Termékek Menü

Losonci nehéztüzérség

Mr. Red
2015. 01. 17. 14:00:00
Losonci nehéztüzérség

Losonci Bálint borait borait kóstolgatni mindig öröm és különleges élmény, hiszen olyan dolgokat csinál, amit ebben a anyagias világban kevesen. Kisérletezget a boraival, saját és kóstolói okulására. Nem olcsók ezek a kisérletezős borai, de ha azt nézzük mit kapunk és mások mennyiért adják az ilyen tételeket, talán nem is olyan drága. Két olyan palack mellé ültünk le, aminek kortyolgatása kifejezetten élvezetes beszélgetésben végződött a borokról. A teljes beszélgetést ugyan nem írjuk meg, de a borokról a beszámolót mindenképpen. /Losonci Pince - Pinot Noir Válogatás 2012, Losonci Pince - Cabernet Franc 2012

„- Te figyu, ez tavaly még száraz volt, vagy rosszul emlékszem? - Neeem, jól emlékszel... - Most viszont édes. - Egen, az. - Aha, értem.” Ez a beszélgetés simán lezajlhatna Losonci Bálinttal, a fiatal, kísérletező mátrai borásszal. Az idő egyelőre őt igazolja, a mikroborászat kistételes nyalánkságai a szakma kedvencévé és egyik legnagyobb reménységévé avatták az ifjú titánt az elmúlt néhány évben. Az évjáratokon átívelő konzisztenciát és sztenderd ízvilágot kereső fogyasztóknak viszont nem Bálint lesz a lieblingje, az is biztos, de szerintem őt ez cseppet sem zavarja.

Losonci Pince - Pinot Noir Válogatás 2012 /Mátra

Korábban Gereg néven futott szerintem, azaz nem az alap, hanem a dűlős tétel. Ha jól tudom, a hegyközség hupákolása miatt nem használható a korábbi név, ennyit találtam erről Bálint honlapján „..Gereg dűlőben, ami azóta ismét fel lett osztva aldűlőkre, így nekünk is, a fogyasztóknak is új dűlőneveket kell megszoknunk”.

Pinot-hoz képest rejtőzködő illat. Picit mélyebb szín, valamivel testesebb motyót sejtet, mint a francia stíl, amivel jól illeszkedik a hazai vonalba. Van is anyag benne, a hűvösebb, mátrai karaktert viszont mégis jól visszatükrözi. Nem telít el, az eleganciát, a könnyedséget is nagyon jól magába integrálta. Egyszerre tipikus és atipikus Pinot – a fajtajelleg mellett, úgy érzem a borász egyénisége és a terület jellemzői is komoly nyomot hagytak a végeredményen. Kísérletezőknek igen jó móka, (megint) lehet beszélgetni arról, hogy milyen is a jó Pinot (egyik hajósi borász ismerősünk szerint meleg és büdös, egyszóval éppen olyan, mint a …, hagyjuk inkább), és hogy ez most akkor sokpontos cucc, éppen azért, mert egyedi; vagy nem frankó, mert nem elég fajta-jelleges. Nálam - nyilván - jóval inkább az első vélemény játszik.

Losonci Pince - Cabernet Franc 2012 /Mátra

Itt is bajban vagyok, illat (és szín) alapján inkább Cabernet Sauvignonra tippelnék. Hovatovább még a fűszerpaprikát is érzem benne. Csak kóstolva érkezik meg a Cabernet Franc gyümölcsösebb világa. Azaz, már megint egy atipikus, nem kifejezetten fajta-jelleges Losonci bor. OK, 160 palacknál éppenséggel megengedhető a kísérletezés :).

Amúgy tartalmas, természetes szőlő-ízű és -szagú cumó (enyhe füstös stichhel), melyben szép egyensúlyban vannak az alkotóelemek. Rossz szó nem érheti a ház elejét, igazi szőlőlé élmény, erdei gyümölcsös és meggyes felhangokkal, finoman melegítő alkohollal és sima tanninokkal. Szűretlennek tippelem. Nem csak azt nem mondanám meg róla elsőre, hogy Franc, de azt sem, hogy mátrai. Utóbbi szerintem ma már nem dicséret, inkább ellenkezőleg, de lehet, hogy van akinél még mindig jó pont. :) Jöhet, ha még van belőle!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés