Termékek Menü

A jó, a nemcsajos és a fáradt

Mr. White
2015. 04. 03. 12:00:00

A jó, a nemcsajos és a fáradt

 

Oscar Peterson adta a teljes kóstolás aláfestését. Elhihetitek, hogy igen komolyan megfestette a hangulatunkat, sokat javított a borokon és véleményünkön is. Mondjuk nem volt gyenge a sor, kifejezetten örülök, hogy nyárfestő italokkal futottunk neki az estének. Szép kör lesz, de ezt is ketté kellett vágnom, hogy ne unjátok el magatokat. A teljes sor így nézett ki: Benedek Sauvignon Blanc 2014, Hetényi Pinot Grigio 2013, Kislaki Rosé 2014, Kőróka BOR 2013, Sziegl Jöttment Olaszrizling 2013

Kőróka Pincészet – BOR 2013 /Káli-medence

Nem is Káli-medence, hanem Badacsony. A pince székhelye Szentbékkálla, de Nagyrónai úr badacsonyi területről szüretelt szőlőit egy kreatív húzással Badacsonyi OlaszRizling néven hozza forgalomba. Azért szép ez, mert ha mellétesszük a Bebíró nevű borát is – hamarosan kóstojuk azt is –, akkor megnézhetjük mi is a különbség a két vidék között ugyanazon fajtán. Nem is kevés. :)

Az este negyedik bora volt ez, addigra Oscar már jelentősen megdolgozott minket. Az első szippantást követő korty után elégedetten pillantottunk egymásra. Megjöttünk, mondta ’nem is annyira reduktív rajongó’ barátom. Nem vagyunk egy szinten, de nagyon illik ide a bor. Előre kikérem magunknak, nem az előtte kóstolt 3 bor beszél belőlünk.

Kicsit soknak érződik az extrakt, vékonynak hatnak a savak és még egy kis fémes hatás is akad – ma este nem először. Mégis azt mondom, hogy nagyon jól adja, és egyértelműen kell kategória. Azért is, mert ha vendég jön, lelkesen fogod kinyitni és kínálgatni. Ha fáradt vagy és kell a megnyugvás, a kimozdító erő, akkor is szívesen bontod majd. Nem túlkomplikált, a korty kezdeti hatásai megnyugszanak és minden rendben lesz. Nem tipikus badacsonyi olaszrizling, de ez Kőróka.

Fröccs: bitang erős. Minden, ami az első kortyban kicsit is zavart, az eltűnik a bubik tengerében és nem marad más, mint az elképesztően jó alap. Szokták mondani, mi is mondtuk már talán: jó fröccsöt csak jó borból! Nem is akarsz majd mást vele, csak így inni. Érthető. Végül is badacsonyi!

  

Kislaki Bormanufaktúra – Rosé 2014 /Balaton

Légli Géza borainál már megtanultam, hogy a csavarzár misztifikációt (megveszed, kinyitod, azonnal iszod) EL KELL felejteni. Valami huncutság mindig van a borokkal a bontás utáni első szippantásnál. Kicsit hagyjuk levegőzni és minden rendben lesz!

Tavaly elképesztően jó volt az illat, a korty, az aromák és egyszerűen az egész nagyon szexi volt – link a tavalyihoz. A lányismerősök visszajártak érte, csak ezt itták. Esély sem volt, hogy más rozé kerüljön az asztalra. Na, nekik üzenem: EZ NEM AZ LESZ! Megvannak a pirosgyümis illatok, megvan a határozott karakter, de ezúttal nem adja a csajos vonalat. Egyáltalán nem, sőt! Ez most illatra és aromára is kifejezetten férfias anyag. Mármint a kortyban dolgozik a tannin, van egy kis fémes hatás (talán egy fokkal agresszívebb ásványosság lekerekítése az), ami rozéban nem megszokott, és zavaró lehet. Ezen túl viszont határozott, korrekt kortyot kapunk és rendes testet. Nincs baj, vállalom, de nem lesz csajmágnes. Arra még mindig ezt ajánljuk: Janó!

Fröccsben oldódik a tanninos és fémes hatás. Ez sem fogja visszaadni a gyümölcsös vonalat, de kifejezetten szélesebb kör fogja elfogadni és kortyolgatni így. Mi is megittuk egy beszélgetés mellé, talán neked is menni fog. :) Ízléshez kötötten javaslunk nagyobb vásárlást, de gyönyörű példája, hogy miért nem szabad rutinból vásárolni, miért kell mindig kóstolni előtte. Így talán jobban értékelitek a hitvallásunkat is – klikk ide, ha érdekel!

  

Hetényi Pincészet – Pinot Grigio 2013 /Szekszárd

A tipikus példája annak, hogy ami egyszer jó volt és tudod, hogy frissen jó, azt vagy idd meg még a szezonban, vagy morcos leszel. Amikor Mecseknádasdon jártunk és a birtokon kóstoltuk, kifejezetten jól esett – pont, mint az olaszrizlingje a pincének – és ezen fellelkesedve hoztunk is kóstolót. Aztán beindult a nagyüzem és elfeledkeztünk róla. Elfáradt, vékony bor benyomását kelti. Érezni, hogy van benne anyag, de az is kiérződik, hogy elfáradt a bor, nagy okosságot nem érdemes keresni benne. Frissen érzett jó alap nyomai megvannak, de egyszerűen elvesztettük az izgalmakat. Fröccsként mentettem, ami menthető, de a bubik sem fordítják át teljesen.

Félreértés ne essék, a bor egyébként jó (volt). Ahogy kezdtem, sokszor egy bor nem is azért készül, hogy hosszú életű legyen, hanem azért, hogy mihamarabb megidd. Ha tavaly nyáron letesszük bárkinek az asztalára 990 jó magyar forintért, akkor mindenki elfogadja, megkóstolja, megköszöni és szeretni fogja. Egynyári bor. Itt is van olyan. Figyelünk és nem mohóskodunk, nem veszünk több bort, mint amit le tudunk kóstolni. (Na persze…)

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés