Termékek Menü

Pezsgés ezerrel - finomságok nem csak ünnepi alkalmakra

Mr. Red
2015. 08. 11. 10:00:00

Pezsgés ezerrel - finomságok nem csak ünnepi alkalmakra

Nem adjuk fel a küzdést a pezsgőkkel, mert a pezsgő jó, és épp olyan tartozéka a gazdag borkultúrának és -gasztronómiának, mint mondjuk a természetes édesek. Ebben a műfajban pedig adja magát Szentesi József, aki nem csak magának készíti a szebbnél szebb nedűket, szinte az összes kisebb borászat rá bízza a pezsgő-alapanyagát.

Nálam ez a műfaj nem ünnepi tartozék, néha agyszerűen megkívánom. A jó pezsgő viszont drága, ez éppúgy a technológia sajátja, annak bonyolultságából adódik, ahogy például a tokaji aszúnál is. Szerencsére habzóborban már lehet nagyon finomakat venni alacsonyabb áron is - lásd például ezt -, de azért a hagyományos módon elkészített, palackban erjesztett pezsgő mégiscsak egy más liga. Amit időnként be kell vállalni a lelki békénk kedvéért, ahogy a párunkkal kettesben eltöltött wellness hétvégékre is alkalmat kell keríteni. A kettőt akár össze is lehet kötni, szerencsére.

Szentesi Pince – Chardonnay 2013 (Brut, Methode Traditionelle)

Brutál pezsgéssel nyit a pohárban, kiöntéskor jönnek a bubik felfelé, komoly, fehér felhőkalapot képezve a pohár felső részén. Illatolni is nehéz ilyenkor még, az intenzív gázok miatt. Kicsit lenyugodva nagyon szép arámakat mutat, az elegáns chardonnay visszafogottan jön, Mr. White érezte az élesztőt, én nem.

12,5%, ideális pezsgő alkohol, a lomha mozgásból mégis komolyabb beltartalomra várok. Meg is jön, húsos-barackos íz és textúra, ez kiegészítve a remek bubikkal (amik a kezdeti benyomások ellenére mégsem bizonyulnak soknak, pont annyi van, amennyi számomra épp ide való) egészen felemelő élményt ad. Szexuális bujaság az ízlelőbimbókon, a lecsengésben némi karc, amitől nekem csak még jobban bejön, hosszú utóíz, még sokáig érzed a szádban a perverziót.

Az egyik legjobb pezsi Szentesitől, amit eddig ittam, nekem nagyon ízlik. Az ici-pici édesség, ami bejátszik a nagyon élénk savak mellé, biztosítja az egyensúlyt, a buborékok mennyisége és enyhe érdessége pedig adja mindehhez a maszkulin karaktert.

Szentesi Pince – Mandula 2011 (Brut, Methode Traditionelle)

Úgy tűnik, itt valamivel kevesebb a bubi, itt illatban én is éreztem az élesztőt, de csak néhány másodpercig. Kiszellőzve szép, mélyebb illat, mint az előző tételnél.

Apróbb, finomabb buborékok jellemzik, nem olyan karcos és nagy szemű, mint az előbb. Karakteres test, előjön a rajnai rizling súlya, az alkohol meglepően magas, a finom savasság (szebb savak, mint az előbb) viszont mindent visz, szépen ellensúlyozza azt. Érdekes, a lecsengés rövidebb, viszont elegáns, likőrös utóízzel zár. Itt végig jobban érzem az élesztőt, és a cukor is több.

Klasszikusan szemlélve talán jobb, mint az előző tétel, a finom, apró bubik miatt és a nagyon szép savai okán, de én mégis szívesen visszakóstoltam utána Chardonnay-t. Nekem ez ugyanis „kicsit sok”. Nagyon húsos, testes, de egy másféle ízlésre és alkalomra optimalizált. Csajosabb, édesebb, tiszta sor, hogy egy nagyobb alkalomra (pl. esküvő) ezt ajánlom, mert egy szélesebb rétegnek képes örömet szerezni és kortalan eleganciát sugallni.

Finom, finom, finom. Mindkét palack telitalálat a maga nemében, szerintem próbáljátok ki a hozzátok közelebb álló ízvilágút!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés