Termékek Menü

Szerethető, komoly borok, palackba zárt napfény és utazás a kőtengeren – az Istvándy Pince (nem az, egy másik) leteszi névjegyét

Mr. Red
2016. 11. 01. 19:51:49

Istvándy Jenő Pincészetét ma már fia, Tamás vezeti. Hogy korábban milyen boraik voltak, azt nem tudom, mi kábé két éve figyeljük őket, és a második „megfigyelt”, ’15-ös évjárattal szerintem belenyúltak a tutiba. Remek, ésszerűen árazott, igazán tartalmas tételek kerültek palackba – rá is cuppantunk ezekre a borokra rögvest.

Istvándy Jenő Pincészete – Farkastető 2015 (Káli-medence)

A címke azt mondja, szemelt chardonnay. Illat: birsalma, virágok, alma, barack. Komplex, mély, összetett, mégis kedves és játékos. Aranyba hajló szín, amely komolyabb beltartalomra és érett alapanyagra utal, de mégsem lomha - itt már valami jóra számítok.

Remek bor, egyszerre érett, magas alkohollal, komplex ízekkel, de még éppen nem lusta, nem fekszik rá a túlérett szőlőre jellemző, mazsolás ízvilág. Jól elkapott szüret, gondos válogatás, természetes elkészítési mód: iskola-munka a komolyabb beltartalmú, összetett, mégis gyümölcsös vonalon.

Ráadásul mindjárt az elején beköszön egy kis karcosság is, ami a vulkanikus borvidékek sajátja, ez plusz komplexitást és férfiasságot ad neki. Nagyon bejött, úgy erős, férfias (14.5% alkohol, mineralitás), hogy mégis a lédús gyümölcsöt idézi, és megmaradtak szépen a savai is.

Kezdőknek nem feltétlenül ajánlott, mert nem a könnyed, populáris chardonnay vonalat adja; a komoly, de elegáns fehéreket kedvelőknek annál inkább!

Istvándy Jenő Pincészete – Napsugár 2015 (Káli-medence)

Válogatott szüretelésű chardonnay ez is. 13,5% alkohol és félédes – ezt adjátok össze! Szuper érett szőlőből kellett készüljön, és ha még a savakat is sikerült megőrizni mindehhez… na, az lesz a non plus ultra.

Zöldes-sárga szín, arany reflexekkel, illatban leginkább körte. Hihetetlen bor, kóstolva üdeséget, könnyedséget sugároz, se a túlérett szőlő botritiszes felhangjai, sem az édes borok lomhasága, de a combos, magas alkohollal rendelkező fehérek durvulata sem jellemzi.

Persze combos azért, de a remek egyensúly elhiteti velünk, hogy minden ok, itt most vidámság és lazaság van  - itatja magát piszkosul! Ráadásul univerzális: hölgyek-urak, koca borosok és félművelt alkoholisták egyaránt találni fognak benne valamit.

Slusszpoénként a Káli medence karcosságából, mineralitásából is belecsempészett a természet és a borász nem keveset a lecsengésbe itt is, így még izgalmasabb, különlegesebb. (Alighanem az öreg, mély gyökerű tőkéknek tudható be ez a pince-jelleg.) Szerintem vendégváró bornak kitűnő, éppen az univerzalitása miatt, de lazulásra hétköznapokon is ideális, egyrészt mert nem drága, másrészt mert a pároddal egy-egy pohár úgy tud lecsúszni esténként, hogy mindketten nagyon fogjátok szeretni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kóstolóleírás