Termékek Menü

A német iskola kóstolója – Leth Pince, Wagram

Mr. White
2015. 12. 22. 13:03:37

A német iskola kóstolója – Leth Pince, Wagram

Szakmai hitvallásunk, hogy csak magyar bort tartunk a webshopon és ennek köszönhetően a kóstolások is a határokon belül maradnak. Nekem is vesszőparipám, hogy ha itthon stabilan állok a lábamon, majd akkor komolyabban kitekintek a nemzetközi vizekre. Oké, a régi határokon belül. Ennek az ismérvnek viszont éppen megfelel Ausztria, ahova korábban is kinéztünk már a blog írásaiban is. Mr. Red szokott onnan vadászni, sorsközösséget lát velük és van valami meggyőző abban, ahogy megújították magukat. Most is ő „rángatott” magával egy osztrák borászat kóstolójára.

50 hektár, 3 féle sorozat, soronként 7-9 tétellel, különlegességek ezeken kívül, valamint természetesen a végén édes borok. Nem frissen alapított borászat, de nem is francia évszázados hagyományokat a háta mögött tudó birtok. Az általam alapnak gondolt és hangoztatott felállásban dolgoznak: egy szőlész a zöldmunkáért, egy borász a pincemunkáért felel és egy „birtokigazgató”, aki kezeli az egészet. Kóstolókra jár a többiek helyett, foglalkozik a könyveléssel, gazdasági kérdésekkel, ugyanakkor képben van mindennel a birtokon. A tulajdonos apuka – a fia a borász – volt jelen a kóstolón, aki tökéletesen hozta a német precizitást. Beszédben, felkészültségben, kóstolómennyiség tekintetében. Vele beszélgettünk, de mástól kértük a borokat. Nemhiába. Apró lépések. Így megy ez.

Zöldveltelini 3 féleképp, piros veltelini, rajnai rizling és a klasszikus – vagy annak hitt – zweigelt 3 stílusban. A zöld és piros veltelini az elején egészen meggyőző volt. Ok, alapborok, nagy mennyiségben készülnek, de ezzel együtt is minden rendben volt velük. Kerek a savszerkezet, tiszta a korty, mindenben hozza a fajtajegyeket, amolyan osztrákos stílusban. Alapbor, de nem árban. A forintosított ára kicsit meredek (2900.-), miközben egyébként 8 EUR körül van a hazájában. Ott ez teljesen elmegy és bele is fér a budgetbe. Sokszor taglaltuk már ezt, más ország, más ingerküszöb.

Innentől árban már csak felfelé megyünk, ami nem jó jel. Legalább a borok rendben voltak.

Dűlőszelektált veltelinik a sorban, kettő is. Előbb 2013, majd 2014, mindkettő kerek és élvezetes tétel. Érződik a dűlős szelekció a borokon, a magasabb besorolás árban és minőségben is megjelenik. Nyilvánvalóan a magyar árszintekről ki kell mozdulni és a sajátján kell kezelnünk azt. 10-12 EUR környékén mozogva is jól esett a bor, talán nem mutat annyit, mint azok a borok, akikkel mi dolgozunk, de jó helyen járunk. Ennek a sornak egy szép lezárása volt a kóstolóra hozott riesling.

Nem a legjobb fehér bor a pincétől, de ide az most úgysem fért volna be. Ráadásul az is egy zöldveltelini lett volna (egy osztrák borászat csúcsboraként nem is fogadnának el mást állítólag), így az igazi csúcsokat most nem ostromoltuk. Nem volt ez egy igazi „németes” rajnai, inkább állt közelebb egy komolyabb olaszrizlinghez. Dűlőszelektált is, prémium is, szép is. Tiszta, kerek, egyensúlyos, minden tekintetben egy jó bor. A nap végén valahogy mégsem működött nálam annyira.

Zweigelt sor. A magyar stílust ismerve kicsit óvatosan kezdtem vele. Itthon inkább szikárabbak, sokszor nem is jönnek tisztán, inkább küvéhez használják a karaktere miatt. Az első tétel ráadásul 2014-es. Erről meg mindent hallottatok már. Mégsem kellett volna aggódni. Az előadónk meg is jegyezte, hogy a jó bor titka (ebben az évben különösen) a „szelekció, szelekció, szelekció”. Ez minden kortyban jelen volt. A Klasszik sorazat belépő 2014-es Zweigelt bora igencsak meglepett mindenkit a kóstolón. Olyan gyümölcsös volt, hogy olyat zweigelt-ből még nem ittam, gyakran szerintem nem is fogunk itthon. Van benne minden, ami kell. Savak, vékony tannin, komoly gyümölcsösség, határozott karakter. (Amilyen jó volt frissen, olyan furcsa volt később. Valami nem volt kerek a történetben, kissé ecetes benyomást keltett több nappal a felbontás utás. Persze, ezt a műfajt nem arra tervezték, hogy sokáig bírja, főleg nyitva.)

A magnum palackos tétel pedig nem a misztikum miatt került így palackozásra, egyszerűen a jó ivóbor biztosítása arrafelé is alapigény. Meg jól is néz ki! – mondta a tulaj. Igaza van.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás