Termékek Menü

Merfelsz gyorsteszt, az iskolamunka felmérése

Mr. White
2015. 01. 25. 10:00:00

Merfelsz Pince – Esti Csók 2012 /Szekszárd

Merlot, Cabernet Franc és Kékfrankos. Kicsit lomha a pohárban (hacsak azt nem mondjuk, hogy a közép-gyors leírás egy létező jelentés). Szekszárdi küvé stílushoz illő mély szín és szép olajos korona, csak forgatod a pohárban és gyönyörködsz. Ez a játszadozás meghozza az illatokat is legalább, így lehet élvezni, ahogy a Merlot és a Cabernet Franc viszi a prímet, dominálja a bort. Az aromák ugyanilyen módon mutatják ezt a két fajtát, nem is nagyon érezzük a kékfrankost, hacsak nem a laza és könnyed eleganciával háttérben megbújó savgerincet könyveljük hozzá. Ami az ízben dominál, az jellemzi a Merfelsz borokat általában is, így sokadik borként már nem okoz meglepetést, bár ez a túl tiszta stílus (valószínűleg többször szűrik a bort palackba kerülés előtt, mint általában szokták) sokaknak kicsit zavaró lehet. Én inkább a tökélyre törekvést véltem benne felfedezni. Nekem kifejezetten tetszik.!

Merfelsz Pince – Tűzvirág 2012 /Szekszárd

Klasszikus, mindenki számára ismerős felállású küvé a Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon legszebb erényeit kidomborítva. A ’becsengetünk a pincébe kóstolni’ menü utolsó ajánlása volt ez Merfelsz Gábortól. Az új évjáratok koronája is lehetne, a fajták miatt és az árazás adta vállalható kategória miatt is. Lassan épülő korona, olajos megfolyás a pohár falán, miközben egy ragyogó, élénkpiros színünk van, ami fajtához képest is fürge és virgonc. Forgatásra a pohár megtelik illatokkal, és tulajdonképpen az arcunkba ugrik a cabernet minden szépsége, amitől klasszikus vonalon mozog – nem, nem hordó…, a gyümölcs. Nekem inkább a Cabernet Franc súly domborodik ki jobban, de ez lehet, hogy csak a személyes kötődésem miatt jön, azt szeretem jobban. A kortyban is a Franc érződik jobban, a Sauvignon inkább a tannint és a súlyt adta a borba. Akad benne mindkettő, bár nem erőszakos, sőt inkább lazának mondanám. Tárolással nemesedni fog, a palackos érlelés meghozza majd azt a szépséget és iskolamunkát, amit mindenki elvár tőle. Azért is érdemes most belenyalni, hogy tudjuk honnan indul. Azért is kell megvenni most, mert az idei időjárás miatt biztosan lesz egy kis ’turbólyuk’ a szekszárdi vörösborok piacán, és ami jó, azt a rutinosak felvásárolják. Mi, kevésbé rutinosak meg majd mondhatjuk, hogy mi szóltunk…. - a többi már rajtatok áll!

A ráadás, amit a kíváncsiskodó énem kért ki, és a fenti menüben nem volt benne:

Merfelsz Pince – Tsokoláta 2011 /Szekszárd

Azért kértem, mert ez elvileg a csúcsbor és én ekkora sznob vagyok… – naná –, meg mert a fantázianév mögött Merlot alap dolgozik, és szeretem a fajta játékosságát. Ez meg amolyan szakmai kíváncsiság, hátha ragad rám vala, mi. Pohárban forgatva élénk és fickándozó. Színre is megmarad a piros élénksége, sőt az előre beszédes tanninok is megszínezik az olajosan folyó koronát. Öröm ilyen mókát látni a pohárban. Illatra is hozza a kellemes Merlot aromákat, semmi olyan, ami nem passzol bele, nagyon egyértelmű. Kortyban szép savgerinc és a Tűzvirág cabernet vonalánál is komolyabbnak ható tanninok – ezek adják az erősebb színeket is. Idővel valószínűleg csitul a sav és érik a tannin, ami a hangulatának jót fog tenni. Érződik még egy kis csersav is benne…, ezt nem nagyon tudtam hova tenni, de majd újranézzük és igazán nem is zavart. Nagyon hatásos ital, hogy a nemzetközi és hazai merlot világba hova sorolnám az kétséges, mint ahogy az is, hogy azt a pénzt megéri-e, ami az árcédulán van. Amikor adódik rá lehetőség újrakóstolom és beszámolok, magamnak is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés