Termékek Menü

Két jó vörös, az ország ellentétes pontjáról

Mr. Red
2015. 11. 04. 10:00:00

Két jó vörös, az ország ellentétes pontjáról

A Cabernet Franc-t mostanában Villány próbálja kisajátítani magának, de mi eddig leginkább a Mátrában találtuk meg a szájunk íze szerint valókat. Azért a délvidéket sem hanyagoljuk, van szép bor arrafelé is.

Babiczki Wine – Mátrai (Solymosi) Cabernet Franc 2013 /Mátrai borvidék

Ugyanebből a 2009-es nagy dobás volt, így nyilván érdeklődve bontottam. Sötét, nem túl mély szín, meglepően kellemes illat, fával, kis aszalt-szilvával és piros bogyós gyümölcsökkel. Kipörgetve enyhe paprika is bejátszik az összképbe.

Közepes test, szép íveket rajzoló templomablakok. Már most érzem, hogy nem lesz vele baj – eleve csak akkor kerül ez a tétel palackba, amikor a borásznak van ideje foglalkozni vele és eléri azt a szintet, amit elképzelt. Nincs is (vele baj). Bár ezúttal nem annyira a mátrai, könnyed, elegáns oldalát fogja meg a fajtának (szerintem krémesebb, testesebb, mint legutóbb), de ebben a némileg súlyosabb, monolit formában is megtalálta az egyensúlyát. Közép tájt könnyedebb és hidegebb a korty, lecsengésben a gyümölcsök is megjelennek, melyek némileg ellensúlyozzák – a nem szégyenlős – tanninokat. A savak kifejezetten kerekek, puhák, ami az évjárat függvényében akár meglepő is lehet.

Szép játék, eléggé komplex, hogy szerethető legyen, testes is, gyümis is, nem drága. Mi kell még? Komolyabb ételt kíván, marhapörköltet, vadakat, de a fehérpecsenyét is simán elbírja, szerintem.

Szemes József – Dél 2011 /Villányi borvidék

Egy buli vége felé került elő, mint biztos pont. Most sem csalódtunk benne. Évekig amolyan best-buy-ként funkcionált ez a tétel Budapest borbárjaiban, teljesen korrekt árazással, magas minőséggel. Szép évjárat, legendás dűlő (Kopár). Alighanem kifutott közben a ’12-es is, nem csak ez. Nekem is az utolsó palack volt, sajnos.

Csemegeuborka-konzervre emlékeztető illat, alighanem azért, mert átélt néhány melegebb nyarat a spájzban ő is. Egészséges, bordó szín, szájat betöltő édeskés íz. Nagyon finom az első korty, az átlagfogyasztó valószínűleg épp ilyen vöröset keres: testes, sok, de nem túl húzós tanninnal, komoly, de háttérből melegítő (és édesítő) alkohollal, korrekt, szintén a háttérbe húzódó savgerinccel.

Ok, de ha minden hátul, mi van elől? Az édesség, egy csipet fűszeresség (köszönjük Cabernet Sauvignon!), némi gyümölcs (cseresznye, aszalt szilva – Cabernet Franc) és a bársonyosság, melegség (Merlot). Mindezt a geiltől a Kékfrankos savgerince, jóleső üdesége menti meg. Jó arányérzékkel megkomponálva, hordóval nem agyonnyomva. Jó bor, na!

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés