Termékek Menü

Meríts erőt - Kőróka Pincészet, Biciklisták bora 2013

Mr. White
2014. 09. 08. 17:29:19

Azt mondják az időjósok, hogy igencsak enyhe és hosszú őszünk lesz, amolyan igazi vénasszonyok nyara. Mondjuk az, hogy marad ez a zivataros idő, annyira nem jó hír, hiszen akkor tartósodik a fülledt idő is. Mit lehet ilyenkor tenni? Megvárni az estéket, és a kicsit szellősebb időjárásban mozogni kicsit. Kocogás, futás, biciklizés vagy csak egy könnyedebb séta a családdal, barátokkal. Ilyenkor is szükség van valami könnyed hangvételű, nem komplikált, de mégsem tömegitalra a nap végén, nehogy azt mondják a szülők, hogy nem iszunk rendesen. Merthogy a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos.

Ezen a gondolati fonálon elindulva az hidegebb hónapok közeledtével sem adom fel a fehérborok keresését. A mostani borunk már a nevében is adja a fent említett elvárásokhoz illő teljesítményt és palacknyitás után sem marad adós semmivel. Külön öröm, hogy a Káli-medence kissé ásványosabb talaja is megmutatja az arcát, noha nem a túlzott mineralitás a hangsúlyos benne.

 

Kőróka Pincészet – Biciklisták bora 2013 /Káli-medence

Mivel elárultam a borvidéket, a kicsit tapasztaltabb borisszák és a geológusok már dörzsölik a tenyerüket, hogy testesebb nedű kerül a poharunkba. A Káli-medence vulkánok által formázott területén található kőzetek adnák is ezt az utat, és általában a borászok hagyják érvényesülni a terület sajátosságait. Emiatt sokszor kapunk kicsit karcosabb, férfiasabb italokat erről a vidékről, különösen, ha hordóban érlelődött, és a fajta is hajlamosabb a test és sav kihangsúlyozására. A rizlingszilváni, avagy Müller-Thurgau, nem egy tipikusan ilyen bor, sőt, sokan inkább beleteszik egy küvébe és birtokbor lesz belőle. Alapvetően ritkán iható magában, és különösen ritkán iható jóféle bor belőle. Jól is esett, amikor rátaláltunk.

A csavarzár miatt könnyen és gyorsan nyílik, a pohár falán fürgén és játékosan szaladt körbe, miközben a nap fénye szépen csillogott a halvány sárga italunkon. Reduktív bor lévén az illatok robbantak és ugyanazt a könnyed, játékos vonalat mutatták, amit a színében és a mozgásában is láttunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy az illatok amolyan cserszegis-irsais vonalat követnek. Megkapjuk a kicsit markosabb illatokat – nekem amolyan fűnyírást követő eső hozta fű illat maradt meg – már így is mutogatja a komolyabb arcát.

A környék sajnos nem erős kiépített bicikli utakban, de a táj minden eleme erre csábít a kellemes lankákkal, a hullámvasutazásra emlékeztető utakkal, amik pont annyit vesznek ki fölfelé, mint amennyit visszaadnak lefelé. Szoktak errefelé futóversenyt is tartani, és ha jó az idő, akkor kifejezetten remek érzés lehet, hiszen a táj minden pillanatban mást mutat. Szóval, ha kicsit melegebb van az éppen kellemesnél, akkor az ember pont nem valami túl gyümölcsös, a kelleténél több tutti-frutti dolgot kíván, és persze nem is egy nagy adag sót és ásványosságot a szájába és a nyelve hegyére. Mivel errefelé a mikroklíma igencsak tréfás és általában meleg van, amire vágyunk, az pont ez a bor.

Gondolhatjátok kicsit túlzónak és elfogultnak, de ez így van. Üde gyümölcsös aromák, a friss és telt húsú gyümölcsök ízével, hozzá az a kellemes fanyar káli sósság éppen csak mutatóba, amihez tökéletesen társul és igazodik az a jóindulatú fanyar utóíz, ami meghozza a kedvet a következő kortyhoz. Ez pont jól esik abban a kis szünetben, amikor a főút fölötti pince teraszáról letekintünk a tájra és megpihenünk a következő etap előtt. Amikor pedig hazaviszünk ebből az érzésből egy darabot, akkor az a melegben jóleső fanyarság és könnyed ásványosság újra emlékeztet minket arra, hogy milyen szerencse, van italunk a mostani sportolás mellé. De hanem akarunk pihenni, mert nem is sportolunk, akkor csak gondoljuk azt a korty mellé, hogy jövőre megnézzük magunknak biciklivel a tájat és máris jól fog esni. És ha nem jutsz el jövőre sem, akkor egy okkal több, hogy legalább gondolatban odarepítsd magad.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés