Termékek Menü

Kis tételek, nagy durranások - a Sziegl pince hasít!

Mr. Red
2016. 03. 01. 14:25:14

Kis tételek, nagy durranások – a Sziegl pince hasít!

Már megint egy lépéssel a piac előtt jártunk, Sziegl Balázst egyre többen fedezik fel rajtunk kívül is. Ő pedig évről-évre megmutatja, hogy a kézművesség/minőség és Hajós, a sztereotípiával ellentétben, nem összeegyeztethetetlen fogalmak. Ezúttal nem minden tétel esetében érkeztünk időben, de hát ilyen üzlet ez a bicikliszerelés… :)

Sziegl Pince – Jött-ment olaszrizling 2014 /Hajósi borvidék

Hogy mennyire megszabja a hangulat a bor élvezetét, azt jól érzékelteti a találkozásom a Jött-menttel. Legalábbis a ’14-es verziójával, mert ugyebár nem ez az első évjárat, amit kóstoltunk és árulunk. (Időközben ez is múlt idő, szóval klikk ide ha érdekel a múlt.)

Szóval munkából haza, fáradtan, frusztráltan, már megint este nyolc van és még annyi mindent kellene tenni, amire most se lesz idő. Borhűtőből kiveszem a palackot, rányitok, rákóstolok, de még a meló jár a fejemben. Nagy benyomást így nem tesz rám, átlagos olaszrizling, konstatálom, sőt, mintha kicsit üres lenne középen, valahogy túl hamar kiszalad belőle az erő.

Teleengedem a kádat forró vízzel, a következő teli poharat odakészítem a kád szélére. Ahogy alámerülök a habokban, érzem is rögtön: lazulok le, szép lassan távozik belőlem a nap során felgyülemlett feszültség. És természetesen a bor is egész más formáját mutatja így, hogy oda tudok figyelni rá, ráadásul melegedett is közben. Előjönnek a finomságok, az olaszos aromák és illatok, és – némi meglepetésre - narancsos, grapefruitos ízek is. Utóbbit sem a fajtától, sem az évjárattól nem vártam.

Ez az év olyan, amilyen, Balázs sem tudott csodát csinálni vele, de azért a keze nyomát most is érezni a végeredményen: természetesebb, olajosabb, mélyebb az anyag, mint amilyen a legtöbb olaszrizling lesz ebből a szüretből, de azért alapvetően rövid és lendületes ez is.

Sziegl Pince – Birtokvörös 2013 /Hajósi borvidék

Sokat fejtegettük már mi is, mitől kézműves egy borászat, de ameddig nem kóstolsz össze egy technológiai tételt egy ugyanolyan árú Ludányi vagy Sziegl nedűvel (vörösben még Szentesi József ritkaságait is ajánlom erre a célra, hamarosan érkezik hozzánk ezekből is), addig úgyis hiába magyarázunk.

Nos, ez a tétel is épp olyan, amivel demonstrációt lehetne tartani e témakörben. Zéró mesterkéltség, ellenben a gyümölcs-aromák és a naturalitás kimaxolva. Jól iható, lendületes tétel, gyümölcsszörp fílinggel. Nem szeretném ragozni, meg kell kóstolni! Csak nehogy úgy járjatok, mint mi, hogy egy idő után már kifejezetten nehezünkre esik a „megcsinált” borok fogyasztása, pedig szinte minden étteremben csak azokat tartják borlapon.

Kezdem megérteni fateromat, aki soha, semmilyen buliba, kártyapartira nem ment el 2 pille-palack fröccs nélkül. Olyan borból, amit szeretett, és amiről tudta, miből készült. Hát így vagyunk vele: én is viszek magammal egy-két palackot mindig, de leggyakrabban azt a házigazda – megköszönve - behelyezi szépen a spájzba, majd megkínál egy Hilltopból, vagy Telekiből. Klassz, mondhatom…

Mr. White: Hozzáteszem, hogy ’már nem is annyira reduktív rajongó’ barátom, akivel kóstolgatni szoktam is erre a sorsra jutott, azaz viszi magával a borokat a házibulikba. A legjobb az volt, amikor azt mondta, hogy egy Sziget esti fröccsözés után, mikor hazaért, pukkantott egy palackot a saját készletből, hogy jó szájízzel feküdjön le. Ennyi. A jó bor függővé tesz. Mondjuk a rossz is, de nem mindegy mitpl leszünk azok. :)

Sziegl Pince – Kékfrankos 2013 /Hajósi borvidék

Ezt már mások is felfedezték, máshol is lehet olvasni róla. Általános a megelégedés, úgy látom. Illatban némi zöldesség, a lendületes savakkal együtt ez évjárat-hatásnak tűnik. Engem határozottan emlékeztet a Centurio tételekre, szinte még azt a kis mátrai karcot is érezni vélem benne.

Először hidegebb benyomást kelt, ez is inkább északi jelleg, nem utal Hajósra. Természetesen gyümölcsbomba ez is. Melegedve egyre sokrétűbb, indián-cseresznye, cigánymeggy dominanciával, enyhe fűszerességgel. Mélysége, szélessége is van, de most nem ez a lényeg, hanem a finomság és a könnyen ihatóság. Örömbor, kár, hogy olyan kevés készült belőle, hogy mire megírjuk, már el is fogyott.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés