Termékek Menü

Laza este, könnyed borokkal

Mr. White
2014. 10. 30. 17:18:22

A szokásos találkozó a reduktív-fogyasztó komával – szerencse, hogy nem olvassa a cikkeket olyan lelkesen, mert így nem kell megneveznem és celebbé tennem –, aki ilyen esetekben nagyon jó viszonyítási pont szokott lenni. Én időnként hajlamos vagyok túlmagyarázni dolgokat, vagy belelátni a jót a történetbe, de akkor jön ő, és fogyasztóként, a nép egyszerű gyermekeként felébreszt. Ez sokat segít és fontos. Mondjuk, ha időnként venne is valamit…, na mindegy.

Ezúttal kaptunk vendéget is – hasonszőrű úr (iszik, de vásárolni nem szeret) –, aki hozott magával olyan nyári anyagot, amire ráhangolódott a Sziget alatt. 450 forint deci áron, Frittmann Cserszegi. A végére hagytuk, nem is volt már kedvem jegyzetelni, így az most lemarad. Azonban, ha elegen jelzitek a cikk alatt kommentben, akkor újra lekóstolom és megírom. :)

Tényleg.

Losonci Pince – ’Logika’ Olaszrizling 2012 /Mátra

Akkor, amikor Bálintot megismertem, a különcebb borait kóstoltam, az általában könnyedebbre hangolt tételekből is sikerült durva, kemény dolgokat készítenie – lásd Zöldveltelini 2011. Kicsit féltünk is, amikor a kínálatot tettük össze. De az árak azt mutatták, hogy nem lehet mind olyan vészes, úgyhogy lekóstoltuk a Parolát, a Furfangot újra, és a friss Zöldveltelinit is. Na, ez egy olyan sor, amit nem lehet nem kedvelni - kifejezetten szerethetőre hangolta őket.

Most pedig itt van ez az olaszrizling, ami szintén logikus hangolás. Már a pohárban látszott, hogy szép mese lesz, mivel kellemesen fürge volt, de volt benne olajosság, és egy kevéske lustaság is. A szín is gyanús, hiszen érettebb, mélyebb színe van, mint egy reduktív csodának: hordó lesz az! Illatában zöld-alma, lágyan osonó citrusosság és egy csipet fa. Kóstolva az aromában is egy az egyben adja ezeket a jegyeket, jobban kimutatva a foga fehérjét, a hordót. Testesebben van jelen és jobban el is veszi a frissebb, üdébb jegyek illatban mutatkozó túlsúlyát, viszont cserébe ad neki egy jó adag karaktert.

Nagyon jó volt inni, kifejezetten jól és üdítően esett. Kicsit hasonló volt az érzet, mint Váli Badacsonyi Budaija esetén, de most olaszrizlinggel iskolázva. Tetszett a körben. Mivel szerettem volna értelmes véleményeket később is, elmentettem a palack tartalmát és léptünk tovább. Mondanom sem kell, hogy amikor elértünk a végére, akkor ezért ment a harc. Ez szerintem egyértelmű jel. Ha nem akarsz komolykodni, de a könnyed dolgoknál kicsit többre van szükséged, akkor ez a nyerő!

Babiczki Wine – Irsai Olivér 2013 /Mátra

A sorban nem ide illene, de Babiczki László Cabernet Roséja után bíztam benne, hogy ez is hoz majd meglepetést + a régebbi emlékeimben is úgy élt, hogy játékos legény. (Valójában a Logika nem úszta meg, és még indulás előtt belemohóskodtam, így nyitva volt, amikor felértem, ideális hőfokon, azért azzal kezdtünk.)

Irsai. Mindenki ismeri, tudja, hogy milyennek kell lennie, még az is, aki egyébként az év 360 napjában sört vagy egyebet fogyaszt. Azzá lett ez a fajta az elmúlt években, mint ami a szorzótábla első oszlopa, mindenkinek megy. Éppen emiatt ezt is veszik a legtöbben, és konkrét véleménye van mindenkinek, mi a jó. Megvannak a kialakult, stabil kedvencek. Emiatt nehéz eset.

Ragyogó zöldes árnyalat, kevésbé olajos korona, de igazán fürge, üde állagú történet. Meglestem a palackot, a 10,5 alkohol talán kicsit alacsony, nekem a kisimítottság érzését keltette, hiszen azért ebben a könnyedebb kategóriában is fel szoktak menni 11 fölé, nyilván ha nem, akkor annak oka van. Illatra hozza azt, amit mindenki elvárna, gyümölcsös, mézes aromák, csöppnyi kevélységgel fűszerezve, nekem kicsit több édes érzettel, mint szerettem volna, de ez persze szubjektív. Ha egy kóstoló alkalmával az asztal hölgy tagjaira lesz bízva a döntés, akkor a válasz feltétlenül igen lesz a palackra. Ez persze nem baj, sőt ha e miatt eggyel több hölgy fogyaszt szőlőből készült bort az este folyamán, az mindenkinek csak jó… :)

A kortyban is bent ragadt az édeskés érzet, pedig maradékcukor tekintetében nincs vele baj, száraz bor (technikailag és mindenhogy). Nekem mégis valami folyamatosan hiányzott belőle, amit ez az édesség sem tudott eltakarni…, talán a savak…, és emiatt nem volt kerek a mese. Ahogy szoktam mondani, nekem kicsit „túlhúzottnak” tűnt, amitől még lehetne jó bor, igazi tömegbor, amolyan kikapcsolós-nem gondolkodós, este végére a pároddal lenyugvós, lánnyal összebújós, lányoknak összebújós… Szóval, ahogyan a Gamay Noir Rosé-t, én ezt is a csajosabb szekcióba tenném.

Huber Pince – Cserszegi Fűszeres 2013 /Hajós

Okoztak már meglepetést a srácok – Oszvald Pincék Cserszegi, Oszvald Pincék rozé és siller, Huber Kékfrankos – így ezt a tételt tartogattam a sor végére. Egy jól bejáratott tételt követ egy ’indulófélben’ lévő pince locsolóbora… Annál azért természetesen jobb, de hát mégsem lehet mindenkinek a jóféle kékfrankosból lögybölni, erre való a cserszegi fűszeres. A fülemben csengenek Balázs szavai az érlelt fehér vs. reduktív fehér témában, így annak élénk emlékével kortyolgattam a bort.

Élénk színek, élénk mozgás a pohárban, csupa frissesség és sokat sejtető olajos, lomha korona. Mindent megtettem a negatív hatások érdekében, morzsolódott a dugó és bele is tört, emiatt a borban is dugódarabkák úszkáltak… Ha gonosz akarnék lenni, mondanám, hogy a kis pincéknél ilyen előfordul.., amúgy is mindenki tudja, hogy az vagyok. :) Illatban azonban nem akarja adni magát, nahát, mi ez? Beszélgetünk, melegítem, várom a meglepetés, de csak nem akar jönni. Ennyire azért nem vagyok türelmes én sem, muszáj megkóstolni…

El is felejtettem a dugót rögvest, a rejtőzködő illatot és hirtelen rámtört a világbéke…, de legalábbis eljutottam odáig, hogy ha egy mikrofon mögött állva megkapom azt a kérdést, hogy mi a vágyam: hát a világbéke. Igazi markos test – cserszegitől kicsit idegenül ugyan –, ami kifejezetten jól áll neki és kellett is az este végére. Komoly beltartalom, ami mondjuk ezúttal már nem okozott akkora meglepetést, hiszen a Vintegro pinceszövetség hajlamos nem a mennyiségre optimalizálni, isten tartsa meg jó szokásukat! A korty közben pedig, a nem túl beszédes illatok ellenére, komoly szólót játszottak a cserszegi klasszikus aromái a nyelvem hegyén és a szám minden szegletében. Tartós, hosszú lecsengés, sokáig érezzük a szájban, hogy mit ittunk, igazi nyalogatni való dolog. Kortyról, kortyra. Erős mezőnyben is megállja a helyét, ha nem illat alapján rendelünk, és az ár nem elsődleges szempont.

Ez a nehezebb mese, eladni. Mondjuk, a fiúk a hajósi pincefaluban rendszeresen csinálják a mókát és sokat kóstoltatnak, ami alapvetően szükséges is ebben az üzletben. Ez a bor is akkor nyeri el a helyét a tömegben, amikor már kóstoltad. Addig az itt utána következő Frittmann fog elfogyni inkább, mert olyan az ára, és a cserszegit is mindenki úgy ismeri - a hajósi stílus még atipikus a nagy közegnek. Még szerencse, hogy mi igazán nem foglalkozunk a nagy tömeggel.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés