Termékek Menü

Merlot-ban erős – Eger vs Villány

Mr. Red
2015. 04. 07. 11:00:00

Merlot-ban erős – Eger vs Villány

 

Cikkíró diszkriminálva, mert nem egy súlycsoportban (gy. k. azonos árkategóriában) lévő tételeket versenyeztetett meg. Így eredményt sem tudunk hirdetni, csak annyi mondhatok, mindkét tétel nagyon erős a maga nemében.

Nyolcas és Fia Borház – Síkhegy Merlot 2011 /Eger

Nyolcas Ádám jött, látott és győzött. Mostanában robbant csak be a borköztudatba ez a fiatal „nemisborász” (közgazdász végzettségű eredetileg), de rögvest nagy durranással. Hangos tőle a kézművességre, igényességre fogékony szakma. Egy szép fehérborát már árultuk eddig is, most nézzünk meg tőle egy jóáras, de komoly vöröset.

Megvan a natúr illat, de kicsit mélyebb ívet kap, a hordó mellett az alkohol is szerepet kap. Azért tetszik, szép természetes aromák. Kicsit kilóg az alkohol, de itt van az is, ami ezt ellensúlyozni képes.

Érdekes, mert színben egy könnyedebb, gyümölcsösebb vonalat ígér, pedig ennél jóval komolyabb cucc. Ha van egri stíl, akkor ez az: egy kis hidegség vegyül a komoly motyóság köré. Elegáns távolságtartás a merlot behízelgő stílusától - kiegyensúlyozott, letisztult merlot, ami nem a melegségével, hanem a rideg profizmusával fog földhöz vágni. Elsőre el sem hittem, hogy 15,5% az alkohol, ahogy az a palackon áll, de ahogy melegedik a nedű, előjön szépen az okosság. Sőt, ekkor már szinte zavar is. És mégse, mert ott a savgerinc és a szép gyümölcsösség is. Egyben van a cucc az hót ziher, de azért idővel egyértelművé válik, hogy az alkohol kicsit sok. Ergo, vigyázni kell arra, hogy a megfelelő hőmérsékleten (16-17 fok) fogyasszuk, akkor ez sem fog bezavarni.

„Atomrobbanás, amit Indiana Jones sem élne túl.” - ennyi volt Mr. White kommentje hozzá (a kristálykoponyával történt marháskodás közben történt vele ilyen :)). Mottónak megtartom, mert tényleg erőteljes, profi beköszönés ebben az árkategóriában.

Iványi Pincészet – Merlot 2008 /Villány

Zsófi borkészítési filozófiáját már összefoglaltam itt (a 2007-es Cabernet Franc Selection kapcsán), ehhez nincs mit hozzátenni, tőle minden palack élmény. Komoly, füstös illat most is, csokis konyak-meggy felhangokkal. Szélein meggy-lila, mélybordó maggal. Némi barnásság azért megfigyelhető az éleken, ami a kora tekintetében érthető, ettől nem kell megijedni, a bor érése, fejlődése során ez természetes jelenség.

Ízben mégsem fáradt, a savak teljesen stabilan tartják a nem kevés testet és a 15%-os alkoholt. Sok, de nem bántó tannin (nincs zöldes, karcos íze, ami nem meglepő, mert ezt a jelenséget az általa használt „technológia” szinte ki is zárja). A merlot lágysága, kedvessége sehol, ebben a tekintetben nem tipikus. A meglepő dolgok: így, közel hét évesen is formában van, nyoma sincs a fáradtságnak. Aztán, a magas alkoholt egyáltalán nem érezni, teljesen belesimul a sztoriba. Természetesen ez is szűretlen, így anyag van benne bőven, ami integrálni tudja. Középtájon sem vékonyodik el, valószerűtlenül hosszú lecsengés. Szinte érezni, ahogy az alkotóelemek egymást váltják a szájban, serényen egyensúlyra törekedve: ahogy egyikük felülkerekedni látszik (pl. a tannin, vagy az alkohol), előrekéredzkednek a savak és a gyümölcs-aromák, hogy helyreálljon a világ rendje.

Annyit mondhatok csak, ez itt egy újabb Iványi klasszikus, a rajongói (vannak egy páran), pontosan ezt várják Zsófitól. A shopon fent sincs, mert már csak néhány palack van belőle, ha sietsz, pult alól talán még hozzájuthatsz egyhez!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés