Termékek Menü

Szekszárdi kísérlet, villányi tradíció

Mr. Red
2016. 10. 23. 13:38:35

Ez a két bor nagyon más. Egyik nem megszokott, ritka fajtákból készített kísérlet, a másik a biztosra menő, bejáratott iskola. Aki vadássza az érdekességeket, az elsőre fog szavazni. Aki a hagyományost kedveli, viszont – többek között az ára miatt is – a másikat fogja értékelni.

Merfelsz Pincészet - Nero–Medina 2013 (Nectar Sexardique) / Szekszárd

Tessék, már megint egy olyan fajta, amit nem ismerek, nézhetek utána. Nem mintha annyira sajnálnám - megsüvegelem azokat, akik borítják a papírformát és kevésbé ismert szőlőkkel kísérleteznek, úgyhogy ennyit simán megér a dolog.

Annyi biztos, hogy rezisztens, azaz ellenálló fajtával van dolguk. Ennek több előnye is van, egyrészt sokkal kevesebbet kell permetezni (ad abszurdum, semennyit), másrészt – a címke szerint legalábbis – az ellenálló képesség abból ered, hogy ezeknek a fajtáknak igen magas az antioxidáns tartalma. Ez pedig manapság hívó szó - olyasmi, amiért az egészségtudatos emberek (Márpedig, újabban ki nem az?) ölnek. Na jó, ha nem is ölnek, de pénzt adnak. Ráadásul szívesen.

Azt azért hozzáteszem, hogy ennek ellenére ezen fajták nem terjedtek el különösebben, mert hagyományosan gyengébb minőségű borral társítják őket. Amolyan asztali, és nem minőségi a lé, tudjátok. De nem Merfelsz Gábornál!

Ő – nyilván a szokásos komoly hozamkorlátozásnak és a gondos feldolgozásnak köszönhetően - tiszteletre méltó borokat képes összehozni ezekből is. Itt van például ez a tétel: egyszerre nagyon vörösbor (színben, tannin-tartalomban, alkoholban hozza a kötelezőt), ugyanakkor üde és gyümölcsös is egyben. A Néró sajátos aromáját és ízét kezdem megszokni lassan, némi nagyképűséggel felismerni is vélem immár. Azért a Medinát egyszer szólóban is megkóstolom majd Merfelsz úrnál, erre ösztönöz az a tény is, hogy ez a kombó határozottan jobban tetszik, mint a korábban kóstolt Néró – Rösler házasítás.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy kevéske Cabernet Sauvignon is helyet kapott ebben a palackban, lehet, a miatt van ez a vonzalom. Nagy kár, hogy nem egy időben került hozzám a Röslerrel, összekóstolva nyilván többet tudnék értekezni a különbségekről. Az idő távlatából viszont csak annyit mondhatok: ezzel biztos nem nyúltok mellé, és ha van egy kis nyitottság bennetek egy új, kevésbé megszokott ízvilág iránt, akkor garantáltan nem fogtok csalódni!

Maczkó Róbert Pincészete - NagyMedve 2012 / Villány

A KisMedve nem különösebben tetszett ebből az évjáratból, nem találtam a szükséges testet a hordós-nagyboros stílus mögött. Az ugyebár kékfrankos alapú küvé, a nagytesó viszont már egy klasszik bordói házasítás (Cabernet Sauvignon, Merlot, Caberbet Franc), így itt a test értelemszerűen vastagabb, nagyobb. Csakhogy a hordó és a tannin is. Barrikolt borról van szó, a régi villányi iskola tankönyvének leckéi alapján, ezért talán nem is annyira meglepő a hangsúlyos, komoly tannin.

A szájat összehúzó attak alatt amúgy remek bor lapul: tüzes, gyümölcsös, tartalmas, de jól iható, s mivel lekvárnak, magas alkoholnak nyoma sincsen, egyensúly szempontjából is magas pontszámot érdemel. Csak hát az a fránya tannin… Az én ízlésemnek ez már sok. Étlapon tartjuk, mert tudom, sokan ezt igénylik és keresik egy villányi nagyküvében, de aki a könnyedebb, gyümölcsösebb vonalat kedveli, az nem fogja szeretni. Ízlések és pofonok. Mások vagyunk, ez benne a szép.

A verdikt: kár, hogy az elvárások nyomása elvitte ezt a tételt a borvidék hagyományos, hordós stílusa felé, mert az alapanyag nagyon ígéretes amúgy. Mondanám, hogy érlelgessük még palackban, hátha integrálódik a csersav, de jó szívvel ezt sem tehetem, mert ettől eltekintve tényleg csúcson van, most kell meginni. Így azoknak ajánlom, akik kifejezetten kedvelik és elvárják a hordót egy villányi cuvée-ben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés