Termékek Menü

Könnyedségek egy nehéz évből

Mr. Red
2015. 10. 10. 10:00:00

Könnyedségek egy nehéz évből

Nem lesz egyszerű jó borokat találni 2014-ből. Mi azért keressük őket. Két próbálkozás – egyik sem hiba nélküli, de azért mindkettő igyekezett kihozni az évjáratból, amit lehetett.

Szentesi Pince – Cool 2014 /Etyek

Én szeretem a habzóborokat. Mivel pezsgőből csak a drágább, palackos erjesztésűeket iszom, leginkább olyankor, amikor ünnepi hangulatba keveredek; mindennapokra, vagy például Aperol spriccbe tökéletes a prosecco. (A magyar szabályozás megkülönbözteti a gyöngyöző borokat is, igazából csak a hozzáadott széndioxid mennyiségében van különbség.)

Szentesi József Cool-ja pedig alap ebben a kategóriában, hiba nélkül, eszméletlenül jó áron készül már évek óta. A 2012-esnél azt mondtuk, hűha, a ’13-as talán kevésbé volt zseniális (évjárathatás), de az árát akkor is bőven megérte. 2014 viszont tényleg borgyilkos év volt, tavaly Cabernet Sauvignonból sikerült elkészíteni a Coolt – ezek azért nem sok jót ígértek.

Nem is tudta hozni a megszokott színvonalat. Hagymahéj szín, visszafogott epres illat, némi édes fűszerpaprikával – ez eddig rendben van. Ízben is hozza a rozé habzóbor fílinget, csak egy fémes-karcos mellékíz lerontja az egészet. Kár érte, mert majdnem sikerült a lehetetlen: jó (habzó)bort készíteni ebben a satnya évben.

Maczkó Róbert Pincészete – Portugieser 2014 /Villány

Igen, erre is baromi kíváncsi voltam. Vöröset készíteni ebből az évjáratból még lehetetlenebb vállalkozásnak tűnik, mint rozét, vagy fehéret. Állagban hozza is az előzetes félelmeket: oportóhoz képest is halvány, inkább kadarkás szín és vékonyabb test. Némi öregedésre, oxidációra utaló barnásság is megjelenik, aminek jelen esetben nyilvánvalóan valami más oka lehet – 2010-ből is sok olyan vöröset ittam, amik már frissen ezt a jelleget mutatták.

Mindehhez dohos, bőrös-animális illat társul, ami portugiesernél megint csak szokatlan jelenség. Nem vagyok borász, nem tudom, mi okozta ezeket 2014-ben, valószínűleg a gyenge, rothadással tizedelt alapanyag – mert a pince-higiéniával Maczkó Róbertnél még sosem volt probléma. (Hozzáteszem, 2 nappal később már nem éreztem.)

Ezek után meglepően jóleső a korty! A megszokott kedvesség-selymesség helyett savasabb, könnyedebb üdítőital jelleget kapunk ugyan, de az legalább korrekt. Visszafogott alkohollal, puha tanninokkal, frissességgel és gyümölcsösséggel kényeztet minket a pince alaptétele. Ivóbor kategória persze, de akkor sincs vele baj. Egy kis véres-hurkához pillanatok alatt lecsúszott fél palack…, aztán a másik fele is.

Nincs nagy megfejtés, de szépen hozza - könnyedségével együtt is – a portugizi jellegét, ízvilágát. Ennél többet pedig most nemigen várhatunk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés