Termékek Menü

A kézi, válogatott szüret szépsége (mellyel csak a tájé vetekszik)

Mr. Red
2016. 05. 16. 18:42:54

A kézi, válogatott szüret szépsége (mellyel csak a tájé vetekszik)

Káli-medence. Gyönyörű táj, ébredező gasztronómia és turizmus, jellegzetes borok. Nem először időzöm el Köveskálon, ahol nem csak néhány remek szállás és étterem található (Káli Art Inn, Kővirág, Mi a kő), hanem jó kis pincék (Káli Kövek, Pálffy, ill. a szomszéd Szentbékkállán Trombitás és Istvándy Jenő) és igazán látványos természeti képződmények is (bicikli-távolságban, pl. Kőtenger, Hegyestű). Egy szó, mint száz, csak ajánlani tudom a környéket!

Ebben a katlanban a sajátos mikroklíma és a vulkanikus talaj együtt alakítják a borok jellegét, kicsit hasonlatossá téve azokat Tokaj legjobb területeihez. Nem csoda, hogy a furmint is igen elterjedt erre felé, a fehérek dominálnak itt is, és nemes édes bort éppúgy lehet készíteni, mint feszes, ásványos szárazakat. A Kőróka mikro-borászata is erre felé található, de van egy kis területük Badacsonyban is (onnan származik a BOR – Badacsonyi OlaszRizling ). A lenti két tétel viszont hamisítatlan káli motyó.

Kőróka Pincészet - 7kál Chardonnay 2014 /Káli-medence

Szép, hívogató sárgás-arany szín, közepes test, zárkózott illat. Lévén 2014, sokat nem várok (a bíztató szín ellenére sem), ehhez képest elég sokat kapok. Citrusok vezetik a kortyot, ahogy azt várom is egy fehértől ebből az évből, mégsem zavaró most a savhangsúly, pedig van benne bőven. Asszem ezt hívják így gömbölyű, kerek savaknak.

Leginkább a citrusosság, gyümölcsösség marad meg, mint benyomás, de megérkezik a Káli-medence mineralitása, karcossága is, amit én kifejezetten kedvelek. Inkább Kál ez, mintsem chardonnay, de mégis szívesen iszom, mert feszes és üde, mint a…, de inkább hagyjuk a hasonlatot, mert csak politikailag inkorrekt jut eszembe. Szóval nem ezt fogják New York menő borbárjaiban mutogatni, mint a Chardonnay archetípusa (sőt, még Pesten sem), ezzel együtt is fasza kis bor ez, főleg az évjárat tekintetében. Félve merem csak leírni, mert ezt a fajtát nem illik szódázni, de fröccsben csodásan működik!

Kőróka Pincészet - Bebíró 2014 /Káli-medence

A Szűcs hegyen termett ennek az alapanyaga is, és ez a tétel is az évjárat citrusosságát, jellegzetes savait adja elsősorban. Azért tennék egy rövid kitérőt: úgy tűnik – aki odafigyelt – éppenséggel tudott jó bort csinálni 2014-ben is. Mennyiséget – na, azt nem. Itt jelenik meg a kis, családi pincék előnye: ezek tudnak több hullámban, erősen válogatva szüretelni, ami ebben az évben alapkövetelmény volt a minőség felé vezető rögös úton. (Ezt próbálja meg egy nagy borászat, ahol gépi szüret zajlik!)

Halványsárga szín, könnyedebb vonalra utalva, amire ráerősítenek a finom illatok is (most nincs zavaró fajtaélesztő, ahogy az korábban azért elő-előfordult). Ahogy mondottam volt, dominál a savas, citrusos jelleg, de kicsit melegedve megjön a grape fruit, sőt, a barack is. Habnak a tortán pedig ott a terület sóssága, mineralitása.

Ugyanazt tudom mondani ennél is: nem a fajtát megjelenítő pannon-klasszis, de az évjárathoz képest nagyon is ok, és mivel az enyhe sóssággal egyedi karaktert is kapott, simán bevállalható egy bor-gourmet számára is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés