Termékek Menü

Káli és mátrai fehérborok az alapoktól

Mr. White
2015. 06. 07. 11:00:00

Káli és mátrai fehérborok az alapoktól

Mindkét bor esetében szerettük az előző évjáratot, és egészen őszintén mondhatom, hogy vártuk a friss tételeket. Balázs fehérborát frissen is volt lehetőségem kóstolni és akkor meggyőzött. A biciklisták borával pedig megörvendeztettem a kevésbé rutinos borfogyasztókat, akik azonnal rákattantak. Remélem rendelnek is hamarosan, nemcsak az ingyen nedű miatt bólogattak. Ebben az árkategóriában már nem illik tévedni a boroknak, nem is fognak. Vakon mondom, hogy vidd, akinek gondolod, szeretni fogják! Ne kelljen ’pénzvisszafizetési garanciát adni’, mint a joghurtra. :)

Centurio Szőlőbirtok – Birtokfehér 2014 /Mátra

Az illata talán soha nem volt ilyen jó. Nekem személy szerint jobban is tetszik, mint a 2013-as (pedig az is korrekt volt, de itt még nincs vége az összevetésnek). Fürge mozgás, könnyű, beszédes korona, még annál is jobban támadó korty. Balázstól a minőségi, magas beltartalom nem újdonság, ezúttal sem spórolt ki belőle semmit. Ha figyeltek ránk, akkor mindig elmondjuk időben. Egy alapvetően könnyedebbre hangolt, populárisabb bor esetében is megtartotta ezt a jó szokását. Illatban tavaly is szerettem, de nem tudtam mindenkinek/bárkinek kitölteni, mert néha kicsit sok volt. Ez most nem lesz. Minden ott van, ahol a nagyközönség szeretné, hogy legyen – fiúk, lányok, apák és az anyák is.

Ami miatt különösen jó a móka, hogy az illat után a korty is ugyanezt adja, nem tudnék más mondani. A bor alapja a zenit – ez hozza a simulékony, hétköznapokban is szerethető, nem túlbonyolított vonalat –, ehhez ugrik be a karakterével a hárslevelű és az üdeség, könnyedség támogatására az olaszrizling. Persze ez csak az én értelmezésem, de a zenit karaktere nagyon adja azt az édesbe hajló huncutságot, amiből az olaszrizling rángatja ki. Nem is tudom. Írjátok meg ti mit láttok!

A kérdés, hogy érlelhető lesz-e annyira, mint a 2013-as? Esetleg ez „végre” egy olyan Ludányi bor, ami miatt nem fogunk sírni, hogy este, kicsit becsiccsentve, kinyitottuk – ugye-ugye – népnevelési szándékkal. Nincs hordó, csak tartály. Kicsit krémes, kicsit édesnek hat, de száraz és könnyen iható alapiskola ez. Fröccsnek, tudom vétek, de annyira jó, hogy a nyári munka mellé nem is szabad mást inni, de most komolyan. Én így támogatom majd a kézműves magyar borászokat.

Favorit – ha keresel egy stabil fehér indulóbort, ez legyen az!

Kőróka Pincészet – Biciklisták bora 2014 /Balaton

Ilyen előzmény után bármit is írni, nem kis kihívás. Azért mertem mégis egybe sorolni a két bort, mert ha szeretnéd egy lendületből megismerni, hogy mit is kell inni fehér alapborokból a nyáron, akkor tudd! Sajnos ezt nem fogod sokáig inni, mert nincs belőle annyi. Ez a másik ok, ami miatt megfér a két dudás abban a bizonyos csárdában.

Tavaly is megzengtük az ódát a borról, idén sem lesz máshogy. Nagyrónai úr kitapasztalta, hogyan is kell megalkotni a tutit, abból a kis csíknyi ültetvényből a pince előtt. Hozzáteszi a romantikát kóstolás közben és eszedbe sem jut, hogy nem kellene vinni belőle – pedig van ott egy nagyon jó olaszrizling is alapborként. Ebben az esetben a story, a design, a különlegesség viszi el a mesét. Rizlingszilváni, pont olyanra hangolva, hogy inni szeresd, ne pedig vizsgálgatni. Olyannyira sikerült az ismételés, hogy nem írom meg még egyszer, nem koptatom az olvasási kapacitásotokat. Helyette, hadd mondjam el, hogy mitől ilyen szép és különleges a bor: nem a rizlingszilváni, nem a reduktív technológia kimunkáltsága, nem a balatoni mivolta, még csak nem is a Kőróka stíl teszi azzá, hanem, mert a káli-medence megregulázott izgalma, szépsége és ásványosan karakteres arca van benne.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés