Termékek Menü

Kóstolva tanulni fontos, avagy szezon után nyári borok

Mr. White
2015. 10. 01. 14:25:18

Kóstolva tanulni fontos, avagy szezon után nyári borok

A legjobban eltervezett kóstoló terv, a jól kitalált borrendelés, módszeres rákészülés az eseményekre és megjelenésekre. Csak néhány azok közül, amelyek jellemzik a profi kereskedőket a borok terén. Más területről tudjuk magunk is igazolni mindezt. Aztán, amikor belekezdünk, hogy jól csináljuk, mégis igazi hobbiként bánunk vele. Ahogy esik, a lényeg, hogy jól essen nekünk és a barátainknak, ismerőseinknek, bárkinek, aki szívesen kóstol jó borokat – esetleg kevésbé jókat -, és megosztja a véleményét az italról. Akkor is, ha egyedül marad vele az asztalnál, mert senki nem szólja meg, nézi le. Így csináljuk mi. Egyre többen vagyunk, ami valahol azt mutatja, hogy a mentalitás, ami jellemez minket jó. Nyári borokat inni nyár végén, majd az azokról írni szakadó esőben - és lehozni a blogon a vénasszonyok nyara alatt. Nincs is jobb időzítés!

Babiczki Wine – Irsai Olivér 2014 /Mátra

Klasszikus megtestesítője ez a szezonális innivalónak. A jól szocializált fiatalabb – én, a nagy öreg mondom – generáció egyik borra szoktató itala. Sokan vélik tudni milyen a jó, és annál is többen ismerik fel, ami rossz. Borász legyen a talpán, aki egy kevésbé „irsais” Irsait meg tud magyarázni a zöldmunkával, a pincemunkával. Szerencsére erre most semmi szükség, ámbár… A borhoz nálunk jobban értő szaklap az év legjobb irsai olivér boraként aposztrofálta, meg egyébként is jókat írtak róla. Hírverésnek nem ülünk fel, tiszteljük Babiczki úr munkáját, így igyekeztünk reálisak maradni.

Fajtára jellemző nyomulós illat, fürge mozgás, nem túl intenzív korona. Az évjáratban többször tapasztalt komoly citrusos korty, közepes hosszúsággal támadva. Ehhez pedig egy agresszív felütés, támadás az első nyeletekben, amit aztán jelentős karakter nem követ. Tavaly jobban sajnáltam, hogy lemaradtunk róla, pedig az rendesen a közízlésre volt hangolva. A vélemények alapján lehet, hogy ez is, csak mi maradtunk le a világ mögött. Tudom, hogy nem szabad mély iskolát keresni egy ilyen borban, de érnek minket olyan behatások, hogy azért szeretünk meglepődni és örvendezni. Biztos vagyok benne, hogy Laci sem akart itt nagy okosságot, megadta a népnek, amire vágyik. Hibától mentes, tisztességes ital, csak bizonyára mi iszunk kevés irsait mostanában…

Babiczki Wine – Pinot Grigio 2014 /Mátra

Bezzeg a szürkebarát – a sok neve közül én ezt kedvelem jobban, stílusban is. Valójában ebből sem iszunk sokkal többet, mint irsait, de talán ennél a fajtánál kevesebb az előírás, a kötelező iskola. Még zavarba is jöttem kicsit, hogy talán ez egy 2013-as bor, abszolúte nem adta a 2014-es év sajátosságait, a frissesség kissé nyersebb hatásait – ezúttal a jó értelemben mondva. Karakteres, jó illat, olyan, ami mindenkinek bejön, és nem kell vitatkozni róla. Ezt a felütést követi a korty is, egy érthető, egyensúlyos bort mutatva, kicsit talán savhangsúlyban dolgozva, mégis nem kilógva - csak aki érzékenyebb rá, azt kíséri az élmény. Gyors mozgás a pohárban, olajos koronával és szépen kialakuló ablakokkal. Határozott bor, olyan, mint egy lányok által csinosnak mondott férfi fellépése, amikor meglátja a nőt, akit boldoggá akar tenni. Szikár savak, tüzes, melegítő test. Az első kortyok után már érzi is az ember, hogy nem egy kihegyezett, végletekig feszített nedűt iszik. Ezzel együtt nem egy nagy bor, mármint éppen annyi komolyság és test van benne, hogy ne egy vékony ivóbor benyomását keltse. Nem is az, igazi szerethető itóka, amit felelősségteljesen kell fogyasztani, nehogy baj legyen. Ami hamar fűt, az hamar is hat, aztán ki tudja mi lesz a vége…, kiugró boldogság.

El kell ismernem, annyira nem él bennem élénken az előző kör Laci pinot grigio-jából, de abban biztos vagyok, hogy a kísérletezés útján az egy másik stílus volt, valahogy több hordó rémlik emlékeimben, ami inkább a szürkebarátos, pinot gris vonal, mintsem pinot grigio. Szerintem, szerintük ez a jó út, csak így tovább. Hagyjuk meg a fás jegyeket a cabernet franc-nak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés