni. Persze, ha marad egyáltalán. Kicsit hűvösebb arcát mutatja ugyan a rizling, a fajta jellegzetes és sajátságos kicsit keményebb felütése jön meg, de ez olyan, hogyha nem szereted annyira, akkor idd meg még pezsgőként. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés