Termékek Menü

Quickie 5. – Távirati stílusban két fehérről és egy rozéról

Mr. Red
2016. 08. 15. 21:20:29

Gyors fogyasztás, néhány jegyzet. Utólag ezeket a benyomásokat próbálom értelmes mondatokká összefűzni, több-kevesebb sikerrel.

Dörgicsei Borház – Sauvignon Blanc 2015 /Balatoni borvidék

Bontás után napokig döglődött, mikor újra rákóstoltam, mégis peregtek a savak. Citrus és frissesség – ez jó! Mondjuk a citromsav már talán sok is...

Melegedve megjelenik egy kis őszibarack is. Illatban amúgy szép fajtajelleg (bodza, frissen vágott fű), amit lágyít, édesít a barack. Ízben tulajdonképpen ugyanez: friss, citromos jelleg, egy kis zöldesség, ami alól melegedve előkandikál az őszibarack jólesően lédús leve. Ha nem lenne ennyire citrusos…

Nem nagy test, de elég. Kifejezetten jó bor lenne, ha a citrom(alma?)sav kicsit visszafogottabb. Így leginkább nyáron, frissítő fröccsnek brutál jó.

Kerkaborum - Furmint-Hárslevelű 2011 /Balatoni borvidék - Zala

Bussayéknál, Zalában, a Kerka-patak partján termett a szőlő, de Heimannéknál, Szekszárdon készült el és került palackba ez a bor. Mélyebb szín jellemzi, nyitásakor dohos pince-szag terjeng a levegőben. Ez később, ahogy kiszellőzik kicsit, mézes, őszibarackos illatnak adja át a helyét. Érett, lusta anyag benyomását kelti (bár közepesnél nem vastagabb a test), pedig vannak karakteres savai.

Először nem ízlett különösebben, lelki szemeim előtt egy feszes, fiatalos cucc jelent meg, merthogy ugyanezen brand és évjárat tiszta furmint tagja éppenséggel olyan. Idővel azért valamennyire megkedveltem: a hordós, minerális jegyek és az érett gyümölcsök érdekessé teszik. Valószínűleg a gyorsa(bba)n öregedő hárslevelű adta neki ezt a klasszik karaktert – csak akkor vedd, ha kedveled az ilyesmit!

Oszvald Pincék – Kékfrankos Rozé 2015 /Hajósi borvidék

Téglavörös, pirosas szín, nagyon gyümölcsös illat. Tiszta szamóca…, várjunk csak, nem is! Inkább dinnye (!) ez. Igen, határozottan dinnye.

Kicsit lomhán úszik, testben nyilván vaskosabb lesz, mint az élelmiszerláncos cuccok. Kellemes, gyümölcsös az íz is, nagyon intenzív a dinnye-szamóca vonal, enyhe citrussal a lecsengésben. Egy kis édességet és szénsavat is lehet érezni - dinnye-szörp, nincs mese!

Bugyi-nedvesítő lett, csaj-mágnes, de - nekem - kicsit populáris talán: már színben is inkább a tuttti-frutti világot idézi meg, és illatban-ízben is nagyon szörpszerű lett. A beltartalom azért ott van, ez mindenképp mellette szól.

Fröccsnek kiváló, azt mondjuk nem lehet tagadni, akármelyik rozé-vonalat kedveled is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés