Termékek Menü

Öcsi és Bátyus, azaz hogyan lehet magunkat művelni egy fajtából

Mr. White
2014. 07. 20. 13:07:18

Szentesi József egy igazi kísérletező ember, aki szereti kihozni a dolgokból a maximumot, de minimum azt, ami benne van. Etyek-Budáról (pontosabban Nadapról) az ő borait hoztuk, hogy legyen időnk másfelé bolyongani és közben találjatok egy stabil minőséget erről az izgalmas, de nem könnyű borvidékről. 

Etyek számomra kicsit speciális és nehezen megfejthető. Pezsgőkészítésünkhöz használt szőlő java innen származik, ami nyilvánvalóan nem segít a borkészítésnek. Vannak nagyon jó próbálkozások, de sokszor belefutunk nem túl erős kísérletezésekbe is. A talaj is izgalmas, érdekes – ha van hangulat és kedv, néha érdemes beleolvasni a gyerek földrajz könyvébe (ha tanulnak még egyáltalán ilyet). Korábban pont egy pohár etyeki Rajnai Rizling okozta csalódás késztetett az első Quickie megírására, úgyhogy gyorsan szereztünk két másikat is a megfelelő hit és hangulat bebiztosítására.

Szentesi Pince – ’Öcsi’ Rajnai Rizling 2012

Két nappal a palackbontás előtt szereztem egy gyönyörű rizlinges poharat, meg ’anya’ is reklamált, hogy inna valami bort. Mi ez, ha nem felhívás keringőre…, na, pont az is lett belőle és megszületett az idei nyaram egyik kedvence. Kóstoltam én már korábban, de vagy túl volt hűtve, vagy én voltam már nagyon felhevülve, mindenesetre ez most egészen más volt.

Számomra visszafogott, de határozott illatok, amelyek igenis ezt a hűvösebb vidéket idézték, de mennyire máshogy, mint a korábban említett bornál. Szinte érzi az ember, hogy mennyire komoly fajta tud lenni a rajnai, ha hagyják és nem próbálják eltüntetni. Fürge, csillogó, kevésbé olajosan mozgó bor forog a pohárban, miközben az illatokról beszélgetünk és csak csekély koronát fest. Kortyolunk és azonnal kívánunk egy nagyobb nyeletet. A komolyság megmarad, az illatok kinyílnak, a test megmutatkozik, de hála az alkalmazott technológiának (vagy inkább a hiányának) tovább is suhan és csak egy csekély meszes ízt hagy a szánkban – ami könnyen múlik – és kellemes édeskés felütést, határozott savgerincet a nyelven. Ja, hogy félszáraz… Aha, nem baj, remek. Pont attól lesz annyira jó és könnyen iható, hogy lazán csevegjünk ’anyával’ a kanapén, amíg elfogy a palack fele. Valószínűleg nem kell majd győzködni más lányokat sem, nem nehéz és nem magyarázatot igénylő bor. Minden más pedig szépen van benne.

Szentesi Pince – ’Bátyus’ Rajnai Rizling 2011

Míg az Öcsi reduktív fókuszú és „enyhébb” hozamkorlátozással készült (kb. 70-80 dkg/tőke), addig a Bátyus hordós érlelésű igazi nehéz-tüzér (fele akkora tőke-terheléssel). Na, nem annyira, hogy ne essék jól, de határozottan, szikáran jelenik meg, ahogyan azt az ember elvárja egy bátyustól. Pohárban a szín, a korona, az illat mind színt vall a hordóról, hiszen mélyebb sárga, lomhább és olajosabb, fásabb és vaníliásabb az illatunk, mint az Öcsinél. Komolyabb este bora lesz, már érzem én is, erre pont jó – vagy nem? – a VB elődöntő estéje.

Kortyolva megjön minden, amit az illat ígért. Testesebb és keményebb a kistesónál. A savak ügyesen ölelik körül a határozott nyomot hagyó hordóhasználatot és feszességet kölcsönöz a bornak. Egy percre sem hagy nyugodni, jár tőle az ember gondolata mindenfelé, így jó, ha tereljük azt. Nem egyszerű locsi-fecsi itóka, hanem a magvas gondolatok megalapozója. Szerintünk határozottan domborodnak a rajnai jegyek, és ha azt mondtuk korábban egy ’nagy Öreg’ borára, hogy szép minta, akkor azt hiszem itt a másik. Akár egy estére is be merném vállalni a kettőt, de csak jó társaságban és/vagy jó ételekhez. Nem kisfiús tétel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés