Termékek Menü

Könnyedén, édesen - Az újabb olaszrizling kör tanulságai

Mr. Red
2015. 08. 09. 08:00:00

Könnyedén, édesen - Az újabb olaszrizling kör tanulságai

Nem adjuk fel a próbálkozást ezzel a fajtával, bár egyre inkább azt gondolom, nem ebből lesz a nagy magyar fehér. Ugyanakkor azt is elismerem, a könnyedebb, reduktív vonal jól tud állni neki, fröccsbornak ebben a formában kiváló, és néha hordós tételnek is elkapja egyik-másik borász. Bár utóbbit csak elvétve tapasztalom. Most újra Egerben és a Balatonon néztünk körül olaszrizling fronton.

Orsolya Pince – Olaszrizling 2013

Szerintem ez a szőlő jól érzi magát Egerben, legalábbis úgy tűnik. Ez már nem az első, amit találunk ott, és bejövős (link Nyolcas Ádám borához).

Tiszta illat, zöldes és arany közti szín. Az előző évjáratnál - link a 2012-eshez - könnyedebb, de annyival frissebb és gyümölcsösebb is. Ugyanakkor az anyag sem hiányzik belőle. Mégis jól iható, köszönhetően az élénk savaknak is, az egész nagyon izgi és finom. Hibátlan olasz, még ha a fajtajelleget csak nyomokban is hordozza (illatban inkább). Ahogy a bevezetőben is írtam, egyre inkább azt vélem, az ilyen könnyebb vonal lehet a megoldás ennél a fajtánál.

Nagyon itatja magát, olyannyira, hogy sajnáltam fröccsnek felspriccelni. Ez azért önmagáért beszél :D

Kőróka Pincészet – Bebíró olaszrizling 2013

Színben egy árnyalattal sötétebb, mint az Orsolya, a komótosabb, olajosabb mozgás is a kevésbé friss vonalra utal. Illatban enyhén érzem az élesztőt.

Kóstolva lomhább, krémesebb, egy egész más stílus. A savak visszafogottabbak, a test és a másodlagos jegyek dominálnak, enyhén édesfűszeres-ananászos felhangokkal harmadnapra. Nem rossz amúgy ez sem, bár ez is csak a lecsengésben hozza az olaszra jellemző mandulát és a Káli-medence sósságát, ásványosságát.

Másfajta élmény, én egyértelműen az egrire szavazok tavasztól őszig és magában is, nehezebb ételek mellé, mondjuk az őszi-téli időszakban azonban nagyon is el tudom képzelni a Kőrókát. Ha felbontjuk, akkor viszont igyuk meg egy-két nap alatt, nálam a harmadikra már érezhetően vesztett a kezdeti élvezeti értékből.

Kőróka Pincészet – Feleségem bora olaszrizling 2011 (félédes)

Na, ez viszont maximálisan rendben van! Aranysárga szín, kicsit fülledt illat, hordó és pince-szag. Pedig nem hiszem, hogy a kelleténél több hordót kapott, a gyümölcsösséget nagyon szépen sikerült megőrizni (barack, édes alma, szőlő). Korrekt savgerinc, olyannyira, hogy félszáraznak is elmenne. Szinte már figyelni kell a cukorra, hogy feltűnjön, sok. Mert nem zavaró egy kicsit sem. Főleg, hogy a savak mellett a Káli medence ásványossága is nagyon szépen dolgozik ebben az esetben.

Komoly, de nem túlzó test, a lecsengésben pedig ott a fajtajelleges mandula – ez igen, ez korrekt motyó, minden benne van, amit az észak-balatoni édesekben szeretünk: tartás, napfény, gyümölcsök és egy kis finesz. Vegyes társaságban (hölgyek-urak) ideális, nem lehet nem szeretni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés