Termékek Menü

Merfelsz gyorsteszt, belépés a pince világába

Mr. White
2015. 01. 24. 09:00:00

A legjobb dolog, ha az ember a borral foglalkozik, hogy lehetősége van utazgatni az országban és amerre jár, pincéket látogatni. Ezeket sokszor nagyon nehéz dokumentálni. Egyrészről a pince homályában megfelelő képeket készíteni az élményeinkről, márcsak azért is, mert amikor kóstolgatsz és hallgatod a tuti dolgokat eszedbe sem jut mindig selfiezni. Másrészről pedig olyan dolgokat hall és lát az ember, amit ha ott elkezd irogatni, jegyzetelni, akkor elveszti az egész a romantikáját. Mit tehetsz ilyenkor…próbálsz agyban kivonatolni és a blogolás közben kialakuló tapasztalatokat felhasználni, hogy egyre jobban lásd a lényeget, egyre jobban adhasd vissza a hangulatot és a tapasztalatokat. Tegyünk egy próbát, ezúttal a Merfelsz Pince kapcsán és nézzük meg mit tud 8 hektár szőlő, évi közel 30.000 palack, aminek a harmada kerül könnyű rozé és siller körbe, a többi a játszadozásé.

Egy pincészet részéről talán az egyik legszebb módja megmutatni milyen borokkal szeretnénk a piacon megjelenni, ha egy kellemes, izgalmas és tiszta alapbort teszünk le az asztalra. Sokan nem így állnak a birtokborokhoz, pedig mi is szóltunk már a szebb mintáról – vörös birtokborok, fehér birtokborok – és szeretjük is ezt a mentalitást rendesen. Ebben az esetben is erről van szó, azzal a kiegészítéssel, hogy a fajták sem éppen a tipikusnak mondhatóak. Hamburgi muskotály és Turán, na köszi. Más meg fehéret csinál a muskotályból, ez meg itt vörös, akkor most megállt a világ vagy mifene.

Gábor egy igencsak lelkes bonviván, ha lehet így mondani anélkül, hogy találkoztam volna vele – Mr. Red igen és nagyon csípi. A boraival viszont már többször is, és igencsak egyértelműen jönnek a jelek: életigenlés, tökéletesre törekvés, humorszeretet, a múlt tisztelete mellett újítani. Az eddig kóstolt tételek mind sokkal tisztábbak és könnyebben érthetőbbek, mint a vörösborok nagy része. A sok komoly vagy komolykodó bor között ilyen laza és elegáns tételekkel találkozni nem éppen megszokott ellenben kifejezetten üdítő.

Merfelsz Pince – Agent Provocateur 2013 /Szekszárd

Meleg illat, mint az év és mint a fajta. Élénk, meggypiros szín és ez a színen túl az illatban is visszaköszön az a meggy. Kifejezetten huncut, kis bolondos, bolondító…igazi mulatság. Parfümösnek nem mondanám, mert azzal mindig van egy előítélet. Ha ezt levetkőzzük, akkor viszont akár azt is lehetne mondani. Mennél tovább szagolgatjuk, annál inkább leszünk rabjai. A meggy megjön az ízében is, ami egyébként egy könnyű, roppanós harapás, üde zamat, légies test. Azért a sok „könnyed” szinonima, mert ha nem ezt mondanám rá, akkor jobban túlhúznánk a leírást, mint érdemes. Nem lesz ez nagy bor soha, de szórakozni és szórakoztatni tökéletes. Azt mondták a pincében, hogy ezzel szokták megvezetni az embereket a vakkóstolón mert ugye a hamburgi muskotály domináns jegyei elviszik az embert a vörösbor felől – takart üvegből és fekete pohárból kóstoltatva. Vicceljetek vele. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés