Termékek Menü

A megfontolt, a virgonc és a természetes – mi is az a siller?

Mr. Red
2016. 07. 19. 11:49:55

A megfontolt, a virgonc és a természetes - mi is az a siller?

 

A siller a szegény ember rozéja. Az originális pop drink. Technológia nélkül készült könnyed majdnem-vörös, ami anno egyaránt funkcionált kapásborként és fröccs alapanyagként. Hogy is van ez? Szóval, ez a nedű a vörös szőlő rövid (1-3 napos) héjon áztatásával készül, kvázi fehérbor technológiával (azaz az erjedés a leengedett lében történik – hordóban vagy tartályban-, nem törköly-kalapon). A különbség a rozéhoz képest, hogy itt a héjon áztatás valamivel azért hosszabb időt vesz igénybe – amott csak néhány óra -, és utána se feltétlenül kerül rozsdamentes acéltartályba (bár kerülhet).

A magyar közízlés elvitte a rozékat a hűtve, fajélesztőkkel erjesztett tutti-frutti irányba, a siller esetén a borász ettől eltérhet, talán ezért szeretnék ők errefelé terelni a dolgok menetét (lásd szekszárdi fuxli). Csakhogy bármennyire is kényelmes lenne ezen újkori hóbort (mármint a rozé-mánia) tüzénél sütögetni a nekünk tetsző pecsenyét, ha az a fránya fogyasztó nem hajlandó velünk jönni, és rendes bort inni. A siller egyelőre nem találja a helyét kishazánkban, a merő igyekezet ellenére sem, pedig zseniális gasztro-bor ám ez! (Jobbat én el sem tudok képzelni a tejfölös-paprikás csirkéhez, vagy a halászléhez – azaz minden olyan ételhez, ahol a fehér vagy vörös kérdés egyáltalán fölmerül.)

Merthogy a hal és a csirke fehérért kiált, ugyebár. A paprikás szafthoz viszont a vörösbor illik. A megoldás: egy olyan itóka, amely egyszerre vörös (a szőlő) és fehér (az elkészítési mód). Rajtunk ne múljon, mi igyekszünk megkedveltetni veletek, fel is vázolok mindjárt három lehetőséget!

 

Hetényi Pincészet – Pletyka 2015 /Szekszárdi borvidék

Sötétebb árnyalat, illatban karamell és gyümölcsök, leginkább eper. Ízben is tejkaramell és bársonyosság. A gyümölcs ott van (szilva, cseresznye), de nem az a domináns, hanem a selymesség és a finoman pörkölt ízek. Nem hiszem, hogy volt hordóban, pedig mintha de. Azt mondom, ez amolyan klasszik stíl, lédús és bársonyos, teljesen rendben van amúgy. Kékfrankos-kadarka az alapanyag.

 

Csóbor Pince – Agárdi Siller 2015 /Etyeki borvidék - Gárdony

Ennek világosabb a színe, és sokkal gyümisebb az illat. Az első kortyban rögvest szembe jön egy kis szénsav. Hopp, ez már szinte rozé, stílusban legalábbis, a gyümölcsre és a frissességre kihegyezve. Ez itt kérdőjel – minek bíbelődni a sillerrel, ha végül rozét csinálunk belőle?

Ugyanakkor lédus nagyon, sok benne az anyag a populáris felhangok ellenére is, ezért nem lehet haragudni rá. Közönség-kedvenc lehet belőle, ficánkol nagyon. De ha már pop, akkor ez mégiscsak a Boney M.

 

Huber Pince – Spieler 2015 /Hajósi borvidék

És akkor ez itt már az ABBA. Gyümölcsbomba ez is, de fineszesebb, árnyaltabb, természetesebb. Már az illat nagyon naturális (must). A szín ismét kicsit mélyebb, valahol az előző két tétel között. Minden sima és puha. És éppen elég. A savak, a tannin, az alkohol, mindenből épp annyi van, amennyi jól esik. Igazi élvezkedős, nyakalós móka, amely nyáron behűtve nagy sirályság lesz.

Szörpszerű. Felnőtt szörp, minden mesterkéltség nélkül. Végül is csak megkaptam a tökéletes tánczenét. Legalábbis azt, amire én szeretek rázni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés