Termékek Menü

Ludányi Cabernet Franc évjáratkóstoló

Mr. Red
2015. 02. 28. 11:00:00

Ludányi Balázs sokadik eresztés. A fehérekről (Hárslevelű és Birtokfehér) és két vörösről (Birtokvörös és Kékfrankos) már volt szó. Közben a Hársot elkapkodták, és ha jól tudom, a Birtokvörösből is már csak nekünk van mutatóba. Szóval népszerű a borász és a pince, nem véletlenül. Ezt a vertikális kóstolót sem volt egyszerű összehozni, a szívem sajdult bele, amikor az utolsó privát palackjaimat kellett beáldozni a korábbi évjáratokból!

 

Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) – Cabernet Franc 2013 /Mátra

Balázs újabb örömforrást kreált. Hasít a gyümölcsösség ezerrel. A szedres, céklás-földes illat már jót sejtet, ahogy a gyönyörű, közép-mély, élénk bíbor szín is. A korty üdítő, pedig van benne anyag. Friss és gyümis – ezek a szavak jellemzik leginkább. És a tiszta. Lendületes, nem túl komplex motyó, de ebben nem is azt keressük, hanem a hedonizmust. Hordónak nyoma alig-alig (talán illatban egy kicsit érezhető).

Szájban idővel határozottan erőre kap a céklás jelleg (a piros-bogyós gyümölcsorgia mellett próbál labdába rúgni szegény, ha tetszik, ez az a kis plusz, amit elkönyvelhetünk akár komplexitásként is). Mintha lédús gyümölcsbe harapnánk, talán egy csipet cukor is maradt benne (fajélesztő nélkül, nagyon lassan erjedt). Az érzet alapvetően száraz, de ez annyit lágyít rajta, hogy igazán univerzálissá teszi.

A tannin visszafogott, alkoholt a lecsengésben azért kiérezni, ha valaki profin kóstol (értsd, odafigyelve, hosszasan forgatja a szájában). De ez nemigen fog előfordulni, mert itatja magát. Jó beszélgetőtárs, egy elismerő hmmm után, ami az első kortyot követi, vissza lehet térni a témához – nem akar főszereplő lenni, csak élvezetet adni és gördülékenyebbé tenni a társalgást. Ezt a vállalását viszont maximálisan teljesíti.

 

Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) – Cabernet Franc 2012 /Mátra

'12 melegebb év volt, ez is krémesebbnek tűnik már ránézésre, picit sötétebb is. Illatban kevésbé gyümölcsös, mélyebb, de természetes aromák jellemzik. Meggy és némi földesség, enyhe aszalt szilvás, -áfonyás felhang is talán. És egy csipet fűszeresség. A kortyban is simul, ahogy az várható volt, teljesen összeérett, homogén anyag, finoman dolgozó savakkal a háttérben, melegítő alkohollal. Komoly test az árához képest – amikor még kapni lehetett, bőven 3000 alatt volt, úgy emlékszem – a tannin mégis nagyon puha, simogató.

Nem annyira Mátra, és nem annyira Ludányi, mint az előző (és a következő) tétel, simán beszopnám, hogy mondjuk szekszárdi, mert tüzes és tartalmas – mondjuk, ha az lenne, valószínűleg nem ennyibe kerülne.

Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) – Cabernet Franc 2011 /Mátra

Gyönyörű bordó szín, meggyes karimával. Szamócás illat, de annyira töményen, mint amikor beleszagolsz a szörpbe, még felöntés előtt. Felajzva kóstolom meg, és az jut eszembe, hogy milyen kár! Kár, hogy Balázs borai ritkán élik meg a 4-5 éves kort. Nagyon hamar eltűnnek a piacról, és mivel frissen is imádni valóak, nincs az az önmegtartóztatás, ami lehetővé tenné, hogy elég ideig tartogasd. Én ebből a pincénél vettem több kartonnal anno, mire után-rendeltem volna fél évvel később, már híre-hamva sem volt. Ez az utolsó palack belőle, legnagyobb bánatomra.

A 2012-esből is csak egy van már, pedig akkor már okosabb voltam. De hiába fogadod meg, hogy elteszed hosszabb időre, ha villantani akarsz, csak előkerülnek ideje korán. Csinos lány a vendéged, vagy borrajongó haver, ezzel mindenkit leveszel a lábáról. A folytatás persze kétfelé ágazik innen, de ez most nem lényeg. Hanem az, hogy ezért nem marad sosem a Kisfiamból és a Centurio Cabernet-ekből: túl sokszor vakítok velük. Le kellene már szoknom róla, de tényleg.

Szóval nagyon egyben van ez a bor! Brutálisan finom, de tényleg. Szamócás-meggyes íz, mintha a közben elkészült szörpöt innád, se a tannin nem bánt, se a savak, se az alkohol, pedig ott vannak és egyben tartják az egészet. Frissebbnek tűnik, mint a 2012-es, majdnem olyan élénk, mint '13-as, csak éppen sokkal selymesebb, integráltabb. Már szinte gyanús, hogy semmi sem gyanús. Femme fatale, feszes bőrrel, gyönyörű arccal, hibátlan alakkal, fiatal, de érett, csinos, csábító és intelligens. Ilyenkor tekingetek kétségbeesetten körbe candy kamera után kutatva: ez nem lehet igaz, ezt én biztosan nem érdemlem meg!

Tudom jól, a legújabb évjárat is ilyen lesz majd 2 év múlva, mert ez is pontosan olyan volt két és fél éve, mint most a 2013-as. Ennyit tesz a palackérlelés, a jó anyagot még jobbá, nemesebbé, kerekebbé teszi. Ergo, most kell bevásárolni az éppen elérhető évjáratból. Sokat. Hogy jusson is, maradjon is. Azaz, a villantgatások után még 3-4 évesen is elő tudjak venni majd egy palackkal, hogy élvezkedhessek egy kicsit. Candy kamerák nélkül.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás Borértékelés