Termékek Menü

Magyarázzuk a jót - hárslevelű és rajnai

Mr. White
2015. 03. 12. 11:00:00

 

Úgy tűnhet, hogy a blog csak egy nagy PR oldal azokhoz a borokhoz, amiket árusítunk. Pedig nem. Azokat a tételeket árusítjuk, amik jók annyira, hogy bekerüljenek – hitvallás és alapszabály itt. Ez persze magával hozza azt, hogy igyekszünk olyan nedűket lekóstolni palackosan, amiket az elmúlt évekből már ismerünk – hidd el, sokat tudunk inni, így van miből meríteni. Ehhez jön, hogy azok a borászok, akiknek a borait ismerjük és kedveljük, lelkiismeretesek, igyekeznek évről-évre tartani a minőséget. Ezért fordulhat elő, hogy a blogra megírt kóstolótételek jelentős része a shopban is ott van. A nem annyira ismert pincéket pedig megnézzük külsős kóstolók alkalmával, vagy pincelátogatások során, hogy le merjük-e kérni a palackokat is.

/Alapvetően tiszteljük azt a munkát, ami az üvegbe kerül, ezért a „vagy jót, vagy semmit” elve is gyakran érvényesül. Sok mindenről nem azért nem olvasol itt, mert nem ismerjük, hanem azért, mert nekünk nem ízlik, vagy mert a pince mérete/hozzáállása kívül esik a mi érdeklődési körünkön. Ettől még ezeket a borokat is szeretik-szerethetik sokan, mi pedig a szűkös időnket – ekézés helyett – inkább fordítjuk arra, hogy arról írjunk, amivel-akivel hosszabb távú terveink vannak. - Mr. Red/

Ennek gyönyörű példája a következő két borunk. Régóta követjük a pincészetek munkáját, kóstolgatjuk a borok friss tételeit és ha módunk van rá, akkor összekóstoljuk az évjáratokat is – ahogy azt láthattátok a Ludányi Cabernet Franc vagy Kékfrankos esetében, vagy a Benedek Pince Sauvignon Blanc-jánál. Mindent pedig le sem tudunk írni… :)

Benedek Pince – Hárslevelű 2013 /Mátra

Az előző évjáratot még tartjuk és itt olvashatsz róla – link a cikkhez –, mivel azt gondoljuk, hogy ebben a dűlő-válogatott tételben bőven van még fantázia. Ennek fényében kóstoltuk a friss bort Petitől, ami annyira már nem is új, hiszen majdnem fél éve már palackban van. Kóstoltuk palackozás után közvetlenül is, de ilyenkor még kicsit kuszák a nedűk a frissen átélt folyamat után, a lényeg azért legtöbbször már ilyenkor is érződik. Tetszett nekünk, bár komoly párhuzamot nem lehet vonni a 2012-es beltartalommal és játékossággal. Meghívott vendégeink tokaji rajongók voltak, gondoltuk a vörös este elejére jól fog illeni egy fehérbor, egy hárslevelű.

Nem egy tokaji hangulat és színvonal, de ez is jól mutatja, hogy lehet szépet mutatni a normál fogyasztónak is. Nem kell messzire menni és mélyre nyúlni a pénztárcába, ha valaki szeretné megismerni a hárslevelű világát, a fajtát és annak komplexitását. A bor még nem nagy mélységű, de a ’12-es alapján ez csak idő kérdése. Jó savak, jó aroma és ez kiegészülve a dűlő karakterével egy szép hármasságban ad jó tartást és feszességet. Ez az egyensúly mutatja, hogy jó esélyünk van egy tartósabb kifutásra – vissza-vissza kell kóstolni időnként, hogy lássuk hogyan fejlődhet a bor. Árát nézve pedig nem egy nagy vállalás arra, hogy tanulhassunk. Legyél türelmes! Hidegen könnyed és laza, kevésbé mutatja magát, majd ahogy melegszik, egyre jobban nyílik és bújnak elő a savak, hogy izgalomba kezdjenek. Vendégeink véleménye megoszlott: a tokaji pincénél dolgozónak nem tetszett – valószínűleg az elvárások túlzó szintje és a kicsit elvakult látásmód miatt. A többieknek tetszett és szívesen inná újra.

Segítsetek és döntsetek ti!

Rendelj most (Benedek Pince - Öregtőkék Hárslevelű 2012 és/vagy Benedek Pince - Öregtőkék Hárslevelű 2013) és ezzel a kupon kóddal – WS1501BENEDEKHÁRS – adunk (mindkét palackból külön-külön) 250 HUF kedvezményt! 

Miután pedig megkóstoltad oszd meg velünk, hogy te mit gondolsz. A shopban a terméknél értékelésként, Facebook komment formájában vagy csak írd meg a falunkon, hogy melyik volt a kellemesebb számodra. A pénztárnál kell majd begépelni a kódot a kedvezményért. Egy vásárló összesen 3 alkalommal használhatja a kódot. Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2015.május 31.-ig érvényes.

Szentesi Pince – Bátyus (Rajnai Rizling) 2012 /Etyek

Ezért bezzeg rajongott a borászati kereskedelmi erő is. El is vitte magával a maradékot. Ezúttal pedig nem a sznobizmus beszélt belőle. J Szentesi József igazi rajnai specialista és akár komolyabb, akár könnyedebb vonalon mozog, stabilan hozza a szintet – ’A’ Cuvée, Öcsi, 2011 Bátyus. Szerencsére hamarosan kóstoljuk a friss borokat, de stílusosan a Bátyussal akartunk kezdeni, hiszen ez a komoly zászlóshajó.

Könnyed, ropogós savak, sokkal lágyabb, mint azt várná az ember egy 2012-es hordós érlelésű rajnaitól. Mindezt pedig úgy mutatja, hogy a komoly karakter és beltartalom végig ott mozog és izgatja a nyelvünket, szórakoztat. Megismerheted belőle a rajnai szépségét, finoman és nem túlzóan az etyeki területek sajátosságát, valamint az aromák sokszínűségét. Amikor pedig már kezded azt hinni, hogy ennyi lesz az egész, akkor beköszön az állat. Nem kell a sikátorban támadó kétajtós szekrényre vizionálni, de ha az elején elhittük, hogy könnyed és ennyit tud, akkor bizony az állat a jó szó. Megismerjük a hordó és a kor élményét a korty utóízében, lecsengésében. Emiatt szerettem tavaly is, és emiatt fogjuk szeretni most is. Rólad nem is beszélve.

Ha nem sajnálod és azt gondolod te is, hogy csak jóból lehet jót csinálni, valamint nem akarod leteríteni magad a nagy beltartalommal, akkor fröccs. Tényleg. Ha megismered a kortyot tisztán akkor fogod igazán élvezni így. Szerintünk még éppen azon a mezsgyén mozog, ahol ezt meg lehet engedni magunknak. Különösen, ha egy nehéz napon kell túllendülni. Fröccsöt a munkanapokra! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés