Termékek Menü

Erős antré után magabiztos folytatás – Hárságyi Cabernet Sauvignon és Eklektika

Mr. Red
2015. 03. 30. 15:15:06

Erős antré után magabiztos folytatás – Hárságyi Cabernet Sauvignon és Eklektika

 

Villányt jól lehúztam, aztán mégiscsak találtunk innen is egy olyan „nemprémium” megoldást Iványi Zsófi mellé, amit fel tudunk vállalni (Maczkó Róbertről van szó). Ez a borvidék nehéz dió, mert a fogyasztók keresik, igénylik; természetes borkészítést felvállaló borászatból viszont kevés van. Ami van, az pedig méregdrága. Ezért örülök, hogy megtaláltuk a Hárságyi pincét Palkonyán. A 2009-es birtokborukat már jól megdicsértem emitt, most pedig haladunk tovább a sorban két nemzetközi díjakat is begyűjtő tétellel.

Hárságyi Pince – Cabernet Sauvignon 2009 /Villány

Borkészítéshez tökéletes, meleg év volt 2009. Érett anyagról van tehát szó, ezért is fürkészem a fáradtság jeleit színben, de még nincs komoly jele a kornak. Az illat egy pillanatig zöldes-ecetes, aztán nagyon is kellemes és elegáns, finom meggyes-barackos, nem túl tolakodó. Tiszta, finom íz, meggyes-gyümölcsös ez is, meglepően élénk savakkal, visszafogott, példa értékű hordóhasználattal. Nyilvánvalóan manipulációtól mentes, természetes, nem agyonszűrt, tartalmas tétel. Ugyanakkor kicsit sem nehézkes, frissnek ható nedű. Szép egyensúllyal, mondhatni mindenből közepes mennyiség van benne. Tetszik nagyon, bár nem csap agyon extrakttal és tanninnal, az alkohol sem túl magas (ebből az évjáratból ezek a jellemzők simán benne vannak a sztoriban), sokkal inkább a fajta korrekt megmutatására törekszik.

Másnapra selymesebb (savak tompulnak), puhább, krémesebb picit, igazán komoly formát mutat! Még jobban is tetszik talán, mint előző nap. Kiegyensúlyozott és elegáns tétel, túlzások és öregedés nélkül, erősen ajánlott a fajta kedvelőinek.

Hárságyi Pince – Eklektika 2011 /Villány

Először itt is enyhén megjelenik a zöldes-ecetes illat, de hamar kiszellőzik. Érdekes, itt is érzem a barackbefőttet az illatban, nagyon kellemes.

Az évjárata és az összetétele miatt (Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc) könnyedebbnek kellene lennie, mint az előző tételnek, mégis melegebb, tanninosabb, mondhatni mélyebb. Csöppet édesebb, behízelgőbb is, valószínűleg a magasabb alkoholnak (pedig ez is csak 13.5%) köszönhetően. Ez is jó egyensúllyal bír, kicsit több van belőle mindenből, de arányosan. Tiszta, természetes tétel, ritkaság és nagy kincs ez Villányban! Nagy közönség-kedvenc lehet belőle, mert kitűnően hozza azt az ízlésvilágot, amit ezzel a borvidékkel összekapcsolunk, de sokkal naturálisabb, ebből következően százszor finomabb, mint a nagy pincészetek hasonló árkategóriájú – sőt, ennél drágább – tételei. Csak ajánlani tudom; egy próbát mindenképpen megér, hogy megérezd a különbséget a nagyüzem és a valódi kézművesség között. Nem is kérdés, hogy áruljuk :D.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés