Termékek Menü

Kézművesség – Szitokszó, vagy a jövőbe mutató irány?

Mr. Red
2015. 09. 20. 14:08:57

Kézművesség – Szitokszó, vagy a jövőbe mutató irány?

399 forintért láttam bort a nemzeti üzletláncban. Nem csak láttam, vettem is, mert kíváncsi voltam, mi lehet benne. Merthogy szőlőből ezt ennyiért nemigen lehet. Vagy mégis?

ÁFA és kereskedelmi árrések levonása után ez körülbelül 200 forintos termelői árat jelent, márpedig hét és fél deci bor előállításához még préselve is kell valamivel több, mint egy kiló szőlő, aminek az ára 100-150 magyar forint körül van, a maradék még a csavarzár, az üveg és a címke bekerülési költségét sem fedezi. Szállításról, árrésről még nem is beszélve. Akkor hogyan?

Azt ugye nem feltételezzük, hogy bárminek az előállítója még az alapanyag árat sem fedező áron adná a portékáját, bár közgazdasági logika szerint még ez is előfordulhat bizonyos esetekben. Például, ha fél, hogy rajta marad, ilyenkor veszteséget minimalizál, nem pedig nyereségre hajt. Normál esetben viszont kell egy akkora árrés, ami fedezi a felmerülő munkabéreket, az egyéb költségeket (marketing, adminisztráció, közüzemi- és bérleti díjak, stb.), valamint az esetleges felújításokat, beruházásokat is. Ideális esetben pedig, mindezek levonása után még haszon is marad, hiszen minden üzleti vállalkozás célja, hogy a kiadásait meghaladó bevételekre tegyen szert.

És itt bejön a méret. Bizony, a méret fontos tényező! Mennél nagyobb ugyanis az operáció, annál olcsóbb az alapanyag, ráadásul annál kisebb árrést kell (százalékosan) ezen felül az árban érvényesíteni ahhoz, hogy az egyéb költségeket fedezni tudjuk. Felmerülhet azért az is, hogy ez a bizonyos bor kevesebb, mint 1 kiló szőlőből készült (jobb esetben egy drágább tételbe került a színlé, ez csak préselt cucc, amolyan melléktermék, „másodlagos” lé, ami normál esetben műanyag palackban fogy el helyben, kevésbé ideális esetben cukor, víz és egyéb adalékanyagok segítségét is igénybe vette a borászat). Szóval, végül is elképzelhető..., a lehetőségek tárháza végtelen.

A mérettel viszont megérkezik a technológia is általában. 100 literrel elszórakozik az ember, 100 ezer liternél viszont nem kockáztat. Ezért fajélesztőt használ, hogy biztosan végbemenjen az erjedés, ízfokozókat, facsipszet, savpótlást, mittudom én miket vet be, hogy feljavítsa az alapanyagot és gyengébb évjáratokban is a megszokott minőséget nyújtsa a fogyasztónak. A legversenyképesebb áron. Szerencsére nem látok bele a részletekbe, de állítólag mindent paramétert lehet manipulálni, például alkoholt nem csak hozzáadni, de elvenni is (fordított ozmózis segítségével).

Az ilyen tételek homogének, jellegtelenek, az egyediség, egyéniség szenvedi meg leginkább ezt a fajta szemléletet. Még akkor is, ha jó áron adnak egy fajtajelleges, kvázi korrekt borélményt. Ettől az iskolától kíván elhatárolódni az un. kézműves borászat, melynek pontos definíciója nincsen, ezért régóta zajlik parázs vita a fogalom körül. Egyes szakértők szerint az egész csak parasztvakítás, valós tartalom nélkül, azon pincék, melyek ezen zászlót tűzik ki a borászat homlokzatára, a szükségből (értsd modern, drága technológia és méret-gazdaságosság hiánya) próbálnak erényt faragni és a hatékonytalanság felárát megideologizálni. Mások esküsznek rá, és elvből elutasítanak minden „nagyüzemet”.

A vita a fajélesztők használata körül látszik kicsúcsosodni. Hogy miért, és mik is pontosan az érvek-ellenérvek, azt fogom nektek felvázolni a következő részben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gondolatok