Termékek Menü

Iványi Zsófi - Cabernet Franc Válogatás 2007

Mr. Red
2014. 12. 19. 12:39:08

Így karácsony környékén az ember fia (lánya) hajlamosabb kényeztetni magát egy kicsit. Bár ez is vicces: ha egy négyezer feletti bort bontok, azt én már luxusnak élem meg, pedig vörösben a felső kategória úgy 7 ezer forint körül kezdődik és nagyjából – néhány nyilvánvaló extremitástól eltekintve, lásd Máté Cuvée Ráspitól – húszezerig tart.

Főállásomnak köszönhetően van szerencsém (az idézőjelet képzeld ide) fogyasztani utóbbiakból is bőségesen, ugyanis, ha bármelyik előkelőbb budapesti étteremben testes, prémium bort rendelsz a külföldi vendégeid/főnökeid kérésére, szinte kivétel nélkül Bock és Gere legborsosabb árú tételeit tudják csak ajánlani. Ezen már többször bosszankodtam, mert ez borzasztó szegényes fantáziára, sekélyes hozzáállásra, és/vagy csekély szakmai hozzáértésre vall.

Ilyenkor amúgy szinte mindig konstatálom, hogy teljesen felesleges a perlépucc – egy 20 rugós bor nyilván nem ötször olyan jó, mint egy négyezres, ezt nem is várja senki, nem egyenes az arányosság. De mondjuk KÉTSZER olyan jó legyen már, könyörgöm... Elárulom, nem mindig az. Sőt, számomra legtöbbször alacsonyabb élvezeti értéket képviselnek ezek, mint sok olyan, jóval ésszerűbben árazott nedű, amit például mi is áruluk. Csak némi elkötelezettség/erőfeszítés kérdése megtalálni ezeket.

Jelen tételünk is egy ilyen bálványdöntögető cucc. Iványi Zsófiról már többször leírták, hogy amolyan female Don Quijote-ként pisil szembe az uralkodó villányi széllel, a maga „lehető legtermészetesebb, beavatkozásmentes” készítési módba vetett hitével. Ezen az oldalon még nem részleteztük a sajátos módszereit, ezért most röviden megteszem.

Zsófi, az erjedést követően - amikor az új bor hőmérséklete még viszonylag magas - a törkölykalap tetejére egy vékony sárréteget pakol, s az így marad 3 hétig. Mivel a törköly a bor hőmérsékletét nem engedi lecsökkenni, az almasavbomlás természetes úton zajlik le és egyben elkezdődik a bor tisztulása is, ami lehetővé teszi a biztonságos szűretlen technológiát. Ezután a törkölykalap alól leengedi a bort, hordókba fejti azt. 13-14 hónapig tartó érlelés biztosítja, hogy a bor magától stabillá váljon, csak eztán kerül lepalackozásra.

Ebben nem csak a „kvázi-reduktív” technológia ősi prototípusának újra-felfedezése a truváj, a többi apróságnak is fontos szerep jut: nincs préselés (csak színlé), nincsen derítés, stabilizálószerek, fajélesztő, többszöri szűrés stb., azaz a bor nincsen folyamatos maceratúrának kitéve, mint sok más helyen. És ez bizony meg is érződik a végeredményen!

Hihetetlen, hogy ez a bor hét évesen is teljesen stabil, kiegyensúlyozott. Rajta kívül nem sokan mernek szűretlen vöröset piacra dobni, ha nagy ritkán mégis, azt amolyan bogyólé jelleggel, gyors fogyasztásra ajánlva. Ez komoly bizonyíték a borász irányvonalának és elkötelezettségének helyessége mellett.

Zsófi amúgy is a késői szüret híve, s mivel jelen esetben a válogatás kiegészítés azt takarja, hogy a termés egy részét kísérleti jelleggel egy teljes hónappal még tovább tőkén hagyta (november végéig), itt egy extrán késői szüretről beszélünk. Ennek megfelelően nem is csoda, hogy már illatban dominál az aszalt-szilva, némi konyakmeggy, csokoládés-kávés-füstös felhangokkal.

A kor alig-alig látszik meg a színén, ha nagyon keresem, találok némi barnás peremet – előtte egy 2006-os francia bort ittam, azt sokkal jobban megviselte az idő. A szüret időpontja a magas alkoholt és a komoly testet gyakorlatilag determinálja, ilyenkor ez nem lehet meglepi – az a szokatlan, ha mindezek mellé sikerül még egy komoly savgerincet is építeni, amely megtartja ezt a súlyos felépítményt.

Nem tudom, Zsófi hogy csinálta, de a savak valószínűtlenül élénkek, vibrálóak még most is, azaz a bor – szűretlensége és a késői szüret ellenére – még így hét évesen sincs lemenő ágban, bírja még a palackot. Ilyen szépen dolgozó savak mellett a tanninra nincs is már akkora szükség, a háttérben megbújva simogathat finoman. Semmi zöldesség-karcosság nincsen a csersavakban, nem szárítanak, hanem melegítenek.

Másnapra kicsit tompulnak a savak, így erősödik a konyakban pácolt aszalt-gyümölcsös jelleg, de akkor is azt kell mondjam, ez egy komoly motyó, ünnepi asztalra való (bélszín, vadak, vagy egy aszalt-szilvás vörös-káposztával feltálalt kacsasült mellé), de helyt fog állni a vacsorát követő szivarkás-beszélgetős elvonulás alkalmával is.

Valamelyik „nagy” borászat ugyanezt simán adná háromszoros áron, és vinnék, mint a cukrot. Így is elfogy mondjuk... - ne hogy azt higgyétek, szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy értékelni tudjuk Zsófi borait! Az én ismerőseim gyakorlatilag azonnal Iványi-fanná váltak, amikor megmutattam nekik a borokat – az egyik legkurrensebb borászunkká vált, sokat adtunk el a 2008-as Cabernet Franc-ból, ki is fogytunk belőle (nem csak mi, a piac is). Amíg meg nem érkeznek a '09-es tételek, főleg így Karácsony körül, vigasztalódhatunk ezzel a '07-es válogatással, amiből szintén néhány palack van már csak raktáron.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés