Termékek Menü

Mi a közös a főzésben és a fűnyírásban?

Mr. Red
2016. 09. 10. 21:14:31

Hát a bor. Egyik sem megy nélküle. Egy rendes recept tutira úgy kezdődik, hogy „Nyiss egy palack bort!”. Ráadásul, mivel ezen műveletek simán el tudnak húzódni 2-3 órácskát, olyan cucc kell, ami nem túl erős, mert könnyedén lecsúszik ennyi idő alatt egy palack tartalma. Mert ha nem figyelünk oda, lesz ám sírás-rívás, hogy oda a családi ebéd. Bár az minket akkor már különösebben nem fog izgatni…

Úgyhogy, fűnyírós, főzős, laza-könnyed belépőborokat tukmálok most, a Balaton általunk legkedveltebb részéről, a Káli medence térségéből.

Istvándy Jenő Pincészete – Kála 2015

Elegáns üveg, ebben nincs különbség a pince drágább tételeihez képest. A tartalom azonban légiesebb, illatosabb, bár a Balaton-felvidék markos, ásványos jellege jelen esetben is megbújik a felszín alatt. Ennél a kispincénél gyakorlatilag csak öreg tőkék vannak. A szívós, mély gyökerű növények jellegzetes bort adnak, ez az a plusz, amit én jobban szeretek egy hasonlóan nyári stílusú techno-rozénál, vagy egy agy acéltartályos cserszeginél.

Illatban és ízben is visszaköszönnek amúgy a küvét alkotó fajták, úgymint az Olaszrizling, a Chardonnay és a Rizlingszilváni. Ami meglepő, az a szénsavas felhang. Majdnem, mintha már el is lenne készítve fröccsnek, de legalábbis habzóbornak. Persze nem az, de érzetre mégis. Mondom, tökéletes fűnyíróbor, itatja magát, földhöz sem vág, szódával is hígítható, ha úgy szereted. És mindehhez kapsz egy kis pincebukét, meg egy kis észak-balatoni szikárságot grátisz. Ezt az érett, egészséges alapanyagból készült könnyed bort nyárra ajánlom azoknak, akik tovább látnak a Hilltop Irsainál (nem mintha azzal baj lenne, csak éppen a változatosság gyönyörködtet).

Gelencsér Szőlőbirtok és Pincészet (Wine Eye Balaton) – Chardonnay-Sauvignon blanc Cuvée 2013

Határozottan sárga, de nem túl mély szín. Illatban némi doh, sem a chardonnay gyümölcsösségét, sem a Sauvignon Blanc frissen vágott füves, bodzás jellegét nem igazán adja nekem. Idővel mézes-hársas aromák is előkerülnek, ezek alapján leginkább egy hárslevelűnek tippelném, tévesen.

Erőteljes savak vezetik az első kortyot, Észak-Balaton karcosságát is érzem, mindemellett gyümölcsös aromák (barack) is megjelennek. Zavarba ejtő tétel – bornak jó, de a fajtákat nem tudnám beazonosítani. Nyilvánvalóan egy teljesen más Sauvignon Blanc iskola, nem a kora-éretten szüretelt, reduktív vonal, hanem egy sokkal szimpatikusabb megközelítés.

Több napig kínoztam, volt, amikor kevésbé esett jól, de összességében szerettem. Egy héttel a megbontása után is remekül tartotta magát, ezt azért el kell, hogy mondjam!

Ez azért egy fokkal komolyabb kategória, mint a Kála, úgyhogy, ha azt fűnyíráshoz ajánlottam, akkor ezt finom aromái, érettebb ízei miatt inkább a főzéshez javaslom. Agyonütni ez sem fog, és jól illeszkedik szinte minden íz-világhoz.

Tartalomhoz tartozó címkék: Borértékelés