Termékek Menü

Kadarkázós, magyar frankozós. Meg egy syrah, az európai integráció jegyében.

Mr. Red
2015. 03. 16. 13:11:52

Kóstolgatok össze-vissza, születnek a jegyzetek, majd próbálom ezeket valamiféle logika mentén rendezni. Most például külön szedtem két remek merlot a következő cikkre, és maradtak ezek... Ilyenkor kell valami jó cím, ami tematikát sugall. Ez most a könnyedebb, tradicionális vörös vonal, ami lehetőséget adott némi múltba révedésre és elmélkedésre a borfogyasztás megváltozott szerepéről.

Koch Borászat – Kadarka 2013 /Hajós

A jó Tartuffe (társam/szerkesztőm ezen a rockblogon) egy időben mondogatta, hogy tegyem félre az előítéleteimet, és kóstoljam meg a Koch kadarkát, mert nagyjából rendben van. Így, amikor végre belefutottam a CBA-ban, gyorsan rekviráltam egyet – igaz, kábé két évvel később, mint kellett volna, de ami késik... Prémium, ez volt ráírva, 1600 forintért. Kíváncsi lennék a nem prémiumra (igazából nem is), de ne szaladjunk ennyire előre.

Előbb tisztázzuk: a Nyakas-, Hilltop-, Koch-féle borászatokkal mi éppúgy nem foglalkozunk, mint mondjuk a Bock, Gere, Tiffán vonallal. Nem mintha bajunk lenne ezekkel, ezeknek is megvan a maga közönsége, nyilván sokkal jobbak, mint valami műanyagpalackos, -kannás rettenet. Ki is lehet fogni köztük korrekt tételeket, jó áron, széles disztribúcióval stb. - szóval megvan ezek helye a piacon, mondom.

Második lecke: kadarka. Kérdezték tőlem legutóbb egy kóstolón (amire úgy indultunk el, hogy majd minket okítanak, aztán az lett belőle, hogy mi tartottuk :D), hogy miért olyan kevés a kadarka Magyarországon? Az ok kettős: macerás fajta, az időjárás viszontagságait sem viseli túl jól, ráadásul a gépesített, nagyüzemi termelésre sem alkalmas. Így a szocialista termelés-hatékonysági szemlélet (amit persze minden rizsa ellenére megint csak nyugatról vettünk át – lásd F. W. Taylor) a sarokba űzte ezt a fajtát. Szekszárdon és Egerben újabban telepítik vissza, lévén egy tisztességes magyar bordói küvé (sic) alapeleme (kellene, hogy legyen). Vágod, a Bikavér!

Mindeközben a fogyasztói szokások is sokat változtak. Én például nagyapámat vizet inni nem láttam. Vörösboros vidékeken a könnyed piros adta a gerincét a mindennapi létnek, őseink ebből vettek magukhoz egy demizsonnal minden reggel, mielőtt dolgukra indultak. Sem a kommunizmusban csúcsra járatott Dankó Pista mentalitás (édes-félédes merlot és zweigeltek), ill. a név nélküli kékfrankos dömping, mint „a” vörösbor (ez könnyebben művelhető), sem a rendszerváltást követő villányi szocializáció (ami a testes-hordós bordói fajtákat - Merlot, Cabernet Sauvignon - rehabilitálva tettek egyenlőségjelet ezek és a minőségi borfogyasztás közé), nem kedvezett a könnyed vereseknek. Egy Kadarkát, vagy egy Pinot Noirt a mai napig magyarázni kell a nagyérdeműnek. Sajnos.

Szóval, eleink gyakran tolták fröccsben (is) a kadarkát. Elárulom, ez lett a sorsa ennek a tételnek is. Nem akarok senkit bántani, de ennyiért igyon inkább Hetedhét vöröset, vagy kicsit többért – ha kíváncsi a fajtára – ilyent (Neiner Kadarka link). Nem szeretnék nagyképű lenni, de túl rövid az élet ahhoz, hogy ne a legjobb bort igyuk! Ragozhatnám, hogy pontosan mi nem klappolt nekem illatban, ízben és tartalomban, de elég, ha annyit mondok, hogy a tipikus nagyüzemi lélekhiány bosszant a legjobban. Meg a kihúzhatatlan dugó. Ez tulajdonképpen egy korrekt, de tömeg-gyártott, mindenféle egyediséget, egyéniséget nélkülöző tétel, erős sav(túl)hangsúllyal. Mondom, szódával elment.

Losonci Pince – Nyitnikék 2013 /Mátra

Magyar frankos – kékfrankos házasítás lehet (ha már itt tartunk, rohadtul rühellem, ha nincs a palackon feltüntetve az összetétel). A magyar frankos egy kékfrankosból nemesített (keresztezett) hagyományos fajta, kicsit talán sprődebb, mint a kékfrankos. Bálint szereti, leginkább a tradíciókhoz ragaszkodás végett, gondolom.

Megint egy atipikus Losonci bor, ezen ugye már meg sem lepődünk. Mentás illat jelenik meg a meggyesség mellett. Ez eddig rendben, de frissen bontva, kóstolva megüt a szénsav. Erjedésből maradt, természetes fajta, nem utólag hozzáadott, amúgy. Mégis fura vörösborban, nyilván. Ráadásul mintha egy kis maradékcukor is lenne benne – ez így már elég bizarr, a szép savak sem tudják helyre rázni teljesen ezt a közepes testtel és relatíve magas alkohollal (14%) rendelkező tételt. De ha máshonnan nézzük, akkor ezekkel a jegyekkel kicsit feldobta a borász az amúgy kissé jellegtelennek titulálható szőlőt.

A gyümölcs fíling speciel megvan, nagyon is, így az összhatás olyan mintha kékfrankos plusz meggyszörp lenne, kábé nagyfröccs arányban. Van vagy húszféle fröccsünk, lehetne ez a Losonci-fröccs... Hozzáteszem, néhány nappal később (amikor lecsillapodott a szénsav), már kifejezetten tetszett. Behízelgő, gyümölcsös és finom belépőbor fiataloknak, talán ez lehetne a mottó. Csak nem kell kapkodni vele, picit pihentetni kell felbontás után.

Kislaki Bormanufaktúra – Lakitető Syrah 2013 /Balaton

Sokszor dicsértük már Légli Gézát, de megmondjuk azt is, ha valami nem tetszik. Az illat ennél most nagyon nem, egyszerűen büdös. A frissen vágott fűbe belehugyoztak a kutyák (macskák). Azon filózunk éppen, hogy lehet, a kézműves motyóknak nem fekszik annyira a csavarzár? (Ezen már én is gondolkodtam, illetve bele is mentem, csak nem ennyire direktben. Sokszor előfordul olyan, amin mi túllépnénk, de egy normál fogyasztó, azonnal megmarad annál a bizonyos első illatnál. Baj ez! - Mr. White) Mondjuk a Hetedhét is az, és ott semmi gond..., de Gézánál már nem először futunk bele ebbe. Igaz, egy belépő, olcsó tételénél fordult korábban csak elő, mégis érdemes lenne feltérképezni ennek az okát. Befülled a bor?

Mert ez így nem oké. Ha már csavarzár, akkor azt bontom, és az jó legyen rögvest! Dugónál még csak-csak el tudom magyarázni a vevőnek, hogy szellőztetés, meg minden, de itt nem. Nagy kár pedig, mert a bor (most is) rendben lenne. Ejnye...

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés