Termékek Menü

Cabernet Franc kétszer, Merlot, Nero és Röszler – Aktualitások a Merfelsz Pincétől

Mr. Red
2016. 09. 05. 16:33:41

Szeretjük Merfelf Gábor borait, és azt az elhivatottságot is, ahogy kitart a saját stílusa, elképzelései mellett. Melyben a biztos kézzel vezetett minőség és a kísérletezés (például kevésbé ismert fajtákkal) egyaránt kiemelt szerepet játszik.

Merfelsz Pincészet – Doppio 2013 (Nectar Sexardique)

Édes. Ez az első benyomás. Leginkább a magas alkoholtól lehet, de – mivel Merfelsz úr kedveli a komoly hozamkorlátozást és a késői szüretet (ismert bloggertársam egy fórumon mazsola-bornak titulálta a pince stílusát/tételeit, kíváncsi vagyok, mit gondol akkor Iványi Zsófiról J) – valamennyi maradékcukor is lehet benne akár.

Amint az első korty ízlelőbimbókra mért sokkja enyhül, és hozzászokik a nyelv az aromákhoz, akkor a második, amit érzel, az a szájat betöltő tannin. Finom, feltapadó, finomszemcsés, érett tannin. Aztán jön az alkohol melegsége, és csak végül a kerek, puha, de határozott savak és a velük megérkező gyümölcsösség. Ez a fent említett borblogger szerint nyilván kevés, de én azt mondom, ebben a stílusban, ilyen test mellett szép és egyenes ez a gerinc.

Nagyon is jó bor ez, ha a kezdeti édesség-érzeten túlteszed magad (márpedig sokan túl fogják, sőt, lesz, akinek még tetszik is majd). Tiszta élet, öröm, élet-öröm és elegancia. A hordóhasználat tanítani való, nem tolakszik előre a karc, fájó ürességet hagyva maga mögött, mint oly sok villányi és bordói tételnél – ebben van anyag (szőlő), a tölgy nem annak hiányát hivatott elrejteni.

Cabernet Franc és Merlot amúgy, innen a név.

Merfelsz Pincészet – Cabernet Franc Selection 2012 (Nectar Sexardique)

Egy dűlő termése, a szokásos Merfelsz stílusban. Ami mi is? Sűrű krémes állag, komoly test, korrekt savak, magas alkohol, jól használt hordó, puha, érett tanninok, mindemellett gyümölcsösség, és szexepil. Veszélyes filozófia a késői szüret és a nagyon komoly hozamkorlátozás, mert könnyen mehet az egyensúly, a könnyedség, a gyümölcsösség rovására. Nehéz utóbbiakat összehozni a komoly extrakttal és az érlelhetőséggel, és elkerülni a lomha, lekváros, édeskés jelleget. Ha valamivel, akkor a Cabrenet Franc-al érdemes ezeket a végleteket megpróbálni összehozni.

Szinte fekete, a közepe legalábbis, piros szélekkel. A komoly anyag, mégis frissen, fürgén mozog a pohárban, jó lesz ez! Illatából buja melegség árad, fele-fele arányban ismerjük fel a szőlő és a hordó által hozzáadott aromákat.

Zseniális a korty, egyszerre tartalmas, krémes, mégis könnyed és elegáns. Hosszú, gyümölcsös íz-világ, teljes szájat betöltő élmény, mégis - a puha a tanninok és a krémesség miatt - könnyen iható és maximálisan élvezhető. „Zamatos, mégsem húzza össze a számat” – fogalmazta meg találóan barátném, arra utalva, hogy a hasonlóan erőteljes testű/ízű borokhoz képest jóval kevésbé „üt”. Hát ennyi, ezt próbáltam meg eldödögni én is, csak sokkal bonyolultabban.

Merfelsz Pincészet – Nero–Rösler 2013 (Nectar Sexardique)

Végül, de nem utolsó sorban, egy érdekesség. Ráadásul duplán, egyik szőlőfajta sem túl elterjedt nálunk. A Nero elvileg csemegeszőlő, de mégsem, mert bort is lehet készíteni belőle (hivatalosan is), amolyan vegyes kategória (ha jól tudom, az egyetlen ilyen idehaza). Többszörös keresztezés eredménye, lisztharmattal, peronoszpórával szemben rezisztens. Magas cukorfokot tud, ezért jó években félédes-édes vörös is készülhet belőle (mindemellett karakteres savakkal is bír). Kifejezetten magas az antioxidáns tartalma, nem csak a szőlőnek, de a belőle készült bornak is.

A Rösler (Roesler) szintén keresztezett fajta, a cél itt is az ellenállóság növelése volt, csak ezt Ausztriában nemesítették. (Az amerikai, direkt termő fajták ellenállók voltak a fenti gombás fertőzésekkel szemben, ahogy a filoxérával is, de a belőlük készült borok minősége nem ütötte meg a szintet, ezért keresztezték őket európai szőlőkkel.) Sokkal többet nem tudni erről a fajtáról, elvétve előfordul itt-ott, például Huber János (Hajós) egyik küvéjében is találkoztam már vele.

Jó sav, magas tannin tartalom. Ezek jutnak eszembe elsőnek a kóstoláskor. Aromákban kicsit semleges, sem egy-két kifejezett gyümölcsöt, sem karakteres fűszereket nem vélek felfedezni benne. Talány az ibolya, és általánosságban a virágos-parfümös karakter az, amit ki tudok emelni, illatban és ízben egyaránt.

Stílusban hozza a megszokott Merfelsz minőséget: tiszta, technológiailag hibátlan, mégis tartalmas anyag, jól adagolt hordóval, ahol a szőlő tud érvényesülni, a fa csak színez, mélyít, kiegészít. Elegáns bor a maga egyszerű módján is, különlegességeket kedvelők nem fognak mellé nyúlni vele. És az asszonynak is be lehet adni, hogy ez nem is bor, hanem gyógyszer. Szerintem még a háziorvos is felírja receptre némi ösztönzés (egy ajándék palack?) fejében.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés