Termékek Menü

A kopaszbarack, meg az őszi. És az ízlések, meg a pofonok.

Mr. Red
2015. 07. 06. 19:41:19

A kopaszbarack, meg az őszi. És az ízlések, meg a pofonok.

Húsvét környékén elég sok gyengébb tételbe is belefutottam, nagyon kívántam már valami finomat. Szerencsére akadtak olyanok is, például ezek a különböző stílusú fehérek. 

Cseri Pince - Archeus 2013 /Pannonhalma

Mr. White-nak bejött, én sem tudok rosszat mondani róla. Összetétel: rajnai rizling, tramini, olaszrizling, irsai olivér, sauvignon blanc. Sokféle anyag, sokféle karakter, ennyi mindent összekutyulni lehet jó ötlet (nehéz hibázni, az esetleges hiányok, hibák elfedik, kiegészítik egymást), de nehézséget is okozhat (elveszik a karakter). Jelen esetben szerintem mindkettő igaz.

Visszafogott illat, legalábbis ahhoz képest, hogy illatosabb fajták is előfordulnak benne, a szín halványabb sárga, a pohárban pedig fürge, ami maximum közepes testre utal – pedig a rizlingek adhatnának akár komolyabb textúrát is neki.

Kóstolva azt kapom, amit a fentiek alapján várok, csak kicsit savas, túl citrusos az én szájízem szerint. Kívánja a szódát. Fröccsben viszont ott van, nagyon jól esik. Valószínűleg fiatal ültetvényekről származik, onnan a friss, élces karakter. Néhány nappal később kifejezetten finom, kiegyensúlyozott ízvilágot mutat, a frissen bontott citrusosság sokat tompul. Korrekt munka.

Kerekes Szőlőbirtok és Pince – Parádés 2013 /Mátra

Szüleim sosem értették, gyerekkoromban hogy szerethettem jobban a parizert, mint a házi kolbászt (azt az inas, fogak közé benyomulóst, tudod, pfff), vagy később a kényszerérett, szerintük műanyag import kopasz-barackot. Ők a háztáji hazaiért voltak oda, mézédes volta miatt, s nem zavarta őket, hogy kicsit barna, ütődött, továbbá elfogyaszthatatlan a nélkül, hogy a füledig ragacsos ne lennél a levétől. Előbbi némileg módosult (ma már szeretem a jó kolbász és a jó parizert is), viszont bevallom töredelmesen, az őszibarack szőrös bőre a mai napig irritál, és ha hiszitek, ha nem, én bírom, amikor a gyümölcs tetszetős, hosszan eltartható és ropog a fogam alatt.

Namármost, ez a bor a házi barack az Archeushoz képest: mindenben több, tartalomban, alkoholban, ízekben, édességben. Mélyebb a színe, súlyosabb a teste, nyilván érett szőlőből készült alacsonyabb tőketerheléssel, bujább az illata, komplexebb az íze. Ergo, objektíve egy jobb bor. A fenti hasonlatot mégis azért citáltam ide, mert mindig lesznek olyanok, akiknek az egyszerűbb, feszesebb, frissebb, könnyebben értelmezhető tételek – mint amilyen a Cseri is – jönnek be jobban.

Nekem nagyon tetszik, de azért a komoly test és maradékcukor kombó elsőre engem is meglepett. A savak szépen megbújnak, de lehetnének talán markánsabbak, az alkohol is egy csöppet magas, így a picit jobb egyensúly és a könnyebb ihatóság (ezt nem lehet fröccsben és ebből nem lehet sokat) hiányozhat a technológiai tételekhez szokott fogyasztóknak. Márpedig ők sokan vannak. Zöldveltelini – rizlingszilváni küvé amúgy.

Dénes Hegybirtok – Sághegyi Olaszrizling 2007 /Somló

Majd megkérdezzük, ha lejutunk végre, mit csinált 2008-ban máshogy, de ez az illat itt egész más. Kifejezetten kellemes, hívogató. Így pedig már minden rendben van: krémes test, szép savak, melyek a korral sem koptak meg, érezhető, de nem zavaró alkohol, hosszú, kesernyés-mandulás, azaz fajtajelleges lecsengés. A somlói él is behúz szépen. Hosszú utóíz, szép emléket hagy.

Ha már elfogyott, akkor is nagyon frankó illat marad a pohárban. Nem jobb anyag, mint a 2008-as, de így mégiscsak sokkal hívogatóbb, kívánatosabb. Nem dönti le az olaszrizling korlátaival kapcsolatos előítéleteimet, de kihozza belőle azt, amit a jó ízlés határain belül lehet. Baráti társaságomnak biztos előveszem a szokásos szeptemberi évadzáró balatoni hétvégén!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés