Termékek Menü

Kis medve, nagy bika – magyar(os) vörös küvék délvidékről

Mr. Red
2015. 10. 17. 11:00:00

Kis medve, nagy bika – magyar(os) vörös küvék délvidékről

Kezd visszajönni a hitem a Bikavérben. Az olyan tételek hozzák vissza, mint Németh Janó Sygnója, vagy Nyolcas Ádám Szülőföldemje. A bikavér ugyebár egy kékfrankos alapú küvé (Szekszárdon kell, hogy némi kadarkát is tartalmazzon), s mint ilyennek, van létjogosultsága Magyarországon. Nem mellesleg pedig az én szájam íze is igényli a kékfrankos savgerincét egy küvében, így talán jobban is kedvelem a könnyedebb-gyümölcsösebb (de azért tartalmas) házasításokat, mint a klasszikus bordói küvéket. Nemrég kóstoltam két újabb tételt, amely megfelel a fenti definíciónak, bár egyiket nem lehet Bikavérnek hívni (max. Medvevérnek), mert villányi.

Merfelsz Pince – Bikavér 2011 /Szekszárd

A prémium Nectar Sexardique sorozat tagja, így várható a komolyabb test (hozamkorlátozás) és a késői szüret, mely a pince jellemzője amúgy is. Kristálytiszta, közép-mély szín; szép, hibátlan vörösbor illat, melyben már ott is a mazsola. Ahogy gondoltam: komolyabb tannin, erőteljes zamatok, valamiféle könnyedséggel párosulva – utóbbi közepes testben és élénk savakban manifesztálódik.

A könnyedség és a komolyság határán súlyoz, kevesebb eleganciával, több döggel, mint Janó vagy Ádám tétele. Tuti, hogy ez is túlérett szőlőből készült. Érdekes, számomra nem is igazán Bikavér, inkább egy középkategóriás (20-30 euró környéki) elegáns olasz vöröset juttat az eszembe. Jóval barátságosabb áron persze.

Elegáns, nagyvilági tételek kedvelőinek ajánlom, akár ünnepi asztalra is.

Maczkó Róbert Pincészete – Kismedve 2012 /Villány

Ez persze nem bikavér, mert nem egri vagy szekszárdi, de összetétele alapján akár az is lehetne. Kékfrankos – merlot – cabernet sauvignon küvé, egy igazán jó évből. Ennek megfelelően közepes test és közép-mély szín jellemzi, illatban semmi zavaró, de túl sok jellegzetességet se találok.

Ízlelve kellemes, korrekt savakkal és gyümölcsökkel, integrált 13%-os alkohollal. Egy baj van vele: sok és szárító a tannin. Robiban épp azt szeretjük, hogy a hordó nem ül rá a munkájára, előtérbe szokta helyezni a gyümölcsösséget és a fajta-jelleget. Ez most kevésbé sikerült, olyan „villányi” lett a végeredmény. Talán érlelgetni kell még a palackban, és idővel igazán élvezetessé válik, most nekem még kicsit karcos. Persze tudom, hogy sokan épp ezt szeretik és keresik onnan, és örülnek nagyon, ha már a szerényebb árkategóriában is megkapják. Hiába, ízlések és pofonok.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés