Termékek Menü

Laza borok balatoni estékre első rész – belépőbor Nadapról, korrekt hárslevelű Mátrából

Mr. White
2014. 08. 05. 11:50:53

Kicsit megcsúsztunk az írással és elkényelmesedtünk. Na, nem azért mert nem volt elég cikk – gondolom unalmas is a sok írás -, hanem azért mert az első körben kinézett tételeinkkel sem végeztünk rendesen. Gondoltunk egy merészet és odacsaptunk egy erős balatoni estének – mivel az eső rövidre vágta a hosszabb túrát –, magunk mellé vettünk fiúkat, lányokat, gyerekeket és ittunk. Akarom mondani írtunk…

Szentesi Pince – ’A’ Cuvée 2012 /Etyek

Írtunk már Szentesi József munkásságáról, akkor éppen az ’Öcsi’ és a ’Bátyus’ tételeket kortyolgatva ragadtunk billentyűzetet. Egyikben sem találtunk kivetnivalót és azt is megállapíthattuk, hogy mindkét tétel egy laza pezsgőteszt. Mármint nem tudjuk, de kóstolás után nagyon az volt az érzésünk, hogy szívesen innánk azokat a pezsgőket – lehet, hogy isszuk is őket hamarosan, mivel a ’buborékos’ kategóriánkat Józsi bácsi tételeivel szeretnénk feltölteni. (Jelentem én ittam már, nagyon rendben vannak. - Mr. Red)

Az említett borok rajnai rizling alapon mozogtak és mi ebben is azt véltük hangsúlyosan megjelenni, bár a korábbi két borban jobban kidomborodott a fajtajelleg. Nem volt hiba ebben sem, de a lényegi és esetünkben fontos különbséget a hangolás jelenti. Azokban a borokban hagyták a terület sajátosságait is érvényesülni, míg az „A” Cuvée úgy lett elkészítve, hogy inkább egy üde, kellemes ital legyen belőle, ami mindenkinek egységesen bejön, és szívesen issza. Árban is így lett pozícionálva. Ezzel nagyon nincs is gond, hiszen aki inkább sörözött volna a rögtönzött borkóstoló helyett az is szívesen kortyolgatta és élvezte az italt – ugye Gábor? :) Tegyetek így ti is!

Benedek Pince – Hárslevelű (Öregtőkék) 2012 /Mátra

Illatban igazi hárs és birsalma, színében pedig a tokaji klasszikus mély sárga dolgozik a pohárban. Kísérletezik vele Péter egy ideje és most, hogy olyannak állt össze, mint szeretné, jelent meg vele. A koronáján is érződik, hogy van benne anyag, de inkább meg van húzva (értsd kisebb tőketerhelés, nagyobb palackszám – Mr. Red) a bor és attól olyan kerek.

Az első kortyok után megérkezik a terület sajátossága, az ásványosság is, ami nem tesz kárt a borban, sőt egy kicsit elkezdjük kapiskálni mit is jelent az öreg-tőkék fogalma Péternél. Citrusossága csak jót tesz a melegben való fogyasztáshoz. Nem kell nagy gourmet-nak vagy megmondóembernek lenni, elég élvezni a bort, de ezt elmondta már Mr. Red egyszer a Benedek Chardonnay esetén is. Mátra, sósság, test, ütős alkohol és lazaság olyan áron, ami mindenkinek elfogadható.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés