Termékek Menü

Olaszrizling sor egy tréfás borászattól - Kőróka Pincészet, Káli-medence

Mr. Red
2015. 01. 28. 15:15:22
Olaszrizling sor egy tréfás borászattól - Kőróka Pincészet, Káli-medence

Beszélgettünk, hogy miben kellene erősíteni a borkínálatot, amikor szóba került a Köróka Pincészet. Megnéztük miket is lehetne hozni, és azt tűnt fel, hogy az utolsó kóstolónk óta megújult a kínálatuk. Gyorsan megrendeltük - még várjuk - a friss olaszrizlingeket és vörösbort is, és alig várjuk, hogy kortyolhassuk őket. Addig viszont, hogy ne unatkozzatok, felelevenítjük azt a sort, amiből végül Mr. Red egyik nyári kedvence is kikerült - a Biciklisták boráról külön írtunk. Mivel azt azóta rockzenész barátaink jóízűen elfogyasztották alkotás közben, csak olvasni tudtok róla...:) Most itt a többi is./Kőróka Pincészet - BOR 2012, Kőróka Pincészet - Bebíró 2012, Kőróka Pincészet - Barik 2012

Amikor valaki a Laposa Frisshez hasonló könnyedebb, közízlésre hangolt, de korrekt, szőlőből készült tételt keres nálam, mindig a Biciklisták Borát ajánlom neki. (Sajnos ebből időkőzben mi is és a pince is kifogyott.) A Kőróka ezen alapbora mellett – hűen a badacsonyi hagyományokhoz – azonban leginkább olaszrizlingben mozog, ami remek lehetőséget nyújt, a nedűk kiértékelése mellett, kitekinteni a fajta körül zajló elképzelésekre, vitákra is.

Kőróka Pincészet – Bor 2012 /Káli-medence

Személyes találkozás alapján is mondhatom, Nagyrónai László nem beképzelt ember, csak tréfás. A Bor nevű tétele így nem definitív akar lenni, csak egy – a vidéken elterjedt – szójáték, a Badacsonyi OlaszRizling rövidítése.

Ezt a palackot néhány nap elteltével kétszer is kóstoltam. Mindkét alkalommal azt véstem először a papírra: korrekt bor, meglepetések nélkül. Egy kellemes beszélgetés kellemes társa lehet, amely nem vonja el a figyelmet a témáról vagy a tájról. Szép szín, közepes test, a sav kicsit kevesebb, lágyabb, mint kellene. A fajtajelleges mandulás lecsengést hozza a végén. Ami nem tetszik, az az illat. Van benne valami mesterkélt, nem természetes. Ettől eltekintve egy technológiailag jól összetett, izgalmakat viszont nélkülöző cucc.

Kőróka Pincészet - Bebíró 2012 /Káli-medence

Ez a tétel egy másik dűlőből szüretelt szőlőből készült, mely terület már nem a Badacsonyi, hanem a Balaton-felvidéki borvidékhez tartozik (Káli-medence), és ez meg is érződik rajta. Sokkal frissebb, karakteresebb, mint a Bor. Kicsit talán sok is a sav a testhez képest. Az enyhe mineralitás is megjelenik, mely ennek a környéknek a sajátja. Illatban némi animalitás, de még mindig ott az a mesterkélt felhang is. Összességében azért egy jóval kerekebb, izgalmasabb történet ez, mint az előző.

Kőróka Pincészet - Barik 2012 /Káli-medence

Nagyrónai László nem beképzelt ember, csak tréfás, ugyebár. Úgyhogy, ha már barrique, akkor ott vannak a címkén a barik. Ez a tétel rendben van, és nem csak design szempontjából (nekem a pincészet logója is nagyon tetszik, nem csak a bárányos ötlet). Nomen est omen, úgyhogy a hordó nyomul ezerrel, de jól áll neki. Az agresszív hordós támadást ugyanakkor lágyítják is a harmadlagos jegyek, az epres-vaníliás felütés például. A savak is inkább lágyan karakteresek, mint korunk férfiideálja, mintsem hogy karcolnának, így az összhang teljesen rendben van. Az illat amúgy itt sem teljesen természetes, de lehet, hogy csak én fogtam ki rossz napot.

És akkor el is érkeztünk egy sarkalatos kérdéshez. Illetve kettőhöz. Az első, hogy lehet-e az olaszrizling a fehér kékfrankos? Azaz, lehet-e belőle nagy bort, komoly bort készíteni, ami felveszi a versenyt a világfajtákkal, ugyanakkor megmarad hungarikumnak (monarchikumnak). Erősek a kételyeim ezzel kapcsolatban (még ha vannak is kivételek, lásd Orsolya Olaszrizling), egyelőre jobban teljesít – szerintem – a reduktív, könnyedebb vonalon, de a wachaui rizlingek és zöldveltelinik komolyságát, komplexitását ezeknél sem sikerült még a palackba préselni.

A másik kényes téma manapság az új-hordó. Volt már erről szó, akkor is azt az álláspontot képviseltem, amit most: bizonyos esetekben nem árt, sőt, akár még jót is tehet a bornak, ha ízléssel adagolja azt a készítője. Jelen esetben egy kevésbé karakteres fajtát lendített át az "ez igen, ez rendben van" kategóriába, azaz most is kifejezetten javított az összképen. Lehet ez az olaszrizling egyik útja?

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés