Termékek Menü

Németh János Pincészet - szekszárdi Janó borok 1. rész

Mr. Red
2014. 09. 20. 10:00:00

Németh János hiába nyer rendszeresen ilyen-olyan díjakat (például Legeredményesebb Ifjú Borász, Budapest Főváros Vörösbora, stb.) a blogger-társadalom jórészt ignorálja. Nos, ezen az áldatlan helyzeten szeretnénk változtatni szerény eszközeinkkel.

Őrizgetek még egy palackkal Janó 2009-es Syrah-jából. Félretettem egy nagy darab angolosan elkészített borsos-steakhez, mert az a bor annyira brutális, hogy valami olyasmihez tudom leginkább elképzelni. Nem is sejtem, milyen sugallatra készített egy teljesen más stílusút ebből a fajtából 2011-ben, de nagyon bejön az új vonal, a '12-es évjárat egyenesen az egyik kedvencemmé vált mostanában.

Németh János Pincészet – Deviant Syrah 2012 /Szekszárd

Már a prosztó címke telitalálat, a borban pedig tökéletesen visszaköszön az a francia, bohó életérzés, amit a dizájn sulykol. Az ilyen fiatalos, pimasz vöröseket csípem mostanság, lásd még Ludányi Balázs kékfrankosai, vagy Bukolyi Marcelltől az Eger Cottage (szintén KF). Tartalmas, de nem túlsúlyos bor, melyben a Syrah izgalmas fűszeressége és ásványossága kergetőzik a könnyed gyümölcsökkel (cseresznye, meggy) és az élénk savakkal.

Ez az a vörös, amit nyáron is kívánsz. Amit jól esik inni egy kellemes estén a haverokkal, beszélgetés, ultizás, vagy meccsnézés közben. Nem nehéz, nem lekváros, nem fás, nem túl tanninos. Ezzel szemben könnyed, finom, épp annyi karcossággal (enyhe zöldesség), ami felpörgeti a bulit az ízlelőbimbóidon. Szekszárdtól még sok ilyent, több ilyent várok, mert ez jó irány! (Persze kellenek a komolyabb, testesen elegáns tételek is, példának okáért, ha van még valakinek felesleg a '09-es Seriusból – az ország egyik legszebb vörösbora, szerintem -; az szóljon, mert átveszem.)

A címke születéséről és a borhoz kapcsolódó életérzésről egy videó is készült:

Klikk ide és nézd meg a videót!

 

Németh János Pincészet – Sygno Bikavér 2011 /Szekszárd

Hogy jó ötlet-e ezt a bort Bikavérként forgalmazni, azt döntse el mindenki maga,  így, hogy ez a fogalom a mai napig nincs kiforrva, rendesen definiálva. A múltból eredő negatív konnotációval mindezt megfejelve valószínűleg nem véletlen, hogy sok – a szigorúan vett összetételi előírásoknak megfelelő – bor, illetve azok készítői mégis kerülik ezt a megjelölést manapság.

Szóval kékfrankos alap, kadarkával, zweigelttel megbolondítva. Eddig ez nagyon fiatalos, könnyed, gyümölcsös-fűszeres vonalat sejtet, ugyebár. A syrah is rágyúr erre (lásd fent). Az egyetlen bordói fajta a küvében az a némi Cabernet Franc, ami megint csak nem feltétlenül a nagy testről, selymességről, vagy a brutál tanninokról szól. Ergo, a végeredmény sokkal inkább egy laza, lédús, játékos jellegbe hajló, kedves, üde vörösbor, mintsem az, amit szerintem – még ha hibásan is – egy szekszárdi bikavértől vár a nagyérdemű.

Hiába szeretem én ezt a stílust, a név nem biztos, hogy ebben az esetben tökéletesen kifejezi a lényeget. A sygnót még csak-csak értem (mely arra utal, ez a pince tipikus bora, védjegye), mert Janó személyiségét – lazán professzionális, közvetlen, könnyen megkedvelhető, természetesen ösztönös – éppenséggel jól tükrözi, mert finom, szerethető, már-már szexi tétel, amivel nemigen lehet melléfogni semmilyen társaságban és/vagy alkalomkor. Ugyanakkor, ha csak egy testesebb bort tudsz erről a vidékről küvéként (és főleg Bikavérként) elfogadni, akkor nem feltétlenül erre számítasz.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés