Termékek Menü

Egy mátrai, egy badacsonyi aka egy cserszegi, egy budai

Mr. White
2015. 03. 07. 11:00:00

 

Egy nem rövid sor elemeit szedtem darabokra, hogy emészthető legyen a leírás. Szokásos módon az ilyen borokat az egyre inkább komolyodó ’reduktív rajongó’ barátommal kortyoltuk. Tagadhatatlanul hatással van rám olykor a fröccstől átitatott véleménye, hiszen mégiscsak a közízlés keresése a cél. Íme a teljes sor, csak felsorolásként – ha időnként hasonlítgatnék: Maczkó Olaszrizling 2013, Benedek Cserszegi 2014, Folly Budai Zöld 2013, Zekk Irsai 2014, Sziegl Irsai 2014

A korai borokban is van fantázia és el lehet őket tartani, ha jó kézből kerülnek ki. Az egyik most kóstolt tétel kedvelt és szeretett bor a pincétől és évek óta iszogatjuk. Tavaly már az indulásunk előtt elfogyott, és bár hiszem, hogy az idei az eddigi legjobb, jó lenne megmutatni, hogy a tavalyiban még mindig van tartás. A másik borunk pedig pont olyan, ami nem friss, miközben mindenki azt keresi belőle, pedig ahogy a férfiaknál is, a korral csak jobb lesz. (Tudom…a nőknél is. :)) Ráadásul a napokban beszélgettünk egy badacsonyi borásszal, aki pont azt mondja, hogy a budai zöld szerinte olyan fajta, aminek kell és nagyon szereti az akár 3 éves érlelést is, palackban. A kóstolt borunk alapján van is benne fantázia – az említett borászt is meglátogatjuk majd, és megnézzük ezt az elméletet mélyebben.

Benedek Pince – Cserszegi Fűszeres 2014 /Mátra

Ahogy írtam, évjáratról-évjáratra követjük, és mindig remek, sőt egy stabil pont a pincétől. Amikor a próbakóstolást csináltuk a pincénél, akkor azt éreztem, hogy a legjobb évjárat lesz ez a ’14-es, pedig ha jól gondolom, most a legnagyobb a palackszám. Ebből is látszik, hogy a jó hozzáállás kiegyensúlyozhatja a tőketerhelés minimális emelését.

Vékony szín és lassan megjövő korona, ha viszont kivárod, akkor szépen olajos marad a pohár fala. Illatban nagyon intenzíven adja a cserszegit, már-már férfiembert zavaróan. Nem is baj, mert a lányok ezt szeretik, és ez a lényeg. Kortyban ropog, minden aroma a helyén van, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Kicsit talán csendesebben és nem tolakodóan adja a cserszegit, mint szokta, de engem épp ezzel nyert meg. Kóstolóbarátomat már kicsit zavarta is ez a komplex ízhatás, hiányolta belőle a komolyságot. Nem kell bele, mert ez nem arról szól, mondom én, és ebben kiegyezünk. Meg az árában is, mert az is passzol a kortyhoz. Aki szereti a cserszegi fűszeres játékosságát, az feltétlenül kedvelni fogja és minden kortyát értékeli majd. Tudom, tavaly majdnem ugyanezt mondtam. Most, hogy kóstoltam ezt, a tavalyit máshogy értékelném… Hát ez van.

Fröcss: A kicsit édesebb hatás miatt felöntöttük, próbaként, hogy mennyire fog illeni a nyári asztalra egy grillezés alatt. Jelentem, lelágyítja az elsődleges kortyérzetet, de alapjaiban megmarad. A bubi felkavarja azokat, elosztja, de a gerinc megmarad. A savak megtartják a bort és nem esik szét még felezett fröccsnél sem, de akkor is tisztán kell ezt inni – és szeretni a fajtát.

Folly Arborétum és Borászat – Budai Zöld 2013 /Balaton 

Olajos, krémesnek ható korona és szépen formálódó templomablakok a pohár falán. Forgatva a pohárban kifejezetten üde és nyers benyomást kelt, fürgén mozog, nyílik a korona és az illat. Az üdeség és frissesség megjelenik illatban is, amit jól kiegészít a zöld, vágott fű illata. Ez a felütés teszi komollyá és karakteressé a benyomást. A korty mutat egy kellemes és határozott savat, valamint egy fajtától kevésbé várt karaktert. Hasonló jó benyomásunk volt Váli Péter 2012-es Badacsonyi Zöldjének kóstolásakor – link a kóstolóleíráshoz. Itt is szépen működik ugyanaz, és kifejezetten arra ösztönöz, hogy forgassuk a bort a szánkban, ízlelgessük. Testesnek érződik, határozottan jó karaktert ad a korty utóízének. Nem fogunk ásványokat nyalogatni a szánk belső falárról, de azért mindenképpen izgalmas hatást ad. Megmutatja a fajtát szépen, balatoni romantikába csomagolva. A végén intenzív, hosszú a lecsengés, ami külön öröm. Valahogy ez lehet a jó budai sajátja, ettől szeretjük mi ezt annyira. Nem akar komoly lenni, miközben megtehetné, hogy az legyen. A felvezetésben leírtak tökéletes alátámasztása – megyünk Málik Pince!

Fröccs: Nem lehet kérdés, hogy jó savgerinc és a nyers felütésű zöld aromák mellett mennyire jól adja magát szódával. Mert szóda kell hozzá, nem buborékos víz. Így annyira megbolondulnak az aromák a pohárban, hogy majdnem akkora élmény fröccsben inni, mint tisztán. Barátomnál ez volt az este egyik favoritja…, majdnem ki is sajátította a készletet. Megvenni mindent, amíg van! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés