Termékek Menü

Kortalan elegancia, és ezért még külföldre sem kell menni

Mr. Red
2015. 12. 30. 15:17:36

Kortalan elegancia, és ezért még külföldre sem kell menni

Na, kérem! Nem véletlenül került a Csókaszőlő és a Pinot Noir egy cikkbe. Olvass bele, és akkor megérted, mi a közös bennük!

Bussay Pince – Csóka 2013 /Zalai borvidék (nálunk Balatoni borvidék)

Néha a kadarkára is rámondjuk, hogy magyar Pinot, de ez a lózung hordoz azért némi túlzást magában. A kadarka nem képes olyan izgalmas, komplex, mégis elegáns bort adni, mint egy jól elkészített Pinot Noir, ismerjük el! Ha létezik ungarische pinó, akkor az leginkább a csókaszőlő lehet – a Bussay műhelyben legalábbis éppen olyan kifinomult tételt faragnak belőle már évek óta, amilyent Burgundiában, Ausztráliában vagy Új-Zélandon ihatsz „kisburgundiból”.

Az előző két évjáratról lelkendeztünk már, a 2013-as pedig a jól kitaposott ösvényen halad, azaz nagy meglepetés nem érheti a lelkes fogyasztót. Hacsak rá nem csodálkozunk újfent arra, hogy milyen könnyeden elegáns, mégis tartalmas és izgalmas bort lehet ebből a fajtából készíteni. Nem is értem, miért nem terjed el jobban (Szentesinek van még vörösbora ebből a szőlőből, de kereskedelmi forgalomba nem kerül, a pincénél lehet megvásárolni).

A korábbi évjáratokhoz képest kicsit marconábbnak éreztem (markánsabb savak és az alkohol is magasabb egy fél százalékkal, mint ami igazán jól esne), de azért ez még így is szép nedű és kuriózum a javából! A jelenleg dívó magyarkodás közepette a szittya turáni népnek nem is lehetne jobbat, találóbbat ajánlani – Villányban megcsináltuk Bordeaux-t, Etyeken Champagne-t, Sauternes bekaphatja, mert Tokaj százszor jobb, és lám-lám, a zalai dombság Burgundiát rejtegeti a köpönyege alatt. Nesze nektek, beképzelt franciák! 

 

Losonci Pince - Gereg Pinot Noir 2011 /Mátrai borvidék (vs Pinot Noir 2013, Yealands Estate Winery, Marlborough)

Ha jól emlékszem, ez volt az első évjárata erről a területről, annak idején Bálint el is mesélte, ez egy nem elterjedt klón, amely nagyon jó minőséget ad. Azóta nem használhatja a dűlő nevét, válogatásként ment tovább ez a tétel a következő években, a stílusa viszont nem igazán változott az idők során.

Még elérhető kereskedelmi forgalomban is, nem kifejezetten olcsón (mondjuk, 6900 lenne, ha árulnánk). Rögvest kerekedett is némi eszmecsere arról, ér-e annyit. Hogy ezt objektívebben el tudjuk dönteni, előkaptam egy új-zélandi tételt, mely nemzetközi elismerésnek örvend, és amúgy 4 ezer forint alatt megvásárolható. Nos, a következőre jutottunk Mr. White-al:

Első blikkre a külföldi tétel nagyobbat üt, viszont hamarabb elfogy a puskapora. Bálint bora nem csak szélesebb, de hosszú távon kiderül, mélyebb, komplexebb és nem utolsó sorban elegánsabb is. Főleg melegedve lett egyre nagyobb a bizonyosság, hogy kiegyensúlyozottabb, izgalmasabb a Gereg.

Azért baj ez valahol: értem én a Losonci borok árazását és a filozófiát mögötte, ilyen kis tételben, kompromisszummentesen szőlőt feldolgozni talán még ezen áron sem nagy üzlet, ráadásul, ha elcsorog így is…, mégis sajnálom azon sokakat, akik így nem jutnak igazi kézműves élményhez. Mert az árcímke, valljuk be, nem keveseket tántorít el Balázs munkájától. Azért egyszer-egyszer - mondjuk ünnepi asztalra - ajánlok egy Losonci Pinot Noir válogatást (és egy Bussay Csókát is), hogy meglássuk-megtapasztaljuk a finom, kortalan eleganciát.

(Mr.White: mondjuk ehhez az is kell, hogy akarjunk és merjünk ilyeneket vásárolgatni időnként. Hasonlóan jó fogások és remek borok vannak alacsonyabb árfekvésben is, csak sokszor nem akkor mutatják a borok az igazi arcukat, amikor éppen futnak a piacon. Ehhez elég Ludányi Balázs borai gondolni vagy a Hetényi Pincészet kékfrankos remekeire. A 2011-es Csóka és Iványi Cabernet Franc selection 2007 is ilyen volt (a nálunk levő utolsó palackokra lelkes vadászok csaptak le idén decemberben) és akkor még rendesen nem is néztem körül az oldalunkon. Ez a Gereg sem egy kereskedelmi tétel, amikor viszont lekerült a saját gyűjteménybe, akkor bőven az volt. Azóta jobban figyelek... :). Figyeljetek, ti is! ).

 

 

 
 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás Borértékelés