Termékek Menü

Ó, azok a régi szép idők

Mr. Red
2014. 11. 12. 14:56:36

Ezektől a boroktól nosztalgiám támadt. Nagyapámat én nem láttam vizet inni. Nem volt jó élete annak a generációnak, félre ne értsetek, de ezért az egyért irigylem őket. Meg a fokhagymáért.

A hajósi fiatalokról (Oszvald Pincék, Huber Pince, Sziegl Pince, és a többiek, akikkel még nem is találkoztunk  Mr. White) valahogy mindig eszembe jut nagyszüleink generációja. Pedig suhancok még, de érződik rajtuk a tradíciók és az elődök tisztelete. A boraik is ebben a szellemben készülnek, ezért esnek jól szinte mindig.

 

Huber Pince – Zweigelt 2013 /Hajós

Legjobb barátom nevelőapja állandóan arról álmodozott, milyen klassz lehet Spanyolországban élni. - De miért, Emil bácsi? - Ott kimehet az ember az utcára akkor is, ha fokhagymát evett előtte. Hmmm. Hozzátehette volna azt is, hogy arrafelé a bor egész napos fogyasztása is éppen ilyen természetes és kultúrába ágyazott. Így már értjük, miről is van szó, ugye?

Biztos vagyok benne, hogy zweigeltből remek forralt bort lehet készíteni. Illatban már ez is az - közvetlenül a kibontás után határozott fahéj és szegfűszeg aroma csapja meg a szaglószervet. Sajnáltam is, hogy viszonylag hamar kiszellőzött. A nedű színben nem túl mély, mondhatni fajtajelleges. A korty könnyed, hűsítő. Nem túl vastag test, lehet azt mondani, jellegzetes zweigelt ivóbor, a könnyedebb fajtából, a régmúlt mindennapokra. Finom savak, kevés tannin, citrusos-zöldalmás jelleg. Jól esik inni, nyári mulatságnak lehet a legjobb, ami kicsit ellentmondásos a nyitó, karácsonyi-tea illattal. Egy jó siller határait karcolja (felülről), amit őseink azért találtak ki, hogy egész nap fogyasztani lehessen, és jól essen. Hogy reggel a hónuk alá csapjanak egy demizsonnal, és egész nap azt kortyolgathassák. Ezt például szívesen iszogatnám én is minden áldott nap.

 

Huber Pince – Mínusz Négy 2012 /Hajós

Igazi tömegtermék ez is a maga 150 palackjával (!!!), köszönet a kóstolóért Huber Jánosnak! Kereskedelmi forgalomba nyilván nem került. Majd a '13-as, abból négyszer ennyi készül majd!

Meglepően mély szín, érleltebb borra jellemző illatok gyümölcsös felhangokkal (pl. konyakmeggy, cigánymeggy), vakon Szekszárdra tippelnék.

A korty azért könnyedebb annál, mint amit a külcsín ígér, ez is olyan jellemzően szekszárdi játék. A névből gondoltam, hogy négyféle alapanyag küvéje, hármat be is tudtam azonosítani (Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Merlot), a negyedikhez segítséget kellett kérnem Jánostól. Ez ugyanis az általam nem ismert Regent, amely – most már tudom – egy különféle nyavalyáknak és időjárási szélsőségeknek viszonylag jól ellenálló fajta, német nemesítés. Mondjuk, ebből kevés van benne, bármilyen is az íze, nem dominálja a többi játékost.

Kékfrankos dominancia jellemzi ízben-illatban, de a Sauvignon jól mélyít, a Merlot pedig jól simít-szépít, úgyhogy a végeredmény felettébb kellemes. Egyetlen érdekes momentum a kortyban megjelenő citrusos-zöldalmás jelleg, ez testesebb vörösökre azért nem jellemző. Talán az almasav bontás nem zajlott le tökéletesen?

Ha ez a „pikáns” savasság nem zavarna be, hibátlan lenne, mondjuk így is elfogyott hamar. Meg amúgy is: ajándék bornak ne nézd a savát!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés