Termékek Menü

Furmint adósság - Mád, Barta borok

Mr. White
2015. 02. 18. 11:00:00

Boros pályafutásom Tokajban kezdődött, a furminttal és a hárslevelűvel. Az egyik első pince, amivel kapcsolatba kerültem a Barta volt, így van szerencsém majdhogynem a kezdetektől követni a borászat pályafutását. A pincéről részletek itt – link. A régi ismeretségnek köszönhetően az indulásunkkor kaptunk is egy kisebb csomagot az éppen aktuálisan elérhető borokból. Egy önfeledt beszélgetés közben meg is néztük őket egy kedves ismerőssel, aki nekem köszönhetően beleszeretett a mádi stílusba. Ügyesen jegyzeteltem is, de ahogy hoztuk nektek a jobbnál-jobb nedűket, ez a cikk valahogy nem akart megszületni. Nem tipikus tömegborok, talán kicsit réteg tételek is, de hogy remek italok, az biztos. Adósságomat a pince felé törlesztendő, hát summáját írom most ezeknek, és mindenkinek csak javasolni tudom, hogy amikor módja és lehetősége van rá, kóstolja meg őket, válasszon szája íze szerint!

Török Pincészet – Furmint 2012 /Tokaj

Gondoltam az izmos mádi stílust egy könnyed mádi stílussal vezetem fel. Írtunk már róla és kóstolhatjátok is tőlünk, de azért nekifutok még egyszer. Friss, üde, mégis testes illat, amolyan furmint módi. A korty adja ugyanezt az üdeséget, ropognak a savak és jól esik a közepesen hosszú utóérzet is. Nem érződik a hordó, csak kézben tartva és melegedve érkezik meg, nem zavaróan, de határozottan. A melegség meghozza a karakterét és az aszalt gyümölcsös krémességet is. A korona szintén lelkesebben rajzolódik ki a pohár falán. Mindezzel együtt, úgy marad szerényen a háttérben, hogy a beszélgetés marad a fő fókusz és nem a bort elemezgetjük. Ügyesen teremt hangulatot a további palackokhoz.

Barta Pince – Furmint 2012 /Tokaj

Ez volt az egyik tétel, amire kihegyeztem a kóstolót. Volt szerencsém többször is kóstolni az évjáratot, a saját készletemben is pihennek palackok, így meglehetősen magabiztosan mondhatom, hogy folymatosan változik. Ez persze minden borra, minden igazán jó borra igaz, de ebben az esetben az ásványosság, az erős savak és a furmint sajátosságainak köszönhetően ez halmozottan igaz. A hordós érlelés az elején kidomborítja ezeket az aromabeli különlegességeket, hogy aztán a palackban érés folyamán – ha nem iszod meg idejekorán :) - szépen kisimítsa és eldolgozza. Itt is ez a helyzet. Amikor legelősször kóstoltam – talán még csak hordómintaként – akkor a komplexitása zavarbaejtő volt, az ásványok és savak annyira dominálták, hogy nem is esett jól, nem vártam tőle sokat…, ha nem tudtam volna, hogyan fog fejlődni a kóstolót követő hónapokban.

Gyorsan megjelenő, intenzív és olajos korona marad a pohár falán a forgatást követően. Jó nézni, ahogy egymás után jelennek meg a kis ablakocskák, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Beleszippantva a pohárba azonnal érezzük a hordó, a mineralitás és a savak hármasának jeleit. Határozott és felismerhető illat ez a mádi Király-dűlőből, amelyet az eredetvédelmi szabályozásoknak köszönhetően más pincék innen származó borainál is tetten érhetünk. A korty tovább erősíti ezt a hármas csapásvonalat és nagyon késznek mutatja magát. Ilyennek gondolok valamit, ami befejezte az elsődleges lépéseket és már csak nemesedik az idő folyamán. A hordó lágyítja szépen a só és a vulkanikus talaj adta ásványok ízét és karakterét. Nyoma sincs gyümölcsnek, na jó, van benne kevés, de annyira dominánsan nyomulnak a naturális földjegyek, hogy nem is keresed nagyon. Magas szintű munka, nem gyerekjáték. Kóstolni is csak akkor ajánlott, ha nincs gondunk a hordóval és a kemény, határozott karakterű borokkal. Ha ez OK, akkor viszont siess, mert ez is fogyóban van.

Barta Pince – Egy kis édes furmint 2012 /Tokaj

Azért készült, hogy legyen jóárú édes bora a pincének, amivel fel lehet vezetni a magasabb minőségű borokat. Az első verziót inkább a szükség szülte, de aztán a fogadtatás és a borban rejlő potenciál megtette a hatását. Kevésbé komoly borhoz képest is volt benne tartás és ezt jól is tartotta később is. Bevallom, a kóstoló alkalmával is adta mindazt, amit egy jóféle édes bortól elvárunk. Volt benne feszes tartás a savaknak köszönhetően, enyhe huncutság a terület sajátosságából eredően, megfelelő édesség és minden más, amit ebben a kategóriában elvárhatunk. Nekem valahogy mégsem klappolt. Sem az illat, sem a korty. Talán annyival karakteresebb volt az előtte kóstolt 2012-es furmint, hogy ennek nem találtam a helyét.

Bezzeg 3 nappal később. Visszakóstoltam magában és kifejezetten jól esett. Mintha egy egész másik arcát mutatta volna, mint a kóstoló alkalmával. Sokkal érettebb és komolyabb hatást keltett. Megnyugodtak az illatok, az aromák, és talán az a kis idő, amit a palackban pihenve töltött, megadta azt a kevéske kis patinát is, ami 3 nappal korábban hiányzott. Ha olyan bort keresel, ami tartja magát és akár egy héten keresztül nyalogathatsz esténként, akkor jó kis ital ez. Így utólag mégiscsak jó felvezetés volt, csak nem találtuk a helyét.

Barta Pince – Késői Furmint 2010 /Tokaj

Tokaj-hegyalja igazi kincse a természetes édes borok misztikuma. Napjainkban többet hallani ugyan a tokaji száraz tételek térnyeréséről, de szerencsére, amit a sors adott, azt nehéz munka árán a mai napig kihasználják a termelők. Ilyen a mostani borunk is. Tökéletes partnere annak, aki meg szeretné érteni, hogy mennyire sokoldalú tud lenni egy édes bor. Egyetlen pohárban benne van a terület szépsége, az ásványosság által komplexszé váló édes hatások, amit a fickándozó savak tesznek izgalmassá. Igazi gasztro-csoda, amit poharazva is érdemes mutatni, dicsekedni vele, letenni az alapokat a minőségi borfogyasztás felé. Ételhez hangolva mutatja az igazi arcát, amikor az aromáknak és az összetevőknek van mivel dolgoznia. Aperitif, cherry vagy egy jó portói amihez hasonlítani lehet, ha önmagában issza az ember.

Furmint az illata és a korty is, tisztán mutatja a fajta arcát és a terület adottságait. Itt is megvan az ásványos és hordós vonal, de az édesség elviszi egy sokkal könnyedebb irányba. A kortyban robban a gyümölcs és robban a gyümölcscukor. Ez az édesség betölti a szánkat, hogy aztán szépen visszahúzódjon és átadja a helyét az izgalomnak. A savak, a vulkanikus talaj színessége mutatkozik be, Tokaj különlegessége és egyedisége fedezhető fel benne, szépen furmintba burkolva. 109 gramm maradék cukor mellett már komoly magasságokban járunk, mégis olyan könnyedén, ahogy csak itt, Tokajban tudják megmutatni, kemény munkával.

Barta Pince –  Késői Furmint Muskotály 2011 /Tokaj

Kevesebb cukor és kevesebb alkohol, mint az előző bornál, viszont tágabb fajtabemutató. A furmintot ezúttal elkíséri tokaji hű társa, a muskotály is. Szeretem ezt a kombinációt, különösen, ha szépen vannak egymáshoz igazítva. A muskotálynak köszönhetően beszédesebb az illat, mint az előbb. Szépen adja magát a muskotály gyümölcsössége és a zöld tavaszi kert illatai. Ez fogja keretbe a furmint és a terület adta izgalmas, kicsit karcosabb vonal. Illatban ez még annyira nem, de a kortyban nagyon is megmutatkozik. A zöld aromák és ízek jól dolgoznak a hordó adta lágy selymességgel. Itt is megvan és mutatja magát minden, amiről korábban már szóltam csak valahogy a teljes kép mutat egy más világot. A korona, az olajosság és a pohár falán mutatkozó folyások mindkét édes bor esetében mélyek, krémesek és lomhák, de mégis frissnek hatnak. Mindezzel a játékossággal és komplexitással együtt valahogy mégis kevesebbet ad mint a furmint önmagában. Lehet, hogy megint velünk volt baj?

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés