Termékek Menü

Könnyed nyári borok későn érő fajtákból

Mr. Red
2016. 08. 27. 10:46:52

Sem a Kövidinka, sem a Cabernet Sauvignon nem egy korai fajta, mégis laza fröccsborok készültek belőlük. Egy fehér, egy rozé – mindkét tétel nyári sláger lehet, mert jók.

Oszvald András – Kövidinka 2015 (Hajós)

Legtöbben túl sokat nem tudunk erről a fajtáról, pedig valaha elterjedt volt, leginkább délvidéken (az akkorin), mert későn érő fajta, jól bírja a meleget (meg úgy általában mindent, nem túl kényes szőlő), így arrafelé sem adott erős borokat. Később meg valószínűleg éppen ezért került háttérbe. Hajóson azért még megtalálni ezt a fröccsalapként elhíresült műfajt, de már sok arrafelé sincsen, legalábbis palackba nemigen kerül.

Jelen tételünk zöldalmás illattal nyit, szép halvány-közép sárga a színe, zöldes reflexekkel. Meglepően testes korty, ez ugye hajósi barátaink kézjegye, őszibarack, dús lé, meg minden, amit ilyenkor írni szoktam. Van benne férfiasság és marok, nem csajos bor ez egyáltalán. Ugyanakkor megmarad a könnyed, illatos vonalon, igaz, ebben segít a hozzáadott (vagy az erjedésből megőrzött) szénsav is. (Néhány nappal később, amikor ez a hatás már nem játszott, azért eluralkodott a boron a juhfarkos jelleg.)

Szóval kell is ez a kis rásegítés, mert amúgy kifejezetten lágyak a savai. De frissen bontva igazán kellemes meglepetés volt, azt kell, mondjam. Nyári fröccsalapnak, amely magában is finom lehet, tökéletes, főleg ha a klasszikus illatos fajták (cserszegi, irsai, szürkebarát, tramini) neked már túlontúl lányosak. Mindehhez árban is barátságos motyó.

Oszvaldék úgy látom idén rágyúrtak a pop-drink vonalra (lásd még a rozéjukat), gasztro-borban akarnak nagyot robbantani: fiatalosak, lendületesek, tartalmasak és mégis olcsók a 2015-ös tételeik - ezeket kellene felszolgálni az összes romkocsmában, nem panaszkodna senki (beleértve a hasznát számolgató tulajdonost is)!

Kőróka Pincészet – Rókatánc 2015 (Káli-medence)

A Cabernet Sauvignon nem ritkán végzi rozéként, rosszabb (hidegebb, esősebb) évben ez a későn érő fajta nemigen alkalmas jó vörösbornak. A Balaton-felvidéki pincészet kármentésként tavaly ki is hozta rozénak 100%-osan ebből a fajtából. Természetesen az évjárat sajátosságainak megfelelően egy kissé bizarr lett a végeredmény: brutálisan paprikás és zöldes íz-világot vonultatott fel az a tétel. Érdekes, így sem volt rossz az a bor, legalább egyéniséggel rendelkezett, ráadásul a magyar konyhához is passzol ez a karakter.

Azért örültem, hogy idén kékfrankos is került bele, így a zöldes-paprikás illat jóval visszafogottabb, ahogy ízben is háttérbe szorult ez a karakter. A színe hagymahéj, némi körömlakkos-rózsaszínes pirossággal, ez eddig rendben. Ahogy az íze is okés. Gyümölcsös, friss, de azért lágy is annyira, amennyire ahhoz kell, hogy sokan szeressék. Nincs trükk, nincs tutti-frutti, szőlőből készült, megfelelő technológiával, jó érzékkel. Belekötni nem lehet, egy jó, korrekt rozé. Remélhetőleg sokak örömére fog szolgálni a környékbeli strandokon és éttermekben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés