Termékek Menü

A név kötelez - Gróf Grassalkovich Birtok

Mr. Red
2015. 09. 23. 09:00:00

 

A név kötelez - Gróf Grassalkovich Birtok

Ezt a két palackot kóstolásra kaptuk, mondhatni a pincészettől, és előzetes ismeretek nélkül, „vakon” teszteltük. Annyit tudni, hogy mátrai a terület és a feldolgozó, és hogy családi kötődése van egy általunk nagyra tartott mádi borászathoz. De ez nem jelent sokat, inkább lássuk, mit tudnak a nedűk.

Gróf Grassalkovich – Birtokbor 2013 /Mátra

Mélyebb szín, mint amit egy mátrai birtok-vöröstől várok (onnan én gyümölcsösebb, könnyedebb alaptételekhez vagyok szokva, leszámítva persze egy szűk, kézműves réteget). Illatban is az (mélyebb), fűszerpaprikás felhangokkal. Közepes test.

Ízben is a csípős, fűszeres jelleg küzd a gyümölcsökkel, aztán jön a tannin és átveszi az uralmat. Igen, elég morcos cucc, hordót biztos látott, ekkor már a fűszerpaprika is kap egy kis zöldes élt. Fajtákat beazonosítani nem tudtam, amire gyanakodnánk a paprika miatt (Cabernet Sauvignon), az biztos nem, a Mátrában nem is valószínű.

Összességében egyáltalán nem rossz, tartalmas, karakteres vörös, amely – áránál fogva is (egy mátrai birtokbor nem lehet túl drága) – megfejtés lehet a mindennapokra. Főleg, ha szereted a csersav húzását a szádban. A lecsengés is elég hosszú, bár a kortyközép kicsit üres, de ettől az árponttól nem is elvárható, hogy ne az legyen

 

Gróf Grassalkovich – Antal Cuvée 2013 /Mátra

Egy picit mintha fátyolos lenne, nem teljesen tiszta. Összetétel ennél sincs feltüntetve, kékfrankos-merlot-ra tippelek. Füstös illat. Kortyban is ott a fa, a relatíve erős tanninok és a viszonylag markáns savak, melyek a gyümölcsösséget hordozzák. Legalábbis a testhez és az alkoholhoz képest dominánsak ezek.

Egy korrekt ivóbort rajzol ez így ki, nem többet, inkább nagyüzemi technológiára utalva, mintsem kézműves gondosságra. Rosszat mondani így sem tudok róla, hacsak azt nem, hogy jellegtelen kicsit, nem igazán tűnik ki semmivel.

A birtoknév és a címke kissé archaikus, kábé a Mátra Hill, Teleki vonalat hozza-sugallja, és a borok nagyjából be is igazolják ezt a dizájnt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés